Armed robbers used the gun to robbery the money, Uses Gun in Armed Robbery, Armed robbers, used for the template or montage of your design, Banner for advertise of product, View from above. Background with copy space.

Minden, amit Robert Fico merénylőjéről tudni lehet: íme a 71 éves Cintula jellemrajza

2024. május 15. 20:11

A szlovák sajtó egységesen Juraj Cintula, a 71 éves író és Szlovák Írószövetség tagját nevezi meg Robert Fico miniszterelnök elleni nyitrabányai merénylet elkövetőjeként, aki korábban egy magánbiztonsági szolgálatnál dolgozott, és politikai aktivitása mellett egy neonáci szervezet szimpatizánsa is volt. A merényletről videó is készült, azon viszont nem látszódik az elkövető szemléye.

Szlovák médiaforrások szerint a Robert Fico miniszterelnök elleni nyitrabányai támadást Juraj Cintula, egy 71 éves férfi hajtotta végre. Cintula, aki Léván született, íróként ismert, több kötetet publikált és a Szlovák Írószövetség tagja. Korábban, 2016-ban egy magánbiztonsági cég alkalmazottjaként dolgozott, ekkor maga is áldozatul esett egy támadásnak egy bevásárlóközpontban.

A Szlovákiai Írószövetség közleményben reagált az esetre (ezt a magyar Könyves Magazin szúrta ki), hangsúlyozva, hogy amennyiben Cintula érintettsége beigazolódik, tagságát azonnal visszavonják. Kifejezték megdöbbenésüket az ország történetében példátlan brutális cselekedet miatt.

Cintula korábban aktivistaként is tevékenykedett; nyolc évvel ezelőtt internetes aláírásgyűjtést indított egy politikai párt, a "Hnutie proti násiliu" (Mozgalom az erőszak ellen) létrehozására. Ebben az időszakban azt hirdette, hogy bár az erőszak gyakori emberi reakció lehet a polgári elégedetlenségre, arra buzdított mindenkit, hogy maradjanak elégedetlenek, de ne váljanak erőszakossá.

A Denník N információi szerint Cintula öt lövést adott le Ficóra egy kultúrház előtt Nyitrabányán. A támadás előtt szóba elegyedett a miniszterelnökkel és kezet akart vele fogni. A lövések leadása után a helyszínen jelenlévők gyorsan ártalmatlanná tették.

Az esettel kapcsolatban felmerült vád "előre megfontolt gyilkossági kísérlet", amiért akár 25 évig terjedő vagy életfogytig tartó börtönbüntetés is kiszabható Szlovákiában.

Cintula fia azt nyilatkozta egy szlovák hírportálnak, hogy bár tudott apja fegyvertartásáról, annak terveiről és motivációjáról nem volt informálva. Arra a kérdésre válaszolva, hogy apja gyűlölte-e Ficót, csak annyit mondott:

Nem rá szavazott.

Közösségi médiában terjedt el az állítás, miszerint Cintula a Progresszív Szlovákia liberális párt tagja lenne; ezeket azonban a párt cáfolta. Semmilyen kapcsolatot nem erősítettek meg közöttük és Cintula között.

További részletek szerint Cintula korábban támogatta a Slovenskí Branci (SB) neonáci és migránsellenes szervezetet. Ez a csoport emlékezéseket tartott Jozef Tiso sírjánál és kapcsolatai voltak orosz ultranacionalista csoportokkal. Egyik vezetője oroszországi specnaz veteránoktól kapott kiképzést. Cintula neve több 2016-os Facebook-bejegyzésben is felbukkan ezzel kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 31. péntek
Angéla, Petronella
22. hét
Május 31.
A Testvérek Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm