Hand of a person casting a vote into the ballot box during elections

Ilyen sem volt még: szerdára írta ki a parlamenti választásokat az államfő, ez plusz munkaszüneti nap lesz

MTI
2024. április 15. 12:46

Parlamenti választást tartanak szerdán Horvátországban, de az előzetes felmérések szerint kompromisszumok nélkül sem a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), sem a baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP) nem tud kormányt alakítani, mert egyikük sem tudja begyűjteni az ehhez elegendő számú szavazatot a voksoláson.

A 151 parlamenti képviselő közül 140-et az ország 10 választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék. A nemzeti kisebbségek összesen további 8 képviselőt juttathatnak be a törvényhozásba: a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a szerbek hármat.

A magyar parlamenti képviselői helyért egyetlen jelölt indul, Jankovics Róbert, aki képviselő volt a leköszönő parlamentben, és elnöke a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK), így ő már biztos befutónak számít. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg: körükben csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.

A horvát alkotmány értelmében a parlamentnek legkevesebb 100, legfeljebb 160 képviselője lehet. A mandátumuk négy évre szól. A Nova TV kereskedelmi csatorna és a Promocija Plus Intézet megrendelésére az elmúlt napokban elvégzett felmérés szerint a HDZ-nek az eddigi koalíciós partnereivel, a Horvát Szociálliberális Párttal (HSLS), a Horvát Nyugdíjaspárttal (HSU), a Horvát Demokrata Párttal (HDS) és a Horvát Néppárttal (HNS) együtt várhatóan 60 képviselője lesz. Az SDP által alapított Igazság Folyói nevű koalíciónak pedig, amelynek tagja még a Közép (Centar) párt, a Névvel és Vezetéknévvel Párt (IP), a Polgári Liberális Szövetség (Glas), a Horvát Parasztpárt (HSS), a Tengermelléki-fennsíki Szövetség (PGS) és Reformista Néppárt, 41 képviselőt jósolnak.

A felmérések szerint várhatóan átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali konzervatív Haza Mozgalom nevű párt 15 mandátummal, a fővárost vezető Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű baloldali-zöld szövetség 11 mandátummal, a jobboldali szuverenista Híd (Most) párt 9 mandátummal, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt 2 mandátummal és a Független Északi Platform, valamint a Fokus 1-1 mandátummal.

Andrej Plenkovic kormányfő (HDZ) nemrég egy kampánygyűlésen arról beszélt, hogy a Haza Mozgalom és a Híd is elfogadhatatlan számukra. "Nincsenek kétségek. Ne tévesszen meg benneteket, hogy ők is jobboldaliak, a mieink, horvátok. Megakadályozták Kolinda Grabar Kitarovicot második mandátumának megszerzésében, és bennünket is meg akarnak dönteni" - mondta Plenkovic egy kiszivárgott hangfelvétel szerint, amelyet a Nacional című napilap tett közzé vasárnap. A HDZ-t támogathatják még a kisebbségi képviselők és hagyományosan a diaszpóra három képviselője, de ez nem lesz elég a többségi kormányzáshoz.

Az SDP a jelenlegi forgatókönyv szerint csak kisebbségben tudna kormányozni. Kívülről támogathatja a Mozemo!, amely azután vonult ki az Igazság Folyói koalícióból, hogy Pedja Grbin, az SDP elnöke bejelentette: Zoran Milanovic államfő lesz a politikai tömörülés miniszterelnök-jelöltje. A koalíció nevét is Milanovic határozta meg: ez egy ismert horvát dal címe, amelyet az államfő a bejelentés alkalmával idézett.

Milanovic jelölése rányomta a bélyegét a kampányra, az államfő ugyanis előtte nem mondott le tisztségéről, ami alkotmányos kérdéseket vetett fel. A horvát alkotmánybíróság néhány nappal később közölte, hogy az államfő ebben a minőségében nem lehet jelölt a parlamenti választásokon, és nem vehet részt egyetlen politikai párt tevékenységében sem. Amennyiben indul a parlamenti választásokon, vagy miniszterelnök-jelöltként jelenik meg a nyilvánosság előtt, és bármilyen formában részt vesz a kampányban, lemondását haladéktalanul be kell nyújtania az alkotmánybíróság elnökének - hangsúlyozták.

Az államfő azonban ezt követően sem volt hajlandó távozni, így hivatalosan a neve sem került fel a választási listára, de nyilatkozataiban napi szinten bírálta a HDZ vezette kormányt, a miniszterelnököt és politikájukat, és ezek sokszor személyeskedésbe torkollottak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Andraj Plenkovic a harmadik mandátumáért indul. Az elmúlt nyolc év kormányzása alatt 30 miniszter távozott az általa vezetett kabinetből, jórészt korrupciós ügyek miatt, amit az ellenzék és az államfő is kihasznált a kampányban.

A HDZ az ország függetlensége óta uralja a politikát. A korábbi választások alkalmával a csak a nagyobb részvételi arány kedvezett a szociáldemokratáknak. A HDZ először 2000-ben bukta el a választásokat, akkor a néhai Ivica Racan, az SDP egykori elnöke lett a kormányfő, ezt követően pedig 2011-ben veszített, amikor Zoran Milanovic vezetésével alakult új, baloldali kormány.

Plenkovic kormányzása alatt lépett be Horvátország a schengeni és az euróövezetbe, továbbá virágzott fel a turizmus és a gazdaság. Ugyanakkor nemzetközi jelentések szerint nőtt a korrupció is az országban, amit kritikusai személyének rónak fel. A kormányfő tagadta, hogy bármi köze lenne ezekhez az ügyekhez, de népszerűsége ennek ellenére csorbát szenvedett.

A választásokat az államfő április 17-re, szerdára írta ki, így ekkor munkaszüneti nap lesz Horvátországban. Milanovic ezt azzal indokolta, hogy így többen mennek majd el szavazni.

Horvátország történetében kétszer tartottak hétköznap választásokat az országban: 2005-ben egy pénteken elnökválasztást, 2000-ben pedig általános választást egy hétfői napon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem