14 °C Budapest
Nagy változás az üzletekben: ezt minden magyar vásárlónak tudnia kell, ha ruhát vagy olcsó műszaki cikket vesz

Nagy változás az üzletekben: ezt minden magyar vásárlónak tudnia kell, ha ruhát vagy olcsó műszaki cikket vesz

2022. január 12. 15:32

A 10 ezer forintnál olcsóbb műszaki cikkeket - mondjuk egyszerűbb kávéfőző, vízforraló -, valamint a ruhákat és cipőket vásárlók az eddiginél nagyobb “biztonságban” vannak januártól.

Most “ünnepelte” 1 éves szülinapját az új jótállási rendszer Magyarországon, amelynek keretében sávosan lettek meghatározva a kötelező időszakok. Ahogy a Tudatos Vásárlók Egyesülete már többször is beszámolt, 2021 januárjától a 250 ezer forintnál drágább termékeknél minimum 3 éves, a 100-249 ezer forintosaknál legalább 2 éves jótállást kell vállalnia az eladónak, üzletnek, boltnak. Az olcsóbbaknál pedig 1 év ugyanez.

Az előbb említett jótállási rendszer tavalyi életbe lépése után 2022-ben is érkeztek új szabályok, amelyek a legalacsonyabb árkategóriát, valamint a ruhákat és cipőket érintik. Az újdonság az, ha a vásárló minőségi kifogással él, azaz úgy véli, nem jó az adott termék, akkor az eladónak 12 hónapig kell felelősséget vállalnia, szemben a 2022 előtt érvényben lévő 6 hónapos intervallummal.

Ez a gyakorlatban a következőt jelenti: 1 évig kell vélelmezni, hogy a vásárló által felfedezett hiba már az eladáskor fennállt.

Az eladónak 1 évig kell azt bizonyítania, ha ezzel nem ért egyet, ezáltal nem szeretné javítani vagy cserélni a terméket. Tehát a vásárlók lényegében “időt” kaptak az új szabályozás révén. És jöjjön a legfontosabb, mely termékekre vonatkozik az új szabály: azokra, amelyek nem tartoznak a kötelező - a cikk elején említett sávos - jótállási rendszerbe. Vagyis például a sok reklamálás alapjául szolgáló cipők, ruhák, továbbá a 10 ezer forintnál olcsóbb elektronikai, műszaki termékek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?