2 °C Budapest
Candles and flowers on a grave

Horribilis árak a magyar temetőkben: ennyibe kerül idén a mécses és a virág

2021. október 27. 08:15

Koszorúk, krizantémok és gyertyák, nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ezek most a hét legkeresettebb portékái. Aki járt már kint a piacon vagy szétnézett az árudákban, az szembesülhetett azzal, hogy idén jócskán megugrottak a sírdíszek és koszorúk árai. Mik a legújabb trendek, és miért ez a drágulás? A HelloVidék utánajárt

Mindenszentek aztán Halottak napja, ez a két jeles nap szinte egyáltalán nem válik ma már el egymástól. Ilyenkor - mi magyarok - rendre meglátogatjuk a temetőkben halottainkat, gyertyákat, mécseseket gyújtunk és virágot vagy koszorúkat viszünk. Mivel a krizantém ebben az időszakban nyílik, hazánkban ilyenkor leginkább ezzel a virággal szokták díszíteni a sírokat, de a tobozokból és örökzöldekből, szárított virágokból készített sírdíszeknek is nagy keletje van. Hogyan alakult a virágkötők piaca az elmúlt években - milyen hatással volt a Covid erre az ágazatra? Vannak a koszorúkészítésben új trendek? Mire számítsunk, mennyit drágultak a koszorúk idén? - ennek jártunk most utána.

Csúcsszezon van ilyenkor a virágkötészetekben

A szezonális időszakban a mindenszentekre készülő, illetve a kegyeleti díszek a virágkötő munkájának jelentős részét adják, de nem csak ők vannak ebben az időszakban leterhelve.

A Halottak napja előtti az egyik legfontosabb időszak a virágszakma életében, nagyon nagy volumenű dolog. Van, aki egész évben nem foglalkozik virágkötészettel, de ilyenkor nekiáll és eladásra készít koszorúkat, tálat vagy mécseses díszeket. Erre szokták mondani, hogy boldog boldogtalan belevág, minden autó csomagtartóból mindenszenteki dísz kerül elő. Részben jó ez, mert megjelenik a piacon a magas nívójú és szakmailag is igényes munka, részben rossz is, mert lépten-nyomon látni szakmailag vállalhatatlan díszeket is. Persze, a pénz beszél, szokták mondani, de az sem feltétlenül igaz, hogy a kevésbé minőségi munkák annyival olcsóbbak lennének, ezért is érdemes, mielőtt vásárolunk, kicsit körbenézni

– mondta a HelloVidéknek Seres Györgyi kertészmérnök, virágkötő-mester és oktató.

Akármennyire is furcsán hangzik, az időjárás viszont nagyon befolyásolja, hogy mi fogy ilyenkor – emelte ki Boros Attila, a Virágkötők és Virágkereskedők Egyesületének elnöke.

Ha Kíváncsi vagy a teljes cikkre, amiben a virágosok forgalma mellett a virágok, sírdíszek és koszorúk jelenlegi árait is megtuthatod, a HelloVidék oldalán elolvashatod.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16