17 °C Budapest
Nem ingatta meg a válság a magyarokat: a karácsony, az karácsony, költeni kell

Nem ingatta meg a válság a magyarokat: a karácsony, az karácsony, költeni kell

2020. december 17. 18:08

A hazai felhasználók 59 százaléka 40 ezer forintnál kevesebbet, 41 százaléka 50 ezer forintnál többet költ idén karácsonyi ajándékok vásárlására. Döntő többségük ugyanannyit költ idén karácsonykor, mint tavaly, és közel 80 százalékuk az internetről is rendel ajándékot. Az online piacterek a vidéki városokban, illetve a fővárosban élők számára a legnépszerűbb ajándékbeszerző helyek - derül ki egy karácsonyi felméréséből.

Idén karácsony előtt a felhasználók 27 százaléka tervez eladni valamit a Vaterán, és a felhasználók közel ötöde nyilatkozott úgy, hogy adott már túl az online piactéren olyan karácsonyi ajándékán, amely nem nyerte el tetszését.

Rutinosabbak lettek a magyar felhasználók

A közel egy éve tartó járvány nyomán a felhasználók rutinosabbá váltak: már 95 százalékuk szokta összehasonlítani online a hasonló termékeket paramétereik alapján, és 24-ről 31 százalékra emelkedett az online bankkártyás fizetést választók aránya. Idén csupán a válaszadók 1 százaléka hagyja az utolsó pillanatra az ajándékvásárlást a tavalyi 4 százalékhoz képest, így nem meglepő, hogy már jóval többen (13 százalék) vették meg a fekete pénteki akciókon a meglepetéseket a tavalyi 4 százalékhoz képest.

A legtöbben ugyanannyit költünk ajándékra, mint tavaly

A felhasználók 69 százaléka a tavalyihoz hasonló összeget tervez elkölteni idén ajándékokra, 20 százalékuk kevesebbet, 11 százalékuk pedig többet szeretne költeni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbben összesen 50 és 100 ezer forint közötti összeget terveznek idén karácsonyi ajándékra költeni. A válaszadók negyede viszont 30-50 ezer forintot szán ajándékra, míg százezer forintnál nagyobb összeget csak mintegy tizedük szeretne fordítani.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 16:10
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 15:01