16 °C Budapest
Megszűnt volna a munkaerőhiány a boltokban? Mutatjuk az okokat

Megszűnt volna a munkaerőhiány a boltokban? Mutatjuk az okokat

2020. június 11. 12:12

Az üres álláshelyek száma nagyot zuhant az első negyedévben, az öt évvel ezelőtti szintre esett. A koronavírus kisöpörte az üres álláshelyeket is, az álláshirdetések helye üres maradt. Március második felétől keserves időszak kezdődött a kereskedelem munkaerőpiacán is a koronavírus járvány miatt, ami a munkaerőhiányt is leváltotta. Hogyan történt ez pont akkor, amikor  felhalmozási lázban égtek a vásárlók?

Március 16-tól a boltokban már csak 15 óráig lehetett vásárolni, 28-tól pedig a kijárási korlátozás miatt a többségnek be is kellett zárnia. Kivétel az alapvető cikkeket árusító élelmiszeres boltok, drogériák, gyógyszertárak voltak, ahol ekkor indultak a felvásárlási rohamok. Mindez rányomta bélyegét a munkaerőpiacra is, ahol megkezdődtek a leépítések, részben részmunkaidőre állítva az alkalmazottak egy részét, részben pedig elbocsájtásokkal. Az élelmiszeráruházak viszont fel tudták tölteni a létszámot, hiszen sokan próbálkoztak elvesztett munkahelyet pótolni náluk.

Mindeközben nem csak a kereskedelemben, a gazdaság egészében fékezni kellett a munkaerőpiacon, a szolgáltatóhelyeken a legnagyobbat, így a szállodákban, vendéglátóhelyeken. A korábbi években a munkaerőhiány pumpálta fel az üres álláshelyek számát, ahova munkaerőt próbáltak keresni a vállalkozások, a gazdaság egészében.

A koronavírus járvány azonban már márciusban eltüntette az üres álláshelyek jelentős részét, visszadobva a statisztikát az öt évvel korábbi szint környékére. A legnagyobb vesztesek egyébként a szálloda, vendéglátóhelyek voltak, hiszen az üres álláshelyek zuhanása azt jelentette, hogy nem megy már a bolt annyira, nem kell annyi dolgozó:

A boltos világban március második felében a nagyobb (öt főnél többet foglalkoztató) boltos vállalkozások körében több mint ötezer-hatszáz fővel csökkent a létszám, ezen belül az eladók (fizikai dolgozóké, eladóké, pénztárosoké, árufeltöltőké, raktárosoké) négyezer-ötszáz fővel, 2020 elejéhez képest (a korábbi években ebben az időszakban nem volt jellemző a létszámcsökkenés):

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A foglalkoztatottak száma ekkor még emelkedett is a statisztikában (ebben az adatban nem csak az alkalmazottak, hanem minden vállalkozó benne van), feltehetően az év első két hónapja húzhatta fel a negyedéves mérleget. De az már kiolvasható az adatokból, hogy sokakat áttoltak részmunkaidős foglalkoztatásba:

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?