24 °C Budapest
Így húznak le a kisboltokban: sokan csinálják, nem feltétlen szabályos

Így húznak le a kisboltokban: sokan csinálják, nem feltétlen szabályos

2019. május 21. 14:02

A nyár beálltával érdekes jelenségre lett figyelmes a Pénzcentrum: egy kisboltban ugyanis kiírták a hűtőre, hogy a hideg italokra hűtési díjat számítanak fel. Mint megtudtuk, egyfelől a gyakorlat nem egyedi: rengeteg boltban alkalmazzák nyáron, mivel a hűtők többet mennek, ezért több áramot fogyasztanak. Másrészt pedig aki nem akar messzire menni, egy nagyobb üzletbe hűtött italért, az úgyis kiad rá tíz forinttal többet. Ugyanakkor a táblás megoldás nem feltétlenül szabályos.

Hűtési díj +10 ft. Megértésüket köszönjük!

- ez a felirat fogadja a vásárlókat egy újpesti kisboltban, és valóban: a hűtőből kivett italokat 10 forinttal drágábban adják, mintha csak simán a polcról vennénk azokat le. A boltos magyarázata szerint azért szokták nyáron drágábban adni a hideg frissítőket, mert többet dolgoznak a hűtők, így pedig az üzlet rezsije is megugrik. Általában nem szokott panasz lenni erre az üzletpolitikára, hiszen "akinek azonnal hidegen kell mondjuk a sör, az már rááldoz plusz tíz forintot".

10 forinttal drágább a hideg ital. Fotó: Pénzcentrum

Egyébként szerinte a nyári áremelés egy bevett gyakorlat, sok más kisboltban is így van, csak így tudják kigazdálkodni a megemelkedett rezsit. Felmerül a kérdés, hogy akkor télen miért nem drágul valami más, hiszen akkor meg fűteni kell. Erre a boltos válasza az volt, hogy nyáron lényegesen jobban megérzik, ha folyamatosan dolgoznak a hűtőgépek.

Annyiért adja, amennyiért megveszik

Ugyanakkor Magyarországon szabad piac van, minden kereskedő annyiért adja az áruját, amennyiért akarja, azaz amennyiért még megveszik az emberek. Az ilyen kisboltok például jellemzően valamelyest drágábbak, mint a multik, a nagyobb üzletek. Egyfelől a kényelmet kell megfizetni, hiszen nem kell messzire menni, akár gyalog is le lehet ugrani a boltba, ha valami hiányzik otthonról. Másfelől pedig ők lényegesen szerényebb árukínálattal dolgoznak, mint mondjuk a hiperek, így pedig az árakkal sem tudnak úgy játszani. Muszáj drágábban adniuk a termékeket, hogy megérje egyáltalán fenntartani a boltot. Emellett a multik által üzemeltetett üzletek könnyedén kitermelik a saját rezsijüket, ami a kisboltokról nem mondható el, hiszen nekik eleve kevesebb vásárlójuk is van, minden forinton fogni kell.

Mit mond a törvény?

Bár Magyarországon egy termék vagy szolgáltatás árát a vállalkozó maga állapíthatja meg, a szezonális áremelés szabályossága kapcsán megkérdeztük a fogyasztóvédelmet is. Válaszukban ők is leszögezték, hogy az árakra konkrétan nincsen hatáskörük:

Ha az adott vállalkozás által alkalmazott "hűtési díj" feltüntetése megfelel az árfeltüntetésre vonatkozó általános előírásoknak, akkor az nem tekinthető jogsértőnek. Természetesen ha a fogyasztó nem kíván a hűtött italért felárat fizetni, akkor olyan helyen is vásárolhat, ahol ilyen díjat nem számítanak fel

- írták.

A hivatkozott Fogyasztóvédelmi törvény 14. paragrafusa értelmében a megvételre kínált áru eladási ára tekintetében a fogyasztókat írásban, egyértelműen, könnyen azonosítható és tisztán olvasható módon, Magyarország törvényes fizetőeszközében kifejezve - a fizetőeszköz nemét (forint) vagy annak rövidítését (Ft) megjelölve - kell tájékoztatni.

A termék eladási áraként, a fogyasztó által ténylegesen fizetendő, az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is tartalmazó árat kell feltüntetni. Több eladási ár egyidejű feltüntetése esetén a vállalkozás köteles a feltüntetett legalacsonyabb eladási ár felszámítására.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Ár rendelet 2. paragrafus első bekezdése értelmében

az eladási árat - az ömlesztett áruk, és a vendéglátás keretében értékesített termékek kivételével - a terméken, annak csomagolásán, vagy a termékhez egyéb módon rögzítve, vagy közvetlenül a termék mellett elhelyezett egyedi árkiíráson, vagy a fogyasztó számára a megvenni kívánt termék kiválasztásakor könnyen hozzáférhető árjegyzéken kell feltüntetni. A fenti rendelkezéssel ellentétes az "X Ft + áfa", valamint az "X Ft + áfa Y Ft" típusú ártájékoztatás.

Kedvezményes áron értékesített terméknél nem megfelelő önmagában az eredeti eladási árnak és a kedvezmény mértékének (például: "-X%", "-Y Ft") feltüntetése, ha nem szerepel összegszerűen a fogyasztó által ténylegesen fizetendő végső ár is. 

Tehát az akciós árak szabályozásából kiindulva, a fenti képen látható hűtési díj feltüntetése sem teljesen szabályos: hiszen bár valóban ki van téve a tábla a hűtőre, hogy ebben minden termék 10 forinttal drágább, de az egyes termékeknél, a polcokon nem volt feltüntetve ez az áremelkedés.

Marketing szempontból sem nyerő

Én is jártam már olyan boltban, ahol volt ilyen áremelés nyáron. Akkor sem értettem, és most sem értem, miért jó ez? Oké, értem, árat kell emelni, hogy kijöjjön a rezsi, de miért így kell?

- értetlenkedett a Pénzcentrum által megkeresett kkv-marketing szakember, aki szerint ez egy tipikus szarvashiba. Hiszen nem túl vevőcsalogató dolog kiírni, hogy "itt bizony ha hideget akarsz inni, fizetni kell."

Ha mondjuk minden sör és üdítő arát megemelnék 5-10 forinttal, és hozzácsapnak valamilyen "pontgyűjtést", vagy hűségakciót. Akkor is bejönne a plusz rezsiköltség, és még ezeket a csúnya táblákat sem kellene kitenni

- vélte a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?