2 °C Budapest

Ősi kártyajáték hódít a nyugdíjasoknál: fillérekért játszanak, de így is megéri

2019. február 2. 07:00

Magyarországon alig néhány százan vannak, akik versenyszerűen sportultiznak. És bár a győztesek pénzbeli díjazása igencsak szerény, mégis sokan azt mondják, a dicsőségért és a kártyázás szeretetéért megéri játszani. Az ulti magyarországi helyzetéről, a sportulti megalkotásáról, az egységes szabályrendszer viszontagságos kialakításáról, illetve a rendkívül bizonytalan utánpótlás-nevelésről Muzslai Róberttel, a Magyar Ultiszövetség elnökével beszélgettünk.

Örülök, hogy most tudtunk találkozni, éppen a Gyurihoz megyek játszani 

-említette a Pénzcentrumnak adott interjúja elején Muzslai Róbert, a Magyar Ultiszövetség (MAUSZ) elnöke. "Gyuri" ebben az esetben természetesen Korda Györgyöt jelenti, a legendás kártyások kéthetente ülnek le ultizni egymással - sokszor éjszakába nyúlóan -, és bár Muzslai Róbert szerint Gyuri bácsitól igen nehéz nyerni, mindig jól szórakoznak. 

A lényeg, és nem csak a baráti partikon, hanem a versenyeken is, hogy ezt a gyönyörű magyar játékot együtt játsszuk, és ne sértődjünk meg, ha valaki túljár az eszünkön. Erről szól ugyanis az egész

-vélekedett Muzslai Róbert, aki elnöki rangja mellett négyszeres országos bajnok ulti játékos, és Magyarország egyetlen szupernagymestere. "Azokat viszont nem szeretem, akik kárörvendés közben szó szerint kiröhögik a másikat vagy durván veszekednek egy-egy rontás miatt. Ennek szerintem nincs helye az asztalnál" - mondta el a kártyás, aki persze hozzátette, hogy az apró szurkálódások elengedhetetlenek, ezek adják ugyanis a játék sava borsát, de tudni kell, hol a határ...

Kihal a játék?

Nagyon sok idős játékos van Magyarországon, az ultizók zöme meglett, idős ember. Én magam 63 éves vagyok, és ezzel az életkorral még a fiatalabbak közé tartozok

-válaszolta arra a kérdésre Muzslai Róbert, hogy jellemzően kik ultiznak ma Magyarországon egyáltalán. Számszerűleg persze nehéz lenne megmondani a kártyások teljes létszámát, sokan vannak ugyanis, akik csupán családi, baráti körben játszanak otthon, ám azok, akik - többé-kevésbé - rendszeresen eljárnak a MAUSZ versenyeire mindösszesen 200-220 lehetnek.

A MAUSZ egyébként három szakágban hirdet minden évben bajnokságot, ezek a társasági ulti, a sportulti, illetve a csapatulti. Ebből a hármasból a sportulti volt az elmúlt évtized legnagyobb újítása a modern ulti életében. Ennek a szakágnak a létrejötte kellett ugyanis ahhoz, hogy az ultit azonos szabályok szerint lehessen játszani és sportként jegyezhető legyen.

Tíz évünkbe telt mire megalkottuk az ulti egységes szabályrendszerét. Ez idő alatt városról-városra jártunk a szervezettel, és mindenhol sok-sok órás viták kísérték a szabályok összefésülést. Addig, higgye el nekem, ha az ország különböző részeiről jöttek össze játékosok, akik egymás ellen mérkőztek, nem tellett tíz percbe, és mindenki egymás nyakának ugrott az eltérő szabályok miatt

-mesélte a Pénzcentrumnak Muzslai Róbert, aki szerint a mai szabályrendszer végre rendben van, és jól játszható. Egyszerűen bizonyított az évek alatt, persze az elnök azt is hozzátette, hogy nem egy örökre szóló, végleges képződményről beszélünk, ha ugyanis az élet hoz valami olyat a játékban, amit addig nem, akkor felülvizsgálják a szabályokat, és módosítanak is rajtuk, ha kell. Emellett ráadásul az ultibíróknak is folyamatos a továbbképzésük, ők is egyéni rangokat szerezhetnek annak alapján, miként bíráskodnak.

Ez már más liga

A sportulti szakág létrejötte azért is kiemelkedően fontos a hazai ulti életében, mert itt sikerült először a kártyajátékokhoz alapvetően hozzátapadó szerencsefaktort valamennyire megzabolázni. A sportulti selejtezőiben ugyanis a játékos nem a saját asztaluknál ülőkkel néznek szembe elsődlegesen, hanem a többi asztalnál azonos helyen ülő játékos párjaikkal. Mindezt úgy, hogy a játékos pároknak egytől-egyig ugyanazokkal a leosztásokkal kell játszaniuk, mint a többieknek. Mindez azért fontos, mert így egy-egy játékos továbbjutásáról az dönt, miként játssza meg jobban vagy rosszabbul azokat a lapokat, amivel az ellenfelei is rendelkeznek a többi asztalnál. A fix laposztásokat egyébként számítógéppel generálják.

A sportulti megjelenése tehát sportként játszhatóvá tette az ultit, előtérbe helyezve a játéktudást. Mindez pedig azt hozta, hogy kizárólag a magyar sportulti bajnokságban tudnak a hazai játékosok mesterpontokat szerezni, ami alapján átlátható módon rangsorolhatóak is lettek.

Megélni nem lehet belőle

Bármennyire is vált a 21. században profivá az ősi magyar kártyajáték, a nagy áttörés elmaradt. Ha csak például a Texas Hold’Em pókerjátékra gondolunk, még hazai szinten is összehasonlítatlan a kettő egymással, már ami a profik díjazását illeti.

Itt soha nem lesz olyan pénz, mint a pókerben. De talán nem is ez a cél. Persze különböző pénzbeli alapokon lehet játszani az ultit, de a profi országos bajnokságban elenyésző a díjazás. Persze a MAUSZ a tagegyesületeivel karöltve mindig a lehető legjobb verseny lebonyolításra törekszik, de ennek a csúcsa legtöbbször egy szép kupa, és egyéb elismerések

-mondta el Muzslai Róbert, aki kisvártatva hozzátette, "szó mi szó, kupákra egyébként rendkívül sokat költünk". Csak hogy érzékelni lehessen, miről van szó, amikor az ulti versenyeken a díjazásról beszélünk:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a tavalyi sportulti bajnokság döntőjének összdíjazása 210 ezer forint volt 21 emberre, és ebből az összegből azért az első kapta a legtöbbet.

Így nem meglepő, hogy a profi magyar ultisoknak a dicsőség a legnagyobb jussa, és a játék iránti mérhetetlen szenvedélyük viszi előre a sportot az országban.

Ki fog utánuk játszani?

A jelenlegi játékosok azonban nem lesznek fiatalabbak, és ezt a szövetség is tudja. Muzslai Róbert szerint személyesen neki is és szövetségnek is az egyik nagy feladata, hogy valahogy utat találjon a fiatalokhoz. De egyelőre ő maga sem tudja, miként lehetne ezt kivitelezni, hogyan lehetne megszólítani a fiatalokat, eljutni hozzájuk.

Korábban volt, hogy jártam az országot, egyetemről-egyetemre utazva szögeltem ki a helyi faliújságra, hogy a MAUSZ egyetemista fiataloknak szervez versenyt, támogatókat is sikerült gyűjtenünk, jó kis nyeremények voltak. Tudja mennyien jöttek el játszani? Kilencen

-sommázta a lehetetlennek tűnő vállalkozás eddigi eredményeit az elnök. A fiatalítás jelenlegi kilátástalanságát jól mutatja, hogy Muzslai Róbert szerint hamarabb lehet majd a határon túli magyarságot bevonni a hazai körforgásba - erre már most előrehaladott törekvések vannak-, mint a helyi fiatalokat. De azt az elnök is tudja, hogy egyszer el fog jönni az az időpont, amikor csak a fiatalokra kell majd koncentrálni, ám ezt még ő maga sem tudja, mikor lesz esedékes. 

Amikor egy fiatal ott ül egy versenyen, ha ránézek, tudom, hogy ő lesz az, aki majd továbbviheti apáink, nagyapáink örökségét, jó lenne, ha idővel minél többen lennének

-jegyezte meg Muzslai Róbert. Arra a kérdésre, hogy az interneten is játszható ulti nem lehet-e mentőöv, a kártyás szkeptikusan reagált. Szerinte ugyanis hiába játszanak sokan online, ott azért a színvonal messze nem ugyanaz, mint például a magyar bajnokságban. Ez ráadásul csak a kisebbik gond, a nagyobb az, hogy a netes játékosok nem mennek el élőben játszani, nem ülnek be a versenyekre. Egyelőre tehát nem lehet látni azt, mire lesz elég a játék internetes térhódítása.

Milliós nyeremények

Két éve rendezték meg Magyarországon először az úgynevezett Ulti Ligát, ami anno még tévéközvetítést is kapott. Kicsit olyan miliővel, mint a profi póker. A lapokat látni lehetett a kamerák segítségével, szakkommentátorok közvetítették a partikat, és nem mellékesen a győztes 2 millió forintot vihetett haza, de még a dobogósok is szépen kaszáltak.

A játékkép és maga a közvetítések is biztatóak voltak, olyan történt tehát, ami azelőtt még soha. Az ultit profi sporteseményként közvetítette a tévé Magyarországon, és a széria alá a pénzdíjak is oda voltak rakva. Az esemény szervezésében egyébként a MAUSZ is részt vett, ők bonyolították a selejtezőket, és az általuk megalkotott szabályrendszerben versenyeztek a játékosok.  Az együttműködés azonban tiszavirág-életűnek bizonyult, és az első széria után az megszűnt. Ennek körülményeiről és okáról azonban az elnök nem szívesen beszélt.

Mit hoz a jövő?

Nem tudom, mi lesz az ultival tíz-húsz év múlva, vannak biztató jelek, olyan versenyek, ahová akár több mint százan is eljönnek, de a fiatalokhoz egyelőre nincs meg hang, pedig ezen sok fog múlni

-mondta el interjúnk végén az elnök, aki arról is beszámolt a Pénzcentrumnak, hogy régóta tervben van már az ulti Hungarikummá nyilváníttatása, de valahogy eddig ez még nem sikerült, 

pedig nagyon szeretnék, hogy az ultiból Hungarikum legyen, igaz mi már most is akként tiszteljük, úgy is játszunk, hiszen ez a kártyajáték apáink, nagyapáink játéka volt, és ez az ő hagyatékuk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm