Rossz hírünk van: jelentősen drágulhat a gyerekek egyik kedvenc étele

Rossz hírünk van: jelentősen drágulhat a gyerekek egyik kedvenc étele

2018. június 10. 09:00

Jelentős hatással lehet az Egyesült Államokból Magyarországra irányuló importra az Európai Unió legújabb döntése. Az USA által kivetett, elsősorban acél- és alumíniumárukra vonatkozó védővámokra válaszul Brüsszel hasonló mértékű terhek bevezetéséről döntött. Az intézkedés többek között élelmiszerek, italok és járművek árát befolyásolhatja. Magyarország csak tavaly mintegy 2,2 milliárd dollár (730 milliárd forint) értékben hozott be termékeket az Egyesült Államokból.

Számottevő áremelkedés érinthet több termékkategóriát az Európai Bizottság döntése értelmében, így például a mogyoróvaj, gyümölcslevek, whiskyk, ruhaneműk és motorkerékpárok is drágulhatnak. Idén június 20-tól ugyanis akár 25 százalékos, értékalapú importvám terhelhet egyes, az Egyesült Államokból származó cikkeket.

"Érdemes megvizsgálnia a hazai cégeknek, hogy forgalmazzák-e az érintett termékeket, mert az importvám emelkedése hatással lehet azok keresletére, így változtatást igényelhet az árazásuk - mondta el Fülöp Attila, az EY vámszakértője. A tanácsadó hozzátette: "az unió lépése további drágulást is előre vetít. Az intézkedés második fázisában, 2021 tavaszától az értékalapú vám akár az 50 százalékot is elérheti".

A bizottsági döntés Donald Trump, amerikai elnök idén márciusi bejelentésére adott válaszként született meg, miszerint az Egyesült Államokba importált acél- és alumíniumtermékekre vámot vet ki. A határozat életbe is lépett, bevezetését azonban - az Európai Unióból származó áruk esetében - 2018. június 1-ig elhalasztották.

Az Egyesült Államokból tavaly Magyarországra hozott áruforgalom közel kétharmada a gépek és villamossági cikkek kategóriájába tartozott a KSH adatai szerint. A járművek és szállítási célú felszerelések 4,5 százalékos súllyal szerepeltek (93 millió dollár, azaz 25 milliárd forint). Az élelmiszerek, italok, illetve dohánytermékek alig egy százalékot tettek ki az USA-ból származó behozatalban, közel 26 millió dollár (7 milliárd forint) összegben.

Az unió intézkedése nem vonatkozik a május 17. előtt importengedélyt kapott, vagy az USA-ból EU-s import céljával exportált cikkekre.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Háttérinformáció

Az Európai Bizottság nemrégiben kiadott, 2018/724 számú rendelete szerint az EU felfüggesztheti a WTO-engedmények alkalmazását bizonyos, USA-ból importált termékekre. Amennyiben az Egyesült Államok továbbra is védővámokat alkalmaz az unióból származó javakkal szemben, válaszlépésként, június 20-tól a bizottság is többletterhet vethet ki az Egyesült Államokból származó importárukra.

A bizottság szerint ugyanis az Egyesült Államok márciusi lépése ellentétes mind a WTO-megállapodással, mind az azt megelőző Általános Vám- és Kereskedelmi Egyezménnyel (GATT). A vonatkozó WTO-megállapodás megengedi, hogy, amennyiben a szervezet egyik tagja felfüggeszti az engedmények alkalmazását egy másik taggal szemben, az hasonló mértékű védőintézkedéseket tegyen. Ez jelentheti a WTO-engedmények alkalmazásának felfüggesztését és további importvámok alkalmazását is.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18