27 °C Budapest
Luxus a köbön: ilyen műalkotásokkal dekorálja ki otthonát a magyar elit

Luxus a köbön: ilyen műalkotásokkal dekorálja ki otthonát a magyar elit

2017. október 22. 13:02

Fotóaukciót szervez a BÁV október 31-én. Ha most mélyen a zsebedbe nyúlsz, a falra akaszthatod Yoko Ono vagy Kodály Zoltán portréját, ráadásul André Kertésztől is vásárolhatsz fotót, akiről Elton John azt állítja, hogy a 20. század legfontosabb fotóját készítette el. Nézzük, mennyiért, mit kapsz.

Október 31-én fotóaukciót szervez a BÁV Budpapesten. melyen 83 hazai fényképész, kétszáznál is több fotójáért versenyezhetsz. A művészek között fellelhető André Kertész, Ata Kandó, Lucien Hervé, Francis Haar, Paul Almásy és Suzanne Szász is, akik mind külföldön is befutottak, alkotásaik pedig meglehetősen magas összegekért cserélnek gazdát különböző aukciókon.

Mi? Aukció?

Az aukció egy olyan értékesítési forma, ahol licitálni lehet egy-egy eladandó termékre, műalkotások eladásakor széles körben alkalmazzák. Folyamata több fajta lehet, a BÁV fotóaukcióján egy tárcsát kell majd kiváltani, és ennek segítségével, egyre emelkedő összegeket lehet ígérni (fizetni) egy adott műalkotásért. A végső ár akkor alakul ki, amikor már csak egy ember tartja az árat, tehát mindenki más kiszállt a versenyből. A fotóaukción 100 és 200 ezer forint között tízezer, kétszázezer és félmillió között húszezer, 500 ezer és egymillió forint között pedig ötvenezer forintos lépcsőkben emelkednek majd az árak.

A BÁV, a Pénzcentrumhoz eljuttatott sajtóanyagában öt képet emelt ki, ezeket és áraikat a lenti galériára kattintva nézheted át.

A képek alatt feltüntetett összegek csak a kikiáltási árak, ezekről indul a licit. Ennek megfelelően elképzelhető, hogy azok sokszorosáért, de persze az is, hogy egyáltalán nem kelnek el.

Ha tényleg azt szeretnénk, hogy mostantól Yoko Onónak biccenthessünk oda reggelente, azért valószínűleg mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, igaz, egy helyett rögtön két képet vehetünk meg. A John Lennon özvegyéről Tóth György által készített képek kikiáltási ára (együtt a kettőé) 750 ezer forint, ez a legdrágább képe az aukciónak, részleteket ide kattintva találsz a képekről.

André Kertésztől már olcsóbban is hozzájuthatsz egy fotóhoz, róla egyébként Elton John azt gondolja, hogy ő készítette el a 20. század legfontosabb képét, legalábbis a BÁV sajtóközleménye szerint. A kép címe Víz alatt úszó, és ide kattintva tudod megcsodálni. A fotó 1917-ben készült Esztergomban, címéhez híven egy víz alatt úszó embert ábrázol, és többek között a test víz által torzított ábrázolása teszi sokak szerint különlegessé.

Ezt azonban most nem veheted meg, tiéd lehet viszont a fényképész egy ablakából készített képe, amin egy üvegbe zárt színes bábu szerepel, a licit 550 ezer forintról indul.

Ha mindig szerettél volna a faladra egy képet az égről, amin két repülő kondenzcsíkja egy borítékalakot formáz, akkor nem kell tovább keresgélned, Gáti György Boríték című fotója már 400 ezer forintért a tiéd lehet.

A BÁV-osok gondoltak a régi idők szerelmeseire is. Egy posztoló náci katonaképéért most 260 ezer forintról indul a licit, és legalább ugyanennyit kell majd fizetni egy kalapáccsal pózoló félmeztelen munkásról készült fotóért is, mindkét képet Francis Haar készítette.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kommunista rendszer után nosztalgiát érzők most kicsit jobban járhatnak, mint szélsőjobbos társaik, ugyanis Bánkúti András Alkony című képe már 240 ezer forintért azt övék lehet (ha nem érkezik rá mástól licit), a kép egy nyomasztóan nagy Lenin-portré előtt sétáló moszkvaiakat ábrázol.

Mindemellett nemcsak több százezer forintos kikiáltási árú fotókat árvereznek el, igaz, százezer forint kikiáltási ár alatt mindösszesen egy fotót találunk, Csontó Lajos Gresham című képét. Száz és kétszázezer forint között van a kikiáltási ára ugyanakkor körülbelül a képek felének (árlistát elemezhető formátumban a BÁV nem bocsátott a rendelkezésünkre), így ennyiért már majdnem biztos, hogy hozzájuthatsz egy-egy eredeti fotóhoz. Kodály Zoltánról például két Vámos László-kép is kalapács alá kerül, mindkettő 120 ezer forintrólindul.

Ha megjött a kedved az árveréshez, részleteket ide kattintva találsz az aukciós katalógusban, de érdemes a képekől és a művészekről szóló leíró rész után, az apró betűs árverési feltételeket is górcső alá venni. Ebből ugyanis kiderül, hogy

az árveréseken honos szokás szerint az aukciós ház (ebben az esetben a BÁV) jutalékát is a vevő fizeti, tehát neked nem a leütési árat kell kifizetni, hanem 23 százalékkal többet, amely egy 150 ezres tételnél már 34 500 forint, így egyáltalán nem elhanyagolható összegről van szó.

Amennyiben úgy érzed, hogy most inkább nem vásárolnál fotót, de a Boríték című képhez megjött a kedved, akkor készítettünk neked egy hangulatában egészen hasonló grafikát, amelyet teljesen ingyen tölthetsz most le a Pénzcentrumról. Tessék:


forrás: Pénzcentrum

NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?