12 °C Budapest
Újabb szabályozás jön: ezúttal egy népszerű szolgáltatást kaszálnak el

Újabb szabályozás jön: ezúttal egy népszerű szolgáltatást kaszálnak el

2017. július 30. 10:00

Ha eddig élvezted, hogy vehettél ételeket és italokat autómatából, akkor nem fogsz annak túlságosan örülni, hogy a kormány új szabályozása miatt ezt jóval kevesebb helyen teheted majd meg a jövőben. A pénztárgépekhez hasonlóan ezeket az auatómatákat is be kell majd kötni a NAV-hoz. Az ellenőrző szerv ezúttal a Magyar Posta lesz, és ők vinnék is a profit jelentős részét.

Az Index közölt egy terjedelmes cikket arról, hogyan alakul majd az ital- és ételautomata-piac. Röviden annyit írhatunk, hogy nem túl fényesen.

Az átalakítások azzal kezdődtek, hogy az ilyen gépeket üzemeltető tisztességes cégek régóta lobbiztak a kormánynál, hogy valamilyen szabályozással szorítsa ki a piacról a hasonló gépeket üzemeltető adócsaló cégeket. Meg is jött az új szabályozás, de valószínűleg úgy érzik most a mesterlobbisták:

Anyám, anyám, én nem ilyen lovat kértem!

Az új szabályozás szerint a gépeiket mostantól be kell kötni a NAV-hoz, amivel nem is lenne komolyabb gond, csakhogy

az egy gépen realizált haszon tízezer forint körül van havonta, a felügyeleti díj meg ennek a fele, havi ötezer forint lesz

Ezen túl még három új költségtípussal ismerkedhetnek meg:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • 98 ezres felügyeleti bekötési díj (erre lehet majd a kormánynál pénzre pályázni),
  • 20 ezres évenkénti felülvizsgálati díj,
  • 12 ezres szervízelési díj elromlásonként.

Ezek az összegek egyébként nettóban értendőek, 27 százalékot még az állam másik zsebébe is be kell majd fizetniük. Azért írjuk egyébként, hogy másik zsebébe, mert az italautómatákat üzemeltető cégek felügyeleti szerve a Magyar Posta lesz.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06