Sosem gondolnád, melyik magyar terméket védheti az EU

Pénzcentrum
2012. augusztus 7. 19:02

Eredetvédelmet kér a magyar rögös túróra az Európai Uniótól a Tej Terméktanács a hazai tejágazat helyzetének javítására. Az erre vonatkozó igényt a szaktárcával történt egyeztetést követően várhatóan szeptemberben vagy októberben nyújtják be - hangsúlyozta mai sajtótájékoztatóján Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Tej Terméktanács ügyvezetője.

Történelmi hagyománya van Magyarországon a különleges technológiával előállított rögös túrónak, amelyet csak hazánkban készítenek az egész világon. A terméktanács adatai szerint a hazai tejtermelés egyötödéből, mintegy 300 millió liter tejből készül túró, és ennek mintegy fele rögös túró.

Ha sikerül az Európai Uniót meggyőzni, akkor a rögös túró lenne az első olyan magyar tejtermék, amely uniós oltalmat kapna - hangsúlyozta Lukács László. A magyar rögös túró az európai uniós eredetvédelem során oltalom alatt álló földrajzi termék, vagy hagyományos különleges termék kategóriába kerülhetne.

A hazai oltalomra vonatkozó kérést már benyújtották a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához, az uniós igényt várhatóan szeptemberben vagy októberben küldik el. Tapasztalatok szerint jelentősen javult azoknak a termékeknek a piaci pozíciója, amelyek európai uniós oltalom alá kerülnek, így a terméktanács is arra számít, hogy az eredetvédelemmel jelentősen javulhatna a hazai tejágazat helyzete.

Az eredetvédelem és a jó marketing óriásit lendíthet egy termék ismertségén, márpedig a magyar rögös túróról nem sokan hallottak eddig a nagyvilágban, sőt honfitársaink nagy részének is ismeretlen ez a kifejezés, noha találkozott már vele a boltokban Jó például szolgálhat a rögös túró népszerűsítésében az olaszok világszerte ismert eredetvédett sajtja, a ricotta. Gyakran a pecorino nevű, szintén eredetvédett sajt készítése során megmaradt tejsavóból készül, ezért sokáig mostoha szerepe volt. Színe fehér, állaga puha, íze édeskés, leginkább a mi túrónkra hasonlít, miközben nem sok köze van hozzá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A ricotta tejsavóból készül, azt felfőzik, és a megmaradt masszát újra felmelegítik. A magyar rögös túró viszont lágy aludttejrögökből készül, az alvadékról lecsöpögtetik a savót, vagyis lényegében a szárazanyag-tartalomból készül a túró.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?