19 °C Budapest

Kik a legnagyobb marihuána termelők? Kicsik az élvonalban...

Pénzcentrum
2008. november 26. 14:00

Az ENSZ 2008-as kábítószerügyi riportja szerint Mexikó és Paraguay a világ két legnagyobb marihuána termelője, utóbbiak esetében a szükség vezérli a termesztőket.

Az idei kábítószerügyi jelentés alapján Paraguay a második helyre lépett előre a marihuána-termesztők ranglistáján, annak ellenére, hogy az ottani termelt mennyiség nem dokumentálható olyan pontosan, mint például a ranglista élén szereplő Mexikóé.

Számos dél-amerikai ország, így Brazília, Uruguay, és Chile azonban arról számolt be, hogy szomszédjukból érkezik a legtöbb drog piacaikra, sőt Brazília és Argentína a marihuána-fogyasztásban tapasztalt megugrást is a kínálat közelségének tudja be.

A paraguay-i vadkender-bőségnek azonban rendkívül egyszerű oka van, az ottani szegénységben élő parasztok pusztán azért választják ezt a növényt termesztésre, mert jóval több pénzt hoz számukra, mint az egyéb élelmiszernövényeké, akár 500 százalékkal többet - tette hozzá az ENSZ jelentés eredményeihez észrevételét a helyi drogellenes hivatal vezetője.

2006-ban egyébként a világ összetermelésének, vagyis a több mint 41 millió kilogramm marihuána legnagyobb részét továbbra is Észak-Amerika, vagyis Mexikó és USA adta, előbbi 4,7 milliót, utóbbi 7,4 milliót, Paraguay azonban nagyságrendekkel lekörözött minden egyéb országot a maga 5,9 millió kilójával.

A helyi hatóságok szerint a termesztők ellen folyó küzdelem szélmalomharcra emlékeztető, ugyanis a rajtaütés híre mindig megelőzi őket, így a kiirtással sem kell már bajlódniuk, megteszik maguk a gazdák, így viszont egyetlen ember sem ül börtönben Paraguayban marihuána-termesztés miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezek az akciók mégis komoly költséget rónak a hivatalok nyakába, egy-egy rajtaütés 25 ezer dollárba kerül, ezért a kormány azon országok segítségét kéri az anyagi támogatásban, akik közvetlenül érintettek a dél-ameriaki országból érkező drogok elleni küzdelemben.

Szakértők szerint a paraguay-i marihuána iránti kereslet egyébként igen nagy, azok magas minősége miatt.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?