Gyilkos kór: óránként egy áldozat!

Pénzcentrum
2008. november 8. 08:00

Az európai kábítószer és kábítószer-függőség megfigyelő központ éves jelentése szerint a nyugat- és dél-európai országokban a kokain használat, az észak- és kelet-közép-európai országokban az amfetamin származékok és az extasy okozza a legnagyobb problémát. A szervezet becslése szerint Európában körülbelül óránként szed egy áldozatot a kábítószer túladagolás.

Annak ellenére, hogy összességében nem nőtt a kábítószer fogyasztás Európában, egyre több országban súlyosbodnak a kokainhoz kapcsolódó problémák. Néhány évvel ezelőtt optimizmusra adott okot a drogokhoz kapcsolódó halálesetek számának csökkenése, mára azonban a keményebb anyagok használata miatt 7-8 ezerre tehető az áldozatok száma évente.


Egy horogra akadt szállítmány a sok közül (Forrás: euobserver.com)

A jelentés szerint leginkább a fiatal korosztályt veszélyezteti a probléma, a felmérések szerint 71 millió főre tehető a kontinensen azok száma, akik már legalább egyszer kipróbálták a tiltott szerek valamelyikét.

A drogfogyasztók körében a cannabis a legnépszerűbb szer, a becslések szerint körülbelül 4 millióan élnek vele napi, vagy legalább heti rendszerességgel.

A marihuána fogyasztásban élen jár Olaszország, Spanyolország, Csehország és Franciaország, a sort Málta, Bulgária, Görögország és Svédország zárja. Ami még aggasztóbb, hogy hét nyugat- és dél-európai országban is megugrott a kokainfogyasztás. A 15-34 év közötti korosztályból 3,5 millióan biztosan nyúltak már a kokainhoz, ebből másfél millióan az elmúlt egy hónapban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az uniós szervezet vezetője kijelentette, hogy az európai fiatalok körében előforduló halált kiváltó okok között továbbra is az elsők között szerepel a túladagolás. A rémisztő statisztikák arra ösztönzik a szervezetet, hogy újabb felvilágosító kampányokat indítsanak és minél szélesebb réteggel ismertessék meg a drogfogyasztás káros következményeit.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?