Magyarország is Európa legveszélyesebb országai között!

Pénzcentrum
2008. július 16. 10:06

A Forbes magazin legfrissebb listája azokat az európai országokat gyűjti csokorba, ahol 2003-2006 között legnagyobb növekedés következett be a bűncselekmények számát tekintve. Hazánk a kilencedik helyet nyerte el, bár meglepő módon ez idő alatt több, mint 10 százalékkal csökkent a börtönlakók száma.

Törökországban a szervezett bűnözők leginkább kaszinókban, éjszakai szórakozóhelyekben és prostitúcióban utaznak, ahol az sem ritka, ha eldördül egy-egy fegyver. 2006-ban 3852 emberölés történt, ami a legmagasabb a vizsgált 29 országon belül, míg a második helyen szereplő Anglia és Wales jóval kevesebb, mindössze 755 esetről számolt be. Törökország a kábítószer-kereskedelem terén is listavezető, hiszen a világ heroin-kínálatának 14 százalékának megfelelő mennyiséget tavaly náluk foglaltak le a hatóságok. Nem véletlen tehát, hogy az európai országok közül Törökország a legrosszabbak között szerepel a személyes biztonság tekintetében.

A második "legbűnösebb" ország a Forbes listáján Litvánia, ahol egy év alatt 4,8 százalékkal nőtt a bűnelkövetések száma. 2006-ban 64 bűnszervezetet azonosítottak a helyi hatóságok, melyek közül a legtöbben drogkereskedelemmel, lopott autók forgalmazásával és gazdasági bűncselekményekkel foglalkoznak. Ezen kívül az igen magas alkoholfogyasztás miatt Litvánia a második legveszélyesebb ország Európában autóvezetés szempontjából.

Bár a közép-kelet-európai országok közül Szlovénia a legfejlettebbek közé tartozik, mégis 3 év alatt 4,2 százalékkal nőtt a bűncselekmények száma, ezen belül az erőszakos cselekményeké 6,1 százalékkal, míg az utcai rablótámadásoké közel 50 százalékkal.

Olaszország, illetve Szicília hallatán sokaknak a maffia jut eszébe, akik ráadásul már a kormányban, a bíróságon és az üzleti életben is befolyást szereztek maguknak. A leggyakoribb bűncselekmény ennek megfelelően a gazdasági és politikai zsarolás, de az erőszakos cselekmények száma is több mint negyedével nőtt három év alatt. Idén februárban sikerült a hatóságnak elfognia az egyik bűnszervezet 57 éves vezetőjét, Pasquale Condello-t, akit börtönre ítéltek.

Ciprus, a maga 788 ezer lakosával meglehetősen kicsi nemzet, így az autólopások számának 13,4 százalékos növekedése jóval drasztikusabbnak tűnik, mint egy nagy ország esetén.

Spanyolország 10 évvel ezelőtt, Franco idején még a világ legbiztonságosabb országának számított bűnözés terén, ez már azonban sokat változott, hiszen 2006-ban 2,5 millió bűncselekményt követtek el az országban. Egyedül az ETA (szeparatista csoport) több mint 800 ember haláláért, és 15,5 millió dollárnyi gazdasági károkozásért felelős.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Görögországban az emberölések száma a 2003-as 122-ről, három év alatt 109-re esett vissza, ugyanakkor a rablások száma az elmúlt 10 évben 4 százalékkal emelkedett, míg autókból 3 év alatt 16 százalékkal többet tulajdonítottak el.

Az apró Liechtenstein apró rendőrséggel is rendelkezik, összesen mintegy 90 fegyveres tiszttel. Az elmúlt 10 évben mindössze egy emberölés történt, így nincs is nagyon szükségük nagyobb állományra. Ugyanakkor az elmúlt három évben mégis jelentősnek mondható növekedést mutatott a bűnelkövetések száma, különösen ami a pénzmosások számát illeti - köszönhetően az ország adójogi szabályozásának.

Hazánk a kilencedik helyen szerepel a listán, mivel három év alatt kevesebb mint 1 százalékkal nőtt a bűnesetek száma. A legsúlyosabb probléma, hogy az ország elhelyezkedéséből adódóan a drogcsempészek számára is tranzitországnak számít, hiszen rajtunk keresztül jut el Törökországból Nyugat-Európába a kábítószer.

A legutolsó helyen Skócia végzett, ahol ugyan enyhének nevezhető a bűncselekmények növekedésének üteme, ugyanakkor azok szintje az egyik legmagasabb az EU-ban, 2006-ban több mint 29 ezer erőszakos eseményről adtak számot a hatóságok.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem