11 °C Budapest

Együttműködés a pénzügyi piacok biztonságáért

Pénzcentrum
2008. július 15. 08:59

A Vám- és Pénzügyőrség (VP) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) együttműködési megállapodást kötött a pénzügyi szektor működését és az állami bevételek biztosítását veszélyeztető jogsértésekkel, illetve a pénzmosással és a terrorizmus finanszírozásával szembeni hatékony fellépés érdekében. Az erről szóló dokumentumot Dr. Nagy János altábornagy, a VP országos parancsnoka és Farkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke írta alá a múlt héten.

A megállapodás szerint a felek vállalták, hogy haladéktalanul értesítik egymást, ha hatósági eljárásuk során a másik fél hatáskörébe tartozó - a pénzügyi intézményrendszert veszélyeztető - jogszabálysértésről, bűncselekményről szereznek tudomást.

A felek közös szakértő csoportot is létrehoznak az együttműködés tárgyát érintő pénzügyi visszaélések, pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása visszaszorítása és megelőzése érdekében. Célul tűzik ki az e területekre vonatkozó tipikus jogsértésekkel kapcsolatos elemzések, illetve a komplex, az új jelenségekre és jövőbeni kockázatokra, a jellemző bűncselekmények tipológiájára, a hazai és nemzetközi trendekre és a megelőzés módszertanára kiterjedő éves helyzetértékelések megteremtését. A két szervezet közös szakmai konferenciákat, konzultációkat szervez, szakmai képzéseket, tréningeket tart a közös célok megvalósításáért.

A VP a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni tevékenység javítása érdekében, a bejelentések feldolgozásához szükséges informatikai háttér kialakítását a PSZÁF anyagi és szakmai támogatásával valósítja meg. A két intézmény együttműködik annak az informatikai infrastruktúrának a kialakításában is, amelynek révén a pénzügyi szolgáltatók elektronikus úton eleget tehetnek bejelentési kötelezettségeiknek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?