22 °C Budapest

Együttműködés a pénzügyi piacok biztonságáért

Pénzcentrum
2008. július 15. 08:59

A Vám- és Pénzügyőrség (VP) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) együttműködési megállapodást kötött a pénzügyi szektor működését és az állami bevételek biztosítását veszélyeztető jogsértésekkel, illetve a pénzmosással és a terrorizmus finanszírozásával szembeni hatékony fellépés érdekében. Az erről szóló dokumentumot Dr. Nagy János altábornagy, a VP országos parancsnoka és Farkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke írta alá a múlt héten.

A megállapodás szerint a felek vállalták, hogy haladéktalanul értesítik egymást, ha hatósági eljárásuk során a másik fél hatáskörébe tartozó - a pénzügyi intézményrendszert veszélyeztető - jogszabálysértésről, bűncselekményről szereznek tudomást.

A felek közös szakértő csoportot is létrehoznak az együttműködés tárgyát érintő pénzügyi visszaélések, pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása visszaszorítása és megelőzése érdekében. Célul tűzik ki az e területekre vonatkozó tipikus jogsértésekkel kapcsolatos elemzések, illetve a komplex, az új jelenségekre és jövőbeni kockázatokra, a jellemző bűncselekmények tipológiájára, a hazai és nemzetközi trendekre és a megelőzés módszertanára kiterjedő éves helyzetértékelések megteremtését. A két szervezet közös szakmai konferenciákat, konzultációkat szervez, szakmai képzéseket, tréningeket tart a közös célok megvalósításáért.

A VP a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni tevékenység javítása érdekében, a bejelentések feldolgozásához szükséges informatikai háttér kialakítását a PSZÁF anyagi és szakmai támogatásával valósítja meg. A két intézmény együttműködik annak az informatikai infrastruktúrának a kialakításában is, amelynek révén a pénzügyi szolgáltatók elektronikus úton eleget tehetnek bejelentési kötelezettségeiknek.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?