Uticélok, amiket unokáink sem fognak látni

Pénzcentrum
2008. június 23. 14:00

A nyaralási uticélok közül gyakran a bőség zavarában nem is tudunk választani, persze sokszor pénztárcánk szab gátat fantáziánknak és vágyainknak. A következő néhány desztináció talán segítséget nyújthat a döntésben, hiszen ezekre a helyekre érdemes minél előbb ellátogatni, mielőtt végleg átalakulnak, vagy eltűnnek a föld színéről.

A globális felmelegedés és az átalakuló éghajlat következtében bolygónk számos pontját, köztük jó néhány kedvelt nyaralási helyszínt drasztikus átalakulás fenyeget. A Lonely Planet útikönyv sorozat ajánlásával következzen ezek közül hat olyan nyaralóhely, amelyet érdemes minél előbb felkeresni, ha még életünkben látni akarjuk.


Forrás: www.glacierparkinformation.com
Az Amerikában található rengeteg nemzeti park közül tucatnyit fenyeget a globális felmelegedés. Az egyik ilyen a Montanaban található Glacier Nemzeti Park. Az itt található gleccserek évről évre rövidebbek lesznek. 1968-ban még 38, mára mindössze 26 gleccserrel találkozhatunk, 2030-ra szakértők szerint pedig akár az összes eltűnhet a park területéről.

Afrika legmagasabb hegycsúcsa, a Kilimandzsáró. A Tanzániában található kialudt, hófödte vulkán a hegymászók kedvelt célpontja, ahol egy nap alatt olyan mintha négy évszakot élne meg az ember. 1912. óta a hegycsúcsot borító hólepel 82 százaléka elolvadt, és szakértők szerint 2015-2020-ig akár az egész eltűnhet. Aki tehát részese szeretne lenni még életében ennek a páratlan látványnak, annak érdemes minél előbb felkeresnie Afrika ezen részét.


Forrás: www.climbkilimanjaro.ie
Kanada, azon belül Manitoba egyik kisvárosa, Churchill az ott élő jegesmedve populációjáról híres. Ősszel közel 900 medve várja a tenger befagyását, amit a turisták egészen közelről szemügyre vehetnek buszos túrák keretében. Kutatók szerint 50 éven belül azonban az ott élő jegesmedve állomány kétharmada kipusztulhat az elolvadó jéghegyek miatt.

A nevadai Leak Mead nem csak lenyűgöző természeti adottságairól, de egy ember alkotta csodáról, egy óriási védőgátról is híres. A fürdőzésre, csónakázásra vagy akár horgászatra is alkalmas tó vize azonban 40 éve nem látott mértékűre apadt. Kutatási eredmények szerint 50 százalék az esélye annak, hogy 2021-re teljesen kiszárad a tó medre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A búvárok körében igen kedvelt, Indiai-óceánban található kissziget, Mauritius szintén a globális felmelegedés fenyegetésének van kitéve, hiszen a partjainál található korall-zátonyok nem csak a melegedéstől, de a partokat elárasztó turistáktól, illetve az általuk okozott szeméttől és üledéktől is kipusztulnak.

A másik trópusi paradicsom, az India délnyugati csücskénél található Maldív-szigetek is hasonló jövőnek néz elébe, hiszen a mára szinte mindennapossá vált extrém időjárási körülmények, valamint az egyre emelkedő tengerszint miatt a sziget akár el is tűnhet a föld színéről. A 2004-es cunami nyomán a 200 kissziget közül mindössze 9 menekült meg az árvíztől, hiszen mindegyik közel tengerszinten fekszik.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57