11 °C Budapest

Uticélok, amiket unokáink sem fognak látni

Pénzcentrum
2008. június 23. 14:00

A nyaralási uticélok közül gyakran a bőség zavarában nem is tudunk választani, persze sokszor pénztárcánk szab gátat fantáziánknak és vágyainknak. A következő néhány desztináció talán segítséget nyújthat a döntésben, hiszen ezekre a helyekre érdemes minél előbb ellátogatni, mielőtt végleg átalakulnak, vagy eltűnnek a föld színéről.

A globális felmelegedés és az átalakuló éghajlat következtében bolygónk számos pontját, köztük jó néhány kedvelt nyaralási helyszínt drasztikus átalakulás fenyeget. A Lonely Planet útikönyv sorozat ajánlásával következzen ezek közül hat olyan nyaralóhely, amelyet érdemes minél előbb felkeresni, ha még életünkben látni akarjuk.


Forrás: www.glacierparkinformation.com
Az Amerikában található rengeteg nemzeti park közül tucatnyit fenyeget a globális felmelegedés. Az egyik ilyen a Montanaban található Glacier Nemzeti Park. Az itt található gleccserek évről évre rövidebbek lesznek. 1968-ban még 38, mára mindössze 26 gleccserrel találkozhatunk, 2030-ra szakértők szerint pedig akár az összes eltűnhet a park területéről.

Afrika legmagasabb hegycsúcsa, a Kilimandzsáró. A Tanzániában található kialudt, hófödte vulkán a hegymászók kedvelt célpontja, ahol egy nap alatt olyan mintha négy évszakot élne meg az ember. 1912. óta a hegycsúcsot borító hólepel 82 százaléka elolvadt, és szakértők szerint 2015-2020-ig akár az egész eltűnhet. Aki tehát részese szeretne lenni még életében ennek a páratlan látványnak, annak érdemes minél előbb felkeresnie Afrika ezen részét.


Forrás: www.climbkilimanjaro.ie
Kanada, azon belül Manitoba egyik kisvárosa, Churchill az ott élő jegesmedve populációjáról híres. Ősszel közel 900 medve várja a tenger befagyását, amit a turisták egészen közelről szemügyre vehetnek buszos túrák keretében. Kutatók szerint 50 éven belül azonban az ott élő jegesmedve állomány kétharmada kipusztulhat az elolvadó jéghegyek miatt.

A nevadai Leak Mead nem csak lenyűgöző természeti adottságairól, de egy ember alkotta csodáról, egy óriási védőgátról is híres. A fürdőzésre, csónakázásra vagy akár horgászatra is alkalmas tó vize azonban 40 éve nem látott mértékűre apadt. Kutatási eredmények szerint 50 százalék az esélye annak, hogy 2021-re teljesen kiszárad a tó medre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A búvárok körében igen kedvelt, Indiai-óceánban található kissziget, Mauritius szintén a globális felmelegedés fenyegetésének van kitéve, hiszen a partjainál található korall-zátonyok nem csak a melegedéstől, de a partokat elárasztó turistáktól, illetve az általuk okozott szeméttől és üledéktől is kipusztulnak.

A másik trópusi paradicsom, az India délnyugati csücskénél található Maldív-szigetek is hasonló jövőnek néz elébe, hiszen a mára szinte mindennapossá vált extrém időjárási körülmények, valamint az egyre emelkedő tengerszint miatt a sziget akár el is tűnhet a föld színéről. A 2004-es cunami nyomán a 200 kissziget közül mindössze 9 menekült meg az árvíztől, hiszen mindegyik közel tengerszinten fekszik.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?