22 °C Budapest

Többet dohányzunk, mint a lengyelek, a csehek és a szlovákok

Pénzcentrum
2008. május 6. 09:35

A visegrádi országok közül Magyarországon dohányoznak a legtöbben (a lakosság 36 százaléka), míg Szlovákiában a legkevesebben (24 százalék) - derül ki az Image Factory és a TÁRKI legfrissebb Társadalmi Klíma Riportjából. A magyar dohányosok füstölnek a legintenzívebben is: tízből kilenc magyar dohányos rendszeresen hódol káros szenvedélyének, ezzel szemben a cseheknél csak a dohányzók valamivel több mint háromegyede gyújt rá rendszeresen. A rendszeresen dohányzók 29 százaléka több mint egy doboz cigarettát szív el egy nap, azaz minden tizedik felnőtt magyar állampolgár erős dohányos. A magyarok és a csehek gondolják a legkevésbé, hogy a vendéglátó-ipari egységekben bevezetendő dohányzási tilalom hatására sokan leteszik a cigarettát. Nem sokkal optimistábbak a másik két nemzet polgárai sem, hiszen csak minden ötödik lengyel és szlovák bízik a tiltás pozitív hatásában.

A visegrádi országok közül Magyarországon dohányoznak a legtöbben, míg Szlovákiában a legkevesebben. Érdekes tendencia, hogy Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban ugyanannyian dohányoztak (a lakosság 54 százaléka), ám utóbbi két országban jóval többen szoktak le, mint hazánkban. Szlovákiában a dohányosok aránya a leszokások előtt sem érte el a másik három ország szintjét (47 százalék).


Magyarországon több férfi dohányzik, mint nő: kétötödük szív 20 szálnál többet naponta, míg a hölgyeknek kevesebb, mit egyharmada füstöl ennyit. A dohányzók aránya a fiatal középkorúak (30-39 évesek) között a legmagasabb, míg az idősebb korosztály körében a legalacsonyabb. Az iskolai végzettség nagyban befolyásolja a dohányzáshoz való hozzáállást. Amíg a szakmunkás végzettségűek 44 százaléka dohányzik, addig a diplomásoknál ez az arány 23 százalék.

A dohányzók között Magyarországon a legmagasabb azoknak az aránya, akik rendszeresen cigarettáznak: tízből kilenc magyar dohányos rendszeresen hódol káros szenvedélyének. Ezzel szemben a cseheknél csak a dohányzók valamivel több mint háromegyede gyújt rá rendszeresen. Az erős dohányosok is Magyarországon vannak a legtöbben. A rendszeresen dohányzók 29 százaléka több mint egy doboz cigarettát szív el naponta, azaz minden tizedik felnőtt magyar állampolgár erős dohányosnak számít. Csehországban a legmagasabb a naponta 10 szálnál kevesebbet fogyasztók aránya, a rendszeresen dohányzók 36 százaléka beéri ennyivel. Hazánkban ugyanez csak minden hetedik dohányosra igaz.

Budapesten jóval kisebb (15 százalék) az erős dohányosok aránya, mint vidéken (a városok és a községek dohányzóinak 30 százaléka szív 20 szálnál többet naponta), amely körből a megyeszékhelyen élők emelkednek ki. A megyeszékhelyen élő rendszeresen dohányzók 40 százaléka több mint egy doboz cigarettát szív el egy nap.

Az EU egyre több országában tiltják be a dohányzást éttermekben, bárokban és sörözőkben. A szigorítások többségével a lakosság mind a négy országban egyetért. A vizsgálat eredménye szerint a négy visegrádi ország közül Lengyelországban és Szlovákiában jóval többen vannak a dohányosok elleni szigorúbb intézkedés hívei, mint Magyarországon vagy Csehországban. A lakosság körében a legnagyobb támogatottsága a tömegközlekedésen való dohányzástilalomnak van, míg legkevésbé az utcákon, köztereken korlátoznák a dohányosokat.

A válaszadók éles különbséget tesznek az éttermek és a bárok, kávézók között. Az éttermek esetében a cseheknél 59 százalék, míg a többi országban 70 százalék feletti a tiltást támogatók aránya. A kávézók esetében a cseh 39 és a lengyel 64 százalék között mozog a tilalom pártiak aránya. A legdrasztikusabb felvetésre, az utcai dohányzás megtiltására is meglepően sokan rábólintanak. Minden negyedik cseh, minden harmadik magyar, és tízből négy lengyel és szlovák megtiltaná a dohányzást az utcán és közterületeken, azaz száműzné a dohányzókat saját otthonukba. Meglepő az amúgy a többi nemzetnél engedékenyebb magyarok hozzáállása az éttermi dohányzáshoz, hiszen öt magyarból négy ezt betiltaná.

Nem bíznak a tiltások eredményében az emberek: a válaszadók sokkal valószínűbbnek tartják, hogy a tiltás csak az alkalmi dohányosok kedvét veszi el, a lengyelek 56, a magyarok 50, a csehek 46, míg a szlovákok 45 százaléka vélekedik így.

A megkérdezettek körülbelül háromnegyede úgy látja: a tilalom bevezetése után a dohányosok majd az utcára "menekülnek", és az éttermek, bárok előtt fognak füstölni. A válaszadók szerint az esetleges dohányzási tilalom a vendéglátóipar forgalmára nem lesz jó hatással, a magyar válaszadók fele jelentős forgalom csökkenéssel számol. Majdnem hasonlóan borúlátók a csehek, a lengyelek és a szlovákok is, hiszen tíz emberből négyen osztják ezt a véleményt ezekben az országokban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Leghamarabb a magyarok szerint lép életbe a tilalom hazájukban: minden harmadik megkérdezett szerint 1-2 éven belül nem lehet majd rágyújtani a vendéglátó-ipari helységekben Magyarországon. A lengyeleknél csak minden negyedik polgár gondolja így, míg a cseheknél csak minden hetedik (szlovák adatok ebben a kérdésben nem állnak rendelkezésre). Kijelenthető, hogy Magyarországon és Lengyelországon csak elenyésző kisebbség véli úgy: az ő országát elkerüli majd a Nyugat-Európában egyre több országot érintő tilalom. A csehek azonban jóval kevésbé tartanak az uniós nyomástól: minden ötödik polgár úgy gondolja náluk soha nem lesz betiltva a dohányzás éttermekben, bárokban és kávézókban.

Európában 1987 óta folyamatos küzdelem folyik a dohányzás visszaszorítása érdekében, de máig nem szabályozza egységesen az Unió a nyilvános dohányzás kérdését. Magyarország tulajdonképpen minden uniós szabályozást bevezetett a 2004-es csatlakozásig, igaz, eléggé későn, az 1999. évi XLII. törvényben próbálták meg a nemdohányzók védelmének, illetve a dohányzók jogainak jogszabályban is érvényt szerezni. Bár a törvény olyan kompromisszum, amely csökkentené a dohányzók és nem dohányzók egy légtérbe kerülésének az esélyét, különösebb eredménye nem lett: a legtöbb helyen fizikailag nem választódik el a dohányzásra kijelölt és a nemdohányzó tér.

Itthon pártpolitikai szinten mindenki támogatja a szigorításokat, de kevés konkrét lépés történt az elmúlt években. Ezért csak részben okolhatóak a dohányos szavazók irányába tett gesztusok, vagy a dohánylobbi szerepe. Nem elhanyagolható ugyanis a képviselők személyes érintettsége: emlékezetesek azok a képsorok, amelyeken tilosban dohányzó honatyákat értek tetten a Parlament folyosóin az elmúlt években.

Magyarországon közel 5.000 hektáron folyik dohánytermesztés, és közel 2.000 szál cigaretta jut évente minden lakosra. A privatizáció óta eltelt több mint másfél évtized alatt a tulajdonosok 300 millió dollárt költöttek a hazai dohányipar fejlesztésére. A magyar államnak becslések szerint több mint 250 milliárd forint bevétele származik a 20 milliárd szál cigaretta jövedéki adójából, ami az adóbevételek 3 százaléka. A dohányzás okozta egészségkárosodás miatti kiadások viszont jóval meghaladják az állami bevételeket, még úgy is, hogy az OEP nem támogatja a leszokás orvosi segítését. A dohányzásból kifolyólag éves szinten 14 milliárd forintot költünk fekvőbeteg-ellátásra, 36 milliárdot rokkantnyugdíjra, 7 milliárdot háziorvosokra, 9 milliárdot táppénzre és 51 milliárdot gyógyszerekre.

Magyarországon is vállalkozások százai foglalkoznak különféle leszoktató módszerek értékesítésével és népszerűsítésével. Egyesek odáig mennek, hogy a testsúlycsökkentő üzlethez hasonlóan a leszoktató-business is a leszokás-visszaszokás örök körforgására épül: 10 emberből 8 ugyanis egy éven belül visszaszokik a dohányzásra. Mindenesetre az Egyesült Államokban a legnagyobb gyógyszergyárak késhegyre menő harcot folytatnak a patikapolcokon elfoglalt helyért, hiszen becslések szerint csak a legnépszerűbb szerek évi 260 millió dollárt hoznak a konyhára, de összességében egy folyamatosan bővülő, kb. 900 millió dolláros piacról van szó.

Ma már nemcsak a reklámszabályozás szigora nehezíti meg a dohánygyárak dolgát. Nem elég, hogy a sajtótermékek és az elektronikus média piacáról kiszoruló dohánytermékeket már a sportközvetítéseken - így a Forma-1-en - sem lehet reklámozni, de a televízióban és a mozivásznon is alig látunk dohányzó karaktert pozitív szerepben. Ez nemcsak az egészségkultusz következménye: a legnagyobb hollywoodi stúdiók komoly vállalásokat tettek a cigaretta visszzaszorítása érdekében.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 7. kedd
Gizella
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem