2020. július 4. szombat Ulrik

Tényleg megváltást hoz a kormány nagy dobása? Itt a válasz


Varga Mihály ma ismertette a kormány régóta belengetett gazdaságvédelmi akciótervét. A versenyképesség növekedését célzó akcióterv több eleme is jelentős adócsökkentést tartalmaz. Ez természetesen javítja a vállalatok működési környezetét, ettől függetlenül azonban nem biztos, hogy egy lassuló gazdasági környezetben elegendőek lesznek a külső hatások mérséklésére.

A bejelentett csomag nem jelentett nagy meglepetést, egyrészt több elemét már korábban is ismertük, másrészt jól illeszkedik az a kormányzat korábbi törekvéseibe is. Sőt, az még némileg meglepőnek tekinthető, hogy az akcióterv nem szórja két kézzel a pénzt, vártatóan nem okoz akkor lyukat a költségvetésben, ahogy azt előzetesen várni lehetett - értékeli az intézkedéseket a Portfolio. ez a lap szerint a költségvetés egyenlege szempontjából biztató, de nem okoz majd nagy közvetlen gazdaságélénkítést.

A lap megjegyzi, hogy a legjelentősebb hatást a vállalatok működési környezetére gyakorolhatja majd az adócsökkentés. Azokon belül alapvetően a nagyobb cégek az év végi adófeltöltés eltörlése miatt, az agrárvállalkozások az öntözési rendszer fejlesztésének támogatása miatt, a vendéglátásban működő cégek az áfacsökkentés, a kkv-k pedig a kiva csökkentése miatt örülhetnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk