16 °C Budapest
Smartphone in male hands. Close up of hands with a phone. Outdoor photo

Jól megsarcolják a Telekomot: ennyi plusz terhet jelent nekik az új pótadó

2022. június 7. 14:45

Idén mintegy 25 milliárd forintos többlet adóterhet jelent a Magyar Telekomnak a kormány által kivetett távközlési pótadó.

A Magyar Telekom Nyrt. arra számít, hogy 2022-ben ez 25 milliárd forint adóterhet jelenthet nekik a bevezetett különadó - írja a Portfolio. A pótadó következtében, valamint a működésből eredő egyéb folyamatokat is figyelembe véve a társaság várakozásai szerint, az EBITDA AL, valamint a szabad cash-flow esetén is kismértékű csökkenésre számít a 2022. évre az előző évhez viszonyítva.

A 2022. évi nyilvános célkitűzések további elemei változatlanok maradnak. A Magyar Telekom a pótadó bejelentése előtt még azzal számolt, hogy az EBITDA AL idén 3-5 százalékkal növekedhet 2021-hez képest, a szabad cash-flow pedig a tavalyi 56,2 milliárd forint után idén legalább 70 milliárd forint lehet.

Szombaton megjelent magyar közlönyből a távközlési pótadó részletei is kiderültek. A távközlési pótadó az elektronikus hírközlési szolgáltatásból származó, helyi adókról szóló törvény szerinti éves nettó árbevételre kerül kivetésre, és a 2022. és 2023. évekre vonatkozóan kell megfizetni.

A távközlési pótadót is a helyi adóknál számított nettó árbevétel alapján kell fizetni a cégeknek. Az adó mértéke az 1 milliárd forintot meg nem haladó bevétel után 0 százalék, az 1 milliárd forintot meghaladó, de 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék, az 50 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 3 százalék, a 100 milliárd forintot meghaladó része után pedig 7 százalék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A távközlési pótadót 2022-ben november 30-ig kell megfizetni, a 2022. július 1-jét magában foglaló adóévre a 2021-ben kezdődő adóévben elért nettó árbevétel alapján, a 2023-ban kezdődő adóévben pedig az ötödik hónap utolsó napjáig ugyanennyi pótadóelőleget kell megfizetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?