24 °C Budapest
Még így sem elég drága a víz: jó minőségű ivóvízvezetékre sem futja a közműnél

Még így sem elég drága a víz: jó minőségű ivóvízvezetékre sem futja a közműnél

2019. május 9. 10:31

Veszteségesek a vízközmű- és hulladékszállítás-szolgáltatók, leginkább a vidék van bajban. A vízi közműveknél már alapvető probléma a biztonságos üzemeltetés a veszteséges működés miatt - írja a felügyeletet ellátó energiahivatal jelentés. 

A vízi közműveknél nem csak a pénzhiány, hanem a "műszaki élettartamuk végén járó rendszerek" is veszélyeztetik a biztonságos ellátást. Az ivóvízvezetékek több mint 50 százalékának túlnyomóan kockázatos az anyagminősége - olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) parlament elé benyújtott 2018-as jelentésében. A működési zavaroknak köszönhetően például a rendszerekbe táplált ivóvíz 25,6 százalékát nem számlázzák ki, mert elfolyik a közkutakból - írja a Világgazdaság.

A kiszabott díjak az ivóvízellátással, a szennyvízelvezetéssel és -tisztítással kapcsolatban felmerülő költségeket nem fedezik, ráadásul nagy eltérések vannak az országban számlázott és fizetett díjak között. Az eltérések nemcsak a különböző vízközmű-szolgáltatók, hanem akár egy szolgáltatón belül is, ellátásterülettől függően jelentősek. 

Az állami támogatások nélkül a 2017-es adatok szerint az ágazat üzemi eredménye mínusz 21,9 milliárd forint lett volna.

A kis vidéki szolgáltatók folyamatosan veszteségesek, az öt regionális szintés veszteséges a "jelentős állami támogatások ellenére" is, csak a két nagy budapesti szolgáltató (Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek) tud nyereséget felmutatni.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?