18 °C Budapest

Óriási bukta lehet a lakhatási támogatás: nüánszokon múlhat az ingyen pénz

2018. január 4. 18:30

A munkavállalók és a munkáltatók körében is népszerű juttatási forma az adómentesen nyújtható lakáscélú támogatás, azonban nem árt tudni, hogy ezzel a cafeteria lehetőséggel kapcsolatban is számos szabályt kell betartani, amelyek elmulasztása komoly anyagi következményekkel járhat.

Január elsején indult az új cafeteria periódus, és bár a munkavállalók jellemzően a nettó juttatás értéke alapján döntenek, a munkáltatóknak egyéb szempontokat is figyelembe kell venniük. A tapasztalatok azt mutatják, hogy kiemelkedően népszerű juttatási forma mind a munkaadók, mind pedig a munkavállalók körében a munkáltató által adómentesen nyújtható lakáscélú támogatás. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések elmulasztása komoly következményekkel járhat - hívja fel a figyelmet közleményében a Deloitte Magyarország.

Fontos feltétel például, hogy a munkavállaló köteles a saját lakásával összefüggő körülményeket igazolni úgy, hogy a megfelelő iratokat, bizonylatokat a munkáltató rendelkezésére bocsátja. Ugyanakkor

a munkaadó felelőssége, hogy azokat - akár házon belül, akár egy külső szolgáltató bevonásával - megvizsgálja és elbírálja az igényét az adómentes támogatás folyósításával kapcsolatban.

A munkáltatónak szükséges figyelemmel lennie arra is, hogy lakás vásárlása esetén a folyósítás évét követő május 31-ig, valamint építés, alapterület növelés, korszerűsítés valamint akadálymentesítés esetén a folyósítás évét követő második év május 31-ig rendelkezzen a támogatás folyósításáról a hitelintézet által kiállított igazolással.

Ha ezeket a lépéseket elmulasztják, akkor a támogatás munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, és az adóalap, valamint a járulékalap, a folyósított támogatás 20 százalékkal növelt összege lesz.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a már említett határidők jogvesztőek, vagyis azok elmulasztása esetén az adóhatóság egy esetleges vizsgálat során várhatóan nem tekint majd el a támogatás adóköteles jövedelemmé történő átminősítésétől.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Tekintettel a juttatási forma népszerűségére, egy esetleges átminősítés nagyszámú munkavállalói igény esetén számottevő összegű adókockázatot jelenthet mind a munkáltató, mind a munkavállaló terhére. Kérdés a mulasztás kinek a hibájából ered. Fontos, hogy a munkavállalók már a választás, igénylés pillanatában tisztában legyenek a jogkövetkezményekkel, ha nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy a szükséges dokumentumok időben rendelkezésre álljanak. Előfordulhat, hogy a munkáltató hibázik, ami a jelentős és utólagosan keletkező adókötelezettség miatt nem csak a céget, intézményt terhelő adófizetést vonja maga után, hanem jelentős adminisztrációval is jár, emellett pedig a munkavállalókat terhelő személyi jövedelemadó és egyéni járulékok miatt az alkalmazottak elégedettséget is negatívan befolyásolhatja

- emeli ki Horváthné Szabó Beáta, a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának igazgatója. Aki éppen ezért azt javasolja, hogy az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás nyújtása esetén a munkáltatók még időben, a cafeteria szabályzat elkészítésekor, felülvizsgálatakor, de legkésőbb a május 31-i határidőt megelőzően vizsgálják felül gyakorlatukat, és ha szükséges intézkedjenek annak érdekében, hogy a kedvezőtlen adókövetkezményeket elkerüljék.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm