Tényleg emiatt paráznak a magyar cégek? Sok múlik rajta

2016. június 1. 11:03

Sok pénzt és energiát spórolhatunk meg, ha az Európa-szerte elterjedt ISO 50001-et honosítjuk meg a cégünknél. Ezzel nemcsak egy modern, biztonságosan működő energiaellátási rendszerhez jutunk, hanem akár új üzleti partnereket is szerezhetünk a bevezetéssel. Mutatjuk, kinek érdemes az ISO 50001 szabványra váltania.

Sokan találkozhattak már az ISO tanúsítvánnyal, azonban nem biztos, hogy mindenkinek világos, hogy mit is takar valójában. Négy évvel ezelőtt a Magyar Szabványügyi Testület kiadta a tanúsítási kiadványát (MSZ EN ISO 50001 Energiairányítási rendszerek - Követelmények és alkalmazási útmutató) kiadványát, amelyben az energetikai szabványokról találhatnak a cégek részletes útmutatást. A kiadványban megtalálhatók

  • az energiahatékonyság,
  • az energiafelhasználás és
  • az energiafogyasztás

javításához szükséges rendszerek és folyamatok leírása.

Hogy néz ki a gyakorlat?

Az ISO 50001 szabvány szerint így építik fel a szakemberek az energetikai rendszereket:

  • Először az adott helyszínen megvizsgálják illetve felmérik a jelenlegi energiafelhasználást és -fogyasztást,
  • ezután meghatározzák a jövőre vonatkozóan a célokat és ezek eléréséhez szükséges terveket és intézkedéseket, amik alapján spórolhat a cég az energiafogyasztásán,
  • a szükséges irányítási dokumentációkat is elkészítik (kézikönyv, eljárásrend, utasítások a pontos kivitelezésre),
  • ha az ISO 50001 szabványnak megfelelő irányítási rendszert már körülbelül2-3 hónapja működtetik,akkor már lefolytatható a tanúsítási eljárás.

A szabvány alapján elkészített rendszer kiépítését bárki végezheti, azonban minden esetben igazolást kell szerezni arról, hogy az megfelel az ISO 50001 követelményeinek. Ehhez viszont elengedhetetlen a rendszer tanúsítványának megszerzése, amit viszont kizárólag akkreditált ISO 50001 ellenőrök végezhetnek.

Miért jó egy ilyen rendszer?

Az ISO 50001 szabvány előnye, hogy meghatározza az energetikai rendszerek létrehozásához szükséges követelményeket és a szabványnak köszönhetően egyszerűbben kivitelezhető a gyárak, kereskedelmi és kormányzati épületek energiagazdálkodása.

Egy ilyen energiagazdálkodási rendszerrel a vállalatok pénzt takaríthatnak meg, ezzel pedig akár jelentősen is javulhat a versenyképességük.

Lényeges szempont továbbá, hogy a tanúsítványt már sok cég elvárja a beszállítóitól és a következő években egyre több helyen kérhetik a partner vállalatoktól, hogy legyen ISO 50001 minősítésük.

Ezek az energiairányítási rendszerek ugyanis lehetővé teszik, hogy az energiafelhasználás pontosan nyomon követhető legyen, ezáltal könnyen megtalálhatóak azok a pontok, ahol a cég pazarol. Ezeket a pontokat megvizsgálva már csökkenthető az energiafelhasználás, ugyanis a szabvány ezek kezelésére kész programokat tartalmaz. Ennek köszönhetően mind a szakemberek, mind a cég menedzsmentje naprakész lehet a megtakarítási lehetőségekkel kapcsolatban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vállalat ilyenkor megalkotja a cég energiapolitikáját, és létrehozza az Energiairányítási Kézikönyvet, amivel a hosszútávú működéshez szükséges energiahatékonyságot szolgáló lépéseket megtehetik a szakemberek és a menedzsment.

Melyik cégeknél érdemes bevezetni az ISO 50001-et?

Minden olyan cég, amely

  • legalább 250 főt foglalkoztat, és
  • az árbevétele meghaladja az 50 millió eurót és a mérlegfőösszege meghaladja a 43 millió eurót,

az energiahatékonysági törvény szerint kötelezett energetikai auditálást végeztetni.

A kötelezettség teljesítésére két megoldás áll a nagyvállalatok rendelkezésére: energetikai auditot végeztetni vagy ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszert működtetni. Ez utóbbi főként nagy energiaigényű vállalatoknak javasolt, illetve akik közvetlenül érintettek a CO2 kibocsátása kapcsán.

A nagyvállalatoknál a törvény szerint egyébként négy évente kötelező az energetikai audit elvégzése. Ha viszont megszerezzük az ISO 50001 tanúsítványt, akkor az auditot nem kell elvégezni, elegendő ugyanis a tanúsítványt bemutatni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak. Az ISO 50001 tanúsítvány egyébként három évig érvényes, így három évente kell újratanúsíttatni, hogy a kiépített rendszer megfelel-e a szabványnak.

Ezen a héten a Pénzcentrum kiemelten foglalkozik az EU 2012/27/EU irányelvében foglalt energiahatékonysági előírásokkal, illetve azzal, hogyan épült ez be a magyar jogrendszerbe. Kitérünk majd az auditálás folyamatára, és az ezzel elérhető hatékonyságnövekedésre, de foglalkozunk majd a kiskapunak tekinthető ISO 50001-es szabvánnyal is. Természetesen olvasóink kérdéseire is számítunk a témában; a kérdéseket az MVM Partner szakértői válaszolják majd meg. A leveleket a következő címre várjuk: penzcentrum@penzcentrum.hu

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 22. szombat
Paulina
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem