2 °C Budapest

Tényleg emiatt paráznak a magyar cégek? Sok múlik rajta

2016. június 1. 11:03

Sok pénzt és energiát spórolhatunk meg, ha az Európa-szerte elterjedt ISO 50001-et honosítjuk meg a cégünknél. Ezzel nemcsak egy modern, biztonságosan működő energiaellátási rendszerhez jutunk, hanem akár új üzleti partnereket is szerezhetünk a bevezetéssel. Mutatjuk, kinek érdemes az ISO 50001 szabványra váltania.

Sokan találkozhattak már az ISO tanúsítvánnyal, azonban nem biztos, hogy mindenkinek világos, hogy mit is takar valójában. Négy évvel ezelőtt a Magyar Szabványügyi Testület kiadta a tanúsítási kiadványát (MSZ EN ISO 50001 Energiairányítási rendszerek - Követelmények és alkalmazási útmutató) kiadványát, amelyben az energetikai szabványokról találhatnak a cégek részletes útmutatást. A kiadványban megtalálhatók

  • az energiahatékonyság,
  • az energiafelhasználás és
  • az energiafogyasztás

javításához szükséges rendszerek és folyamatok leírása.

Hogy néz ki a gyakorlat?

Az ISO 50001 szabvány szerint így építik fel a szakemberek az energetikai rendszereket:

  • Először az adott helyszínen megvizsgálják illetve felmérik a jelenlegi energiafelhasználást és -fogyasztást,
  • ezután meghatározzák a jövőre vonatkozóan a célokat és ezek eléréséhez szükséges terveket és intézkedéseket, amik alapján spórolhat a cég az energiafogyasztásán,
  • a szükséges irányítási dokumentációkat is elkészítik (kézikönyv, eljárásrend, utasítások a pontos kivitelezésre),
  • ha az ISO 50001 szabványnak megfelelő irányítási rendszert már körülbelül2-3 hónapja működtetik,akkor már lefolytatható a tanúsítási eljárás.

A szabvány alapján elkészített rendszer kiépítését bárki végezheti, azonban minden esetben igazolást kell szerezni arról, hogy az megfelel az ISO 50001 követelményeinek. Ehhez viszont elengedhetetlen a rendszer tanúsítványának megszerzése, amit viszont kizárólag akkreditált ISO 50001 ellenőrök végezhetnek.

Miért jó egy ilyen rendszer?

Az ISO 50001 szabvány előnye, hogy meghatározza az energetikai rendszerek létrehozásához szükséges követelményeket és a szabványnak köszönhetően egyszerűbben kivitelezhető a gyárak, kereskedelmi és kormányzati épületek energiagazdálkodása.

Egy ilyen energiagazdálkodási rendszerrel a vállalatok pénzt takaríthatnak meg, ezzel pedig akár jelentősen is javulhat a versenyképességük.

Lényeges szempont továbbá, hogy a tanúsítványt már sok cég elvárja a beszállítóitól és a következő években egyre több helyen kérhetik a partner vállalatoktól, hogy legyen ISO 50001 minősítésük.

Ezek az energiairányítási rendszerek ugyanis lehetővé teszik, hogy az energiafelhasználás pontosan nyomon követhető legyen, ezáltal könnyen megtalálhatóak azok a pontok, ahol a cég pazarol. Ezeket a pontokat megvizsgálva már csökkenthető az energiafelhasználás, ugyanis a szabvány ezek kezelésére kész programokat tartalmaz. Ennek köszönhetően mind a szakemberek, mind a cég menedzsmentje naprakész lehet a megtakarítási lehetőségekkel kapcsolatban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vállalat ilyenkor megalkotja a cég energiapolitikáját, és létrehozza az Energiairányítási Kézikönyvet, amivel a hosszútávú működéshez szükséges energiahatékonyságot szolgáló lépéseket megtehetik a szakemberek és a menedzsment.

Melyik cégeknél érdemes bevezetni az ISO 50001-et?

Minden olyan cég, amely

  • legalább 250 főt foglalkoztat, és
  • az árbevétele meghaladja az 50 millió eurót és a mérlegfőösszege meghaladja a 43 millió eurót,

az energiahatékonysági törvény szerint kötelezett energetikai auditálást végeztetni.

A kötelezettség teljesítésére két megoldás áll a nagyvállalatok rendelkezésére: energetikai auditot végeztetni vagy ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszert működtetni. Ez utóbbi főként nagy energiaigényű vállalatoknak javasolt, illetve akik közvetlenül érintettek a CO2 kibocsátása kapcsán.

A nagyvállalatoknál a törvény szerint egyébként négy évente kötelező az energetikai audit elvégzése. Ha viszont megszerezzük az ISO 50001 tanúsítványt, akkor az auditot nem kell elvégezni, elegendő ugyanis a tanúsítványt bemutatni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak. Az ISO 50001 tanúsítvány egyébként három évig érvényes, így három évente kell újratanúsíttatni, hogy a kiépített rendszer megfelel-e a szabványnak.

Ezen a héten a Pénzcentrum kiemelten foglalkozik az EU 2012/27/EU irányelvében foglalt energiahatékonysági előírásokkal, illetve azzal, hogyan épült ez be a magyar jogrendszerbe. Kitérünk majd az auditálás folyamatára, és az ezzel elérhető hatékonyságnövekedésre, de foglalkozunk majd a kiskapunak tekinthető ISO 50001-es szabvánnyal is. Természetesen olvasóink kérdéseire is számítunk a témában; a kérdéseket az MVM Partner szakértői válaszolják majd meg. A leveleket a következő címre várjuk: penzcentrum@penzcentrum.hu

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm