14 °C Budapest

Az IBM fejest ugrott a mélyvízbe

2009. március 13. 11:00

Víz- és energiatakarékossági szolgáltatásokat is nyújtana a világ egyik legnagyobb informatikai vállalata. Például olyan informatikai berendezéseket terveznek, amelyek előre jelzik, ha fertőző anyag került a vízvezeték-hálózatba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az informatikai világcég a napokban mutatja be új, vízgazdálkodással kapcsolatos fejlesztéseit. Úgy látják, a teljes piac akár 20 milliárd dolláros hasznot is hozhat a következő öt évben.

A lépés egyik eleme annak a tervnek, amely szerint az IBM fontos szereplőjévé válna az infrastrukturális szolgáltatásoknak, például a közlekedésszervezés és a villamosenergia-hálózat területén. A cég arra törekszik, hogy meggyőzze az állami szereplőket és a közszolgáltatásokat nyújtó vállalatokat arról, hogy fejlesztéseivel komoly hatékonyságnövelés érhető el.

Például a központtal folyamatos összeköttetésben álló IBM- rendszer automatikusan elküldi az adatokat, ahelyett, hogy az áramszolgáltató mérőóra leolvasója minden házba becsengetne, hogy felírja az óraállást.

Az IBM szerint a mérnökei által kidolgozott rendszer a hatékony és energiatakarékos vízfelhasználáshoz is nagy mértékben hozzájárulhat. A szolgáltatók sokkal egyszerűbben tudnák felügyelni a vízfogyasztást, a rendszer hamarabb észleli például a csőtörést, vagy azonnal figyelmeztet, ha valamilyen káros anyag került a vezetékekbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vállalat egy ír tengerészeti központtal együtt dolgozik a "SmartBay" elnevezésű projekten, olyan szenzorokat fejlesztenek, amik érzékelik a szennyeződéseket, a víz kémiai változását. A fejlesztés alatt álló mérőeszközök a halászoknak és a hajóknak is tudnak segíteni, például felismerik a vízen lebegő veszélyes anyagokat.

A projektek ugyanakkor az IBM válságkezelő stratégiájába is illeszkednek: a cég azt reméli, hosszú távon komoly profitra tehet szert az új fejlesztések segítségével.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?