15 °C Budapest

Svájci Hozzájárulás - Újabb pályázati kiírások

Pénzcentrum
2008. november 5. 10:51

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Svájci Hozzájárulás újabb két pályázati felhívását hirdeti meg, egyrészt ösztöndíjak, másrészt közös kutatási és fejlesztési projektek, valamint akadémiai kutatóévek, csereprogramok témájában. Svájc - az Európai Unióval kötött megállapodás alapján - a 2004-ben az unióhoz csatlakozott tagországok számára 1 milliárd svájci frank értékben ad fejlesztési hozzájárulást, amelyből Magyarország részesedése összesen 130,738 millió svájci frank.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség e két témában kiírt pályázati felhívásának tervezetét októberben bocsátotta társadalmi egyeztetésre. A beérkezett észrevételek feldolgozását és a pályázati felhívások véglegesítését követően 2008. november 3.-án megjelentek a végleges pályázati felhívások.

A pályázatok elbírálása két fordulós eljárás keretében történik majd. Jelen felhívások megjelentetésével az első forduló vette kezdetét, amelynek keretében három hónapon keresztül várja az NFÜ a felhívásnak megfelelő projektötletek benyújtását. A beérkezett projektötletek értékelésére Magyarországon 3 hónap áll rendelkezésre, ezt követően a magyar javaslatokat megküldik a svájci bírálóknak is, ahol ugyancsak 3 hónapot szánnak a döntésre, így hat hónap után lehet eredménye az első körnek.

A kutatás és fejlesztés témájú prioritási terület egyik célkitűzése a tudományos potenciál megerősítése az oktatáshoz való hozzáférés és szelektív támogatási programok segítségével (Ösztöndíj Alap a hátrányos helyzetű és marginalizált csoportbeli hallgatók számára); ennek keretei között az Ösztöndíj Alap menedzsmentjét, teljes körű irányítását ellátó Támogatásközvetítő Szervezet kiválasztására kerül majd sor. A célkitűzés egészére összesen 1 millió svájci frank támogatás áll rendelkezésre.

A prioritási terület másik célkitűzése a közös kutatási-, és intézményi együttműködési projektek támogatása az alkalmazott kutatás - kiemelten a környezeti technológia és az egészségügy/élettudomány területén - valamint társadalomtudományi célú kutatóévek, akadémiai csereprogramok lebonyolítása. A célkitűzés megvalósítására összesen 4,5 millió svájci frank támogatás áll rendelkezésre; 3 millió svájci frank nyújtható a közös kutatási-, és intézményi együttműködési projektekre, 1,5 millió svájci frank pedig a kutatóévekre, akadémiai csereprogramokra. Az igényelhető támogatás összege projektenként legalább 750 000 svájci frank és legfeljebb 1 250 000 svájci frank a közös kutatási/intézményi együttműködési projektek esetében; valamint legalább 500 000 svájci frank és legfeljebb 1 000 000 svájci frank a kutatóévek/akadémiai csereprogramok esetében.

Minden projektnek - témától és mérettől függetlenül - közcélt kell szolgálnia. A pályázati felhívásokra egy pályázó csak egy projekttervezetet nyújthat be, kivéve a második célkitűzést, ahol intézményenként összesen két projekttervezet nyújtható be: társadalomtudományi és természettudományi területen is egy-egy.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Ösztöndíj Alap esetében Támogatásközvetítő Szervezet lehet bármely, Magyarországon jogi személyként bejegyzett közszférába tartozó intézmény, magán szektorbeli vagy civil (nem kormányzati) szervezet (NGO), amely az adott projekt tekintetében közhasznú tevékenységet végez, (pl. nemzeti, regionális és helyi szervek, oktatási intézmények, önkéntes és társadalmi szervezetek), illetve a fentiek által létrehozott partnerségi társulások.

A kutatási projektek esetében pályázásra jogosultak a magyarországi székhelyű jogi személyiséggel rendelkező oktatási intézmények és kutatóintézetek, feltéve, hogy rendelkeznek svájci együttműködő partnerrel, akinek a bevonása a projekt megvalósításába kötelező.

A Pályázati felhíváshoz kapcsolódó teljes dokumentáció megtalálható az NFÜ honlapján (www.nfu.hu), valamint letölthető a következő helyről: www.swiss-contribution.hu.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04