Svájci Hozzájárulás - Újabb pályázati kiírások

Pénzcentrum
2008. november 5. 10:51

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Svájci Hozzájárulás újabb két pályázati felhívását hirdeti meg, egyrészt ösztöndíjak, másrészt közös kutatási és fejlesztési projektek, valamint akadémiai kutatóévek, csereprogramok témájában. Svájc - az Európai Unióval kötött megállapodás alapján - a 2004-ben az unióhoz csatlakozott tagországok számára 1 milliárd svájci frank értékben ad fejlesztési hozzájárulást, amelyből Magyarország részesedése összesen 130,738 millió svájci frank.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség e két témában kiírt pályázati felhívásának tervezetét októberben bocsátotta társadalmi egyeztetésre. A beérkezett észrevételek feldolgozását és a pályázati felhívások véglegesítését követően 2008. november 3.-án megjelentek a végleges pályázati felhívások.

A pályázatok elbírálása két fordulós eljárás keretében történik majd. Jelen felhívások megjelentetésével az első forduló vette kezdetét, amelynek keretében három hónapon keresztül várja az NFÜ a felhívásnak megfelelő projektötletek benyújtását. A beérkezett projektötletek értékelésére Magyarországon 3 hónap áll rendelkezésre, ezt követően a magyar javaslatokat megküldik a svájci bírálóknak is, ahol ugyancsak 3 hónapot szánnak a döntésre, így hat hónap után lehet eredménye az első körnek.

A kutatás és fejlesztés témájú prioritási terület egyik célkitűzése a tudományos potenciál megerősítése az oktatáshoz való hozzáférés és szelektív támogatási programok segítségével (Ösztöndíj Alap a hátrányos helyzetű és marginalizált csoportbeli hallgatók számára); ennek keretei között az Ösztöndíj Alap menedzsmentjét, teljes körű irányítását ellátó Támogatásközvetítő Szervezet kiválasztására kerül majd sor. A célkitűzés egészére összesen 1 millió svájci frank támogatás áll rendelkezésre.

A prioritási terület másik célkitűzése a közös kutatási-, és intézményi együttműködési projektek támogatása az alkalmazott kutatás - kiemelten a környezeti technológia és az egészségügy/élettudomány területén - valamint társadalomtudományi célú kutatóévek, akadémiai csereprogramok lebonyolítása. A célkitűzés megvalósítására összesen 4,5 millió svájci frank támogatás áll rendelkezésre; 3 millió svájci frank nyújtható a közös kutatási-, és intézményi együttműködési projektekre, 1,5 millió svájci frank pedig a kutatóévekre, akadémiai csereprogramokra. Az igényelhető támogatás összege projektenként legalább 750 000 svájci frank és legfeljebb 1 250 000 svájci frank a közös kutatási/intézményi együttműködési projektek esetében; valamint legalább 500 000 svájci frank és legfeljebb 1 000 000 svájci frank a kutatóévek/akadémiai csereprogramok esetében.

Minden projektnek - témától és mérettől függetlenül - közcélt kell szolgálnia. A pályázati felhívásokra egy pályázó csak egy projekttervezetet nyújthat be, kivéve a második célkitűzést, ahol intézményenként összesen két projekttervezet nyújtható be: társadalomtudományi és természettudományi területen is egy-egy.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Ösztöndíj Alap esetében Támogatásközvetítő Szervezet lehet bármely, Magyarországon jogi személyként bejegyzett közszférába tartozó intézmény, magán szektorbeli vagy civil (nem kormányzati) szervezet (NGO), amely az adott projekt tekintetében közhasznú tevékenységet végez, (pl. nemzeti, regionális és helyi szervek, oktatási intézmények, önkéntes és társadalmi szervezetek), illetve a fentiek által létrehozott partnerségi társulások.

A kutatási projektek esetében pályázásra jogosultak a magyarországi székhelyű jogi személyiséggel rendelkező oktatási intézmények és kutatóintézetek, feltéve, hogy rendelkeznek svájci együttműködő partnerrel, akinek a bevonása a projekt megvalósításába kötelező.

A Pályázati felhíváshoz kapcsolódó teljes dokumentáció megtalálható az NFÜ honlapján (www.nfu.hu), valamint letölthető a következő helyről: www.swiss-contribution.hu.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem