Egymilliárd fölött a legjobb magyar kkv-k

Pénzcentrum
2008. május 27. 09:51

A kis- és középvállalatok gazdaságban betöltött szerepének fontosságára kívánják felhívni a figyelmet a Pegazus Díj alapítói - az Enterprise Investros, a KPMG és a Dun&Bradstreet - a a szektor legdinamikusabban fejlődő cégeinek elismerésével.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A GDP 45-50 százalékát állítják elő Magyarországon a kis- és középvállalkozások, amelyek a munkaerő 70 százalékát foglalkoztatják és a beruházások 50 százalékát adják. A szektorba tartozó 36 ezer vállalkozás összesen mintegy 100 millió forint árbevételt ért el 2007-ben.

"A kis- és középvállalkozások gazdaságban betöltött szerepe jóval nagyobb, mint a szektorba befektetett tőke mennyisége" - mutatott rá Tüske Tamás az Enterprise Investors magyarországi vezetője, és hozzátette: 2006-ban mindössze 575 millió forintnyi tőkét invesztáltak 35 kis- és középvállalatba a pénzügyi befektetők. "A kisebb cégekbe továbbra is nehéz befektetni elsősorban az átláthatóság hiánya és az ezzel járó magas kockázat miatt." - hangsúlyozta Eperjesi Ferenc, a KPMG vezető partnere, aki szerint az is probléma, hogy a szektorban továbbra is a hitel a legelterjedtebb finanszírozási forma.

Transzparens hazai cégek

A díjazottak kiválasztásánál éppen ezért a transzparencia volt a leglényegesebb szempont: csak olyan vállalkozások kerülhettek a toplistára, amelyek árbevétele 2004 és 2006 között dinamikusan növekedett, s az utolsó évben meghaladta az egymilliárd forintot. Ezen kívül elvárás volt, hogy megfelelő likviditási mutatóval rendelkezzenek, több mint négy éves működést tudjanak felmutatni és teljes egészében magyar tulajdonban legyenek. A telekommunikáció, a feldolgozóipar, a pénzügyi, gazdasági, valamint média szektorban tevékenykedő cégek nyilvános cégadatait a Dun&Bradstreet dolgozta fel és bocsátotta a díj alapítóinak rendelkezésére.

Kiszámíthatóság kell a növekedéshez

A gazdasági környezet kiszámíthatóságának hiányát említette cége számára a legnagyobb nehézségként Guller Zoltán, Közép-Magyarországi régióban harmadik helyezést elért Commitment Zrt. vezérigazgatója. A közoktatási szektor számára szolgáltató cég vezetője kiemelte: a jogszabályok folyamatos átalakítása és a fizetési fegyelem hiánya gátolja leginkább a közepes méretű cégek fejlődését. "Egy bebetonozott piacra sikerült új lendületet hoznunk, amikor huszonéves programozóinkat és az ötvenes iskolaigazgatókat egy asztal mellé ültettük. - vélekedik sikerük titkáról Guller Zoltán.

"Egy cég növekedésének menedzselése még akkor is nehéz feladat, és szemléletbeli váltást igényel, ha megvan hozzá a tulajdonosi szándék." - tette hozzá Arany Tóth László, a Merlin Communications Kft. ügyvezető helyettese.

"A források hiánya jelentősen visszaveti a fejlődni képes kis- és középvállalkozásokat." - hangsúlyozta Rentkó András, az első helyezett Pannoncom Kábel Kft. ügyvezetője. A sokszor nem elérhető, vagy drága bankhitelen kívül a kockázati tőke befektetésből származó forrás is segítséget jelentene, ám 2007-ben a magyar kisvállalkozásokba mindössze 12 tranzakció keretében 365 millió euró tőkebefektetés érkezett. Tüske Tamás megerősítette: a magyar piac a befektetők számára már nem számít kockázatosnak, de a gazdasági növekedés mértéke most az uniós átlag alatt van.

Kkv - a stabil mag

"Az ország számra fontos, hogy gazdasági erejének magját egy stabil és erős kis- és középvállalkozói kör adja." - hangsúlyozta Waberer György, a Pegazus Díj Közép-Magyarországi régió díjátadójának díszvendége, aki elmondta, hogy 15 éve ő is kisvállalkozónak számított, már viszont 100 milliárdos árbevételű cégcsoportot vezet. A díjazottaknak a Pegazus Díj átadásakor azt kívánta, hogy rövidesen ők is díjátadókká váljanak.

Az Enterprise Investors, Közép és Kelet Európa egyik legnagyobb kockázati és magántőke befektető cége, a KPMG, az ország vezető könyvvizsgáló és tanácsadó cége, a D&B, a világ vezető üzleti információ szolgáltatója, valamint a Portfolio.hu online gazdasági újság azzal a céllal alapította meg a Pegazus Díjat, hogy elismerésben részesítse a legdinamikusabban fejlődő kis- és közepes vállalkozásokat.

Az elismerésen kívül az alapítók értékes segítséget is felajánlottak a díjazott vállalkozásoknak, ezzel kívánnak hozzájárulni további fejlődésükhöz. Az Enterprise Investors cégértékelési tanácsadást, a KPMG pénzügyi gyors diagnózist a társaság helyzetéről, a Dun&Bradstreet a vállalkozás jelenlegi vevőállományának kockázat-elemzését, a Portfolio pedig bemutatkozási lehetőséget ajánlott fel a Pegazus Díj nyerteseinek saját weboldalán.

Regionális toplisták

Közép-Magyarországi Régió
1. Pannoncom- Kábel Kft.
2. Merlin Communications Kft.
3. Commitment Zrt.

Kelet-Magyarországi Régió

1. Ferro-Press Kft.
2. MetalCom Zrt.
3. BonFreeze Zrt.

Nyugat-Magyarországi Régió
1. Videoton Elektro-Plast Kft.
2. Mix-Táp Kft.
3. Ferrit Szövetkezet

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?