30 °C Budapest

Szabadon költözhetnek a magyar cégek

Pénzcentrum
2008. május 23. 09:00

A jövőben várhatóan szabadon áthelyezhetik székhelyüket a hazai cégek más EU tagállamokba, amennyiben az Európai Bíróság ítélete megegyezik a főtanácsnoki idítvánnyal - írja a Napi Gazdaság.

A hazánkban jelenleg érvényes szabályozás értelmében a költöztetésre jelenleg csak úgy van lehetőség, ha előbb a vállalkozást végelszámolással megszüntetik, majd új cégként bármelyik uniós tagállamban bejegyzik.

Az ügyet az robbantotta ki, hogy 2005-ben a bajai Cartesio Bt. Olaszországba szerette volna áthelyezni székhelyét a magyar honosságának megszüntetése nélkül. Az oktatással, tanácsadással, fordítással foglalkozó cég a kedvezőbb adózás miatt szerette volna ezt a lépést megtenni, a cégbíróság azonban nem volt hajlandó bejegyezni. Az ügy először a szegedi bíróságra, majd a luxemburgira jutott.

A jelenlegi szabályozás bonyolult procedúrát ígér a költözködni szándékozó vállalkozásoknak, ráadásul az új cégként való bejegyzés miatt megszűnik a vállalkozás előélete, ami nélkül például nem evázhat.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium majd csak a bírósági ítélet függvényében fog a cégtörvényen módosítani. A székhely áthelyezése azzal a következménnyel jár, hogy bár a magyarországi bejegyzésnek és honosságának köszönhetően cégjogilag magyar marad, azonban adózás ügyileg az új székhelynek megfelelő adószabályok érvényesülnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új szabályozás várhatóan nem fogja tömegesen elirányítani Szlovákiába a vállalkozásokat (ahol az adózás kedvezőbb), főleg nem a nagyvállalatokat, akik inkább leányvállalatok létrehozásával jelennek meg egy-egy országban.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?