Hová menekítik az amerikai tőkét?

Pénzcentrum
2008. április 21. 16:00

A legújabb számadatok alapján rekordmértékű tőkét injektáltak az internetes vállalkozásokba az amerikai kockázati tőkések. Mindemellett az első negyedév gyenge tőzsdei bevezetési, illetve akvizíciós aktivitása további befektetéseket vetít előre - tudósít a BusinessWeek.

A Dow Jones VentureSource adatai szerint az első negyedévben az Egyesült Államokban az internetes vállalkozásokba történő befektetések megduplázódtak az egy évvel ezelőttihez képest, így elérték az 1,58 milliárd dollárt (közel 250 milliárd forintot), 170 ügyleten keresztül.

Miközben ezen ügyletek megszaporodtak, az első negyedévben az összes kockázati tőke-befektetés mérséklődött, ami arra engedhet következtetni, hogy a netes vállalkozások bebiztosítják magukat egy lehetséges gazdasági visszaesés ellen, illetve arra is készülnek, hogy esetlegesen nehezebb lesz forráshoz jutniuk, amennyiben tovább súlyosbodik a hitelezési válság.

A kockázati tőkések számára nehéz helyzetet jelenthet, hogy a gyengülő gazdaság, illetve a pénzügyi visszaesés az összes iparágban, nem ad lehetőséget az exitekre, azaz egyelőre nem képesek pénzüket kivonni a sikeres vállalkozásokból. Ennek eredményeképpen a kockázati tőkésen minden eddiginél hosszabb ideig tartják részesedésüket az induló vállalkozásokban. Mindennek pedig több következménye is van, például arra is, hogy mennyi új céget lesznek képesek finanszírozni.

Összességében az Egyesült Államokban az első negyedév során 6,84 milliárd dollárt fektettek be a kockázati tőkések (1000 milliárd forint), amely az egy évvel korábbihoz képest 7 százalékos visszaesést jelent. A csökkenés pedig annak köszönhető, hogy az egészségügyi szektorban tevékenykedő vállalkozásokba történő befektetés két éves mélypontjára zuhant.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Áprilisban látott napvilágot egy másik felmérés is, a PricewaterhouseCoopers és a National Venture Capital Association a Thomson Reuters adatai alapján az amerikai kockázati tőkebefektetések az első negyedévben 7,1 milliárd dollárra (1000 milliárd forintra) mérséklődtek, ami 5 százalékos visszaesést jelez az egy évvel előzőhöz képest.

A kockázati tőkések összesen 1,3 milliárd dollárnyi (204 milliárd forintnyi) internethez-kötődő befektetést eszközöltek. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy az internetes vállalkozások működési költségei jóval alacsonyabbak, mint a többi szektorban tevékenykedő vállalkozásoké, így egy gyengébben muzsikáló gazdaságban ezek a cégek biztonságosabb befektetések lehetnek.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?