8 °C Budapest

Mennyit ér a hírnév?

Pénzcentrum
2008. január 16. 16:50

A vezető európai, egyesült államokbeli és ázsiai egyetemek MBA hallgatóinak körében végzett legújabb felmérés felfedi a legjobb hallgatókért folytatott globális harc győzteseit és veszteseit. A Hill&Knowlton nyolcadik éve készíti el Vállalati Hírnév Figyelés eredményeiről szóló jelentését. Bizonyos iparágak és régiók vesztésre állnak a tehetségekért folytatott hírnévcsatában.

Az MBA hallgatók karriertörekvéseit vizsgálva a felmérés kimutatta, hogy a legfontosabb feltörekvő piacok (Oroszország, Kelet-Európa, Közel-Kelet és Dél-Ázsia) elriasztják a legtehetségesebbeket az ottani munkavállalástól. Ugyanez vonatkozik az olyan multi-milliárd dolláros iparágakra, mint a szeszipar, a vegyipar és a dohányipar. Az MBA hallgatók közül feleannyian érdeklődnek az itteni munkavállalási lehetőségek iránt, mint ahányan elutasítják: a szesziparnál ezek az értékek 20 százalék illetve 51 százalék, a vegyiparnál 19 százalék illetve 48 százalék és a dohányipar esetében 13 százalék illetve 67 százalék. Érdekes módon a gyógyszeripar és az olaj- és gázipar egyaránt olyan helyzetben van, hogy a hírnevük valamivel több hallgatót taszít, mint amennyit vonz.

A felmérés ezen túl kimutatja, hogy a gazdasági társasági forma kérdésében a hallgatók egyértelműen hajlanak a tőzsdén jegyzett vállalatok vagy vállalati finanszírozású intézmények iránt. A következő táblázat azokat az iparágakat, helyszíneket és társasági típusokat mutatja, amelyek hírneve a leginkább vagy a legkevésbé vonzza a tehetségeket:

Andrew Laurence, a Hill & Knowlton EMEA elnöke és igazgatója szerint "az Enron és a Parmalat utáni világban végző MBA hallgatók jelentős mértékben részesítik előnyben a legjobb hírnévvel bíró vállalatokat. Tisztán látható, hogy a legtehetségesebbeket kereső fejvadászok többet kell, hogy nyújtsanak a nagyvonalú béreknél és a határtalan lehetőségeknél. A jövő vezetői túlnyomórészt kiváló hírnévvel rendelkező iparágakkal és társaságokkal kívánják összekapcsolni a karrierjüket. Az alacsony hírnévvel rendelkezők csak nagyon nehezen és drágán tudják magukhoz vonzani és megtartani a legjobbakat és legtehetségesebbeket." A vállalatok tudják, hogy a tehetségek megnyerésért folytatott harcban mindent meg kell tenniük, hogy nyerjenek és a róluk kialakított kép és az imázs fegyverzetük talán legfontosabb része. A felmérés megerősíti a hírnév fontosságát, mivel az MBA hallgatók közel háromnegyede (73 százalék) állította, hogy a vállalati hírnév kimagaslóan vagy nagyon fontos szerepet játszik a döntésénél, hogy hol dolgozzon az MBA elvégzése után. Csupán a hallgatók egyötöde (20 százalék) mondta, hogy ez a tényező mérsékelten fontos. Mindössze négy százalék állította, hogy a hírnév nem fontos. Az eredmények jelentős nemzetközi mobilitást is mutatnak az üzleti életben leginkább keresett tehetségek körében, a megkérdezettek több mint háromnegyede (76 százalék) állította, hogy iparágat vagy céget akar váltani a diploma megszerzését követően. Csak egyötödük (19 százalék) mondta, hogy visszatér ahhoz a céghez, ahol az MBA előtt dolgozott. A megkérdezett hallgatók egyötöde (20 százalék) másik országba akar költözni, mint ahol tanul, míg egynegyedük (25 százalék) a hazáján kívül tanul és tervezi, hogy ott is marad. A felmérés néhány érdekes regionális eltérést is kimutatott, ezek szerint az európai hallgatók szívesebben keresnek állást a hazájukon kívül, mint azt a teljes felmérés átlagában mutatja (28 illetve 20 százalék). Ezt a mobilitást alapul véve a tanulmány felbecsülhetetlen betekintést nyújt azokba a régiókba is, amelyek a tehetségeket vonzzák. Ha pl.: a világ feltörekvő piacainak gazdasági fejlődése rendben is lenne, sok esetben nem kommunikálnak hatásosan azokkal a tehetségekkel, akik segíthetik ezeket a piacokat a következő szint elérésében. A alábbi táblázat a különféle régiókban történő munkavállalás iránti érdeklődést mutatja a megkérdezett MBA hallgatók körében:

Az európai hallgatók viszonylag szívesebben dolgoznának a Közel-Keleten (32 százalék a 20 százalékkal szemben) és Kelet-Európában (27 százalék a 18 százalékkal szemben), mint a minta összes résztvevői. Amikor közelebbről meghatározott feltörekvő piacokról van szó, azt látjuk, hogy az európai üzleti iskolák hallgatói az Egyesült Arab Emírségeket és Dubait vonzóbbnak tartják, mint a társaik (40 százalék a 30 százalékkal szemben).

A társaság tulajdonosi formája szintén számít. Az MBA hallgatók körében messze a legvonzóbbak a nyilvános részvénytársaságok, esetükben közel kétharmados (61 százalék) az érdeklődők aránya, és mindössze 6 százalék mondta, hogy nem érdeklik az ilyen cégek. A magántulajdonú társaságoknál az MBA hallgatók kicsit több mint fele dolgozna (52 százalék), míg 12 százalékuk nem érdeklődik a lehetőség iránt. A családi és állami tulajdonú társaságok - amelyek nagyobb számban találhatók a feltörekvő piacokon - kevesebb érdeklődőt vonzanak, mint amennyien nem érdeklődnek az effajta cégeknél történő munkavállalás iránt. A családi tulajdonú társaságok esetében a megkérdezettek egynegyede (24 százalék) jelezte, hogy munkát vállalna, szemben a 32 százalékos elutasítókkal. Hasonló kép rajzolódik ki a felmérés nyomán az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál, ahol a hallgatók kevesebb mint egynegyede (23 százalék) mutat érdeklődést, azzal a 46 százalékkal szemben, akik elutasítják a ilyen állások lehetőségét.

Hogyan tudják növelni a vállalatok a hírnevüket, hogy vonzóbbá váljanak az MBA hallgatók számára?


Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy milyen tényezők befolyásolják a karrierválasztásban, az MBA hallgatók némileg eltérő válaszokat adtak. A felsorolt tényezők nagyjából három szintre oszthatók. A felső szint az emberekről és a pozícióról szól: karrierlehetőség, vállalati kultúra és munkakörnyezet, bérezési- és juttatási csomag és dolgozói megelégedettség. A második szinten néhány alapvető tényezőt említenek a teljesítményről. A harmadik szint pedig azokat az üzeneteket foglalja magába, amelyeket a vállalat kommunikál az etikáról és a társadalmi és környezeti felelősségvállalásról - a szélesebb értelemben vett szándékairól a márkáról és az értékekről:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Érdekes módon az európai hallgatók kevésbé tartják fontosnak a társadalmi felelősségvállalást a vállalati hírnév szempontjából, esetükben 38 százalék említette kiemelkedően vagy nagyon fontosnak, szemben a teljes minta esetében tapasztalt 49 százalékkal.

A "The Graduate Management Admission Council (GMAC)"* szerint a végzős MBA hallgatók és más üzleti iskolák utolsó éves hallgatói a vállalatok körében a harmadik legfontosabb forrást jelentik a munkaerő-felvételnél. Ráadásul a vállalatok 2007-ben 18 százalékos növelést terveztek a végzős üzleti hallgatók felvételében, így tisztán látszik, hogy a legjobbakat keresik a tehetségek közül.

Andrew Laurence, a Hill & Knowlton EMEA elnöke és igazgatója összefoglalva elmondta, "A pozitív imázzsal rendelkező nagyvállalatok igazán vonzóak - az MBA hallgatók jól kiépített karrierutat és nagyvonalú bérezési csomagot akarnak. De a pénz nem minden. A legnagyobb tehetségekben, mint a legvonzóbb értékben, mindig hiány lesz. A vállalati világ jövőbeli nyertesei azok lesznek, akik a leggyorsabban felismerik ezt és lépéseket tesznek annak érdekében, hogy fejlesszék és megvédjék a hírnevüket. A legjobb MBA hallgatók karrierkockázatot látnak a bizonytalan hírnévvel rendelkező vállalatokban.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem