2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Tényleg ennyibe kerül a Balaton-átúszás? Mit adnak ennyi pénzért?


Idén július 2-án, szombaton próbálkozhatunk a magyar tenger átúszásával. Ha mi is belevágnánk, akkor érdemes előre regisztrálnunk, hogy ne kelljen sorba állnunk a rajtszámért. A nevezési díjat azonban így is a helyszínen kell fizetnünk. Mutatjuk, mennyi pénzzel készülj az átúszás napjára.

Jó idő estén 2016-ban július másodikán, vagyis jövő hét szombaton úszhatjuk át a Balaton. Persze a szervezők három tartalékidőponttal is készülnek:

  • július 9.,
  • július 16.,
  • július 23.

A táv összesen 5 200 méter. Indulni a Balaton északi partján fekvő Révfülöpről lehet, a cél pedig a túloldalon lévő Balatonboglár. Jelentkezni már reggel 7-től lehet a révfülöpi focipályán, úszni azonban csak 8-tól tudunk. Legkésőbb még délután 2-kor vághatunk bele az átúszásba, de ez a késői kezdés a lassabban úszóknak nem ajánlott, mert csak 6-ig maradhatunk a vízben.

Ezen felül érdemes magunkkal vinni egy hónapnál nem régebbi orvosi igazolást is. Ha esetleg ez nincsen nálunk, akkor a helyszínen még lesz lehetőség orvosi ellenőrzésre, de itt is számolhatunk azért majd némi sorral. Az orvosi papír nélkül pedig nem indulhatunk el.


Forrás:balaton-atuszas.hu (Kele János)

Az úszás alatt 20-30 méterenként álló hajók és motorcsónakok biztosítják az útvonalat. Azt pedig, hogy mennyi idő alatt teljesítettük a távot onnan tudhatjuk, hogy a kezdésnél és célban is leolvassák a karszalagunkon lévő vonalkódot.

Mennyi az annyi?

A Balaton-átúszás nevezési díja 8 000 forint/fő. A 14 éven aluliaknak, vagyis a 2002-ben és az utána születetteknek 3 000 forint/fő. Fontos azonban tudni, hogy a 14 éven aluli úszók csak felnőtt kísérettel teljesíthetik a távot. Ezért az összegért az úszókat a célban némi enni- és innivaló, és a verseny egyedi pólója várja.

Hogyan érdemes menni?

Aki autóval vág neki az útnak, az mindenképpen számoljon a megnövekedett forgalommal, és azzal is, hogy bármelyik helyszínre érkezünk a parkolási lehetőség eléggé korlátozott.  Emiatt pedig a helyi tömegközlekedési járatokat is érdemes lehet majd  használni.

A rendezvény napján Révfülöp és Balatonboglár között bérelt hajójáratok közlekednek, ezeket azonban csak versenyzői karszalaggal lehet ingyenesen használni. Amennyiben Balatonboglár mellett döntünk, akkor Budapestről oda-vissza körülbelül 288 kilométert kell megtennünk, a Révfülöpre érkezőknek pedig valamivel többet, összesen 314-et.

Egy átlagos 7 literes fogyasztással és 340 forintos benzinárral számolva, az útiköltségünk 7 000 - 8000 forint körül mozog, és ehhez jön hozzá még a 2 975 forintos autópálya-matrica díja.

Így összesen autóval az utazás költsége 10-12 ezer forintra tehető.

Mi a helyzet a vonattal?

Budapestről Balatonboglárra, vagy Révfülöpre vonattal 2 - 2,5 óra alatt lejuthatunk. A másodosztályú felnőtt jegyekért pedig 2 830 - 3 245 forint között kell fizetnünk.

Vagyis vonattal fejenként az utazás költsége oda-vissza közel 6 000 forintba kerül.

Jó tanácsok az úszáshoz

A szervezők az esemény hivatalos honlapján néhány jó tanácsot is összegyűjtöttek az úszóknak:

  • 24-25 fokos víznél még nem igazán számít, de ha víz 22 foknál is hidegebb, akkor már komolyan kell venni a lezsírozást
  • Három órával az úszás előtt egy bőséges étkezés nem okozhat gondot, de érdemes kerülni a túl zsíros és fűszeres ételeket
  • Az úszás közben nem érdemes stílust váltani, ahogy elkezdtünk úszni úgy érdemes befejezni is a távot

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.