18 °C Budapest
senior morning bed hospital hotel reading book old lady cup

Hiába drágul, indul a wellness-roham: ide menekülnek a magyar családok a hosszú hétvégén

2024. március 6. 10:04

Habár a húsvét és a március 15-i hosszú hétvége idén közel esnek egymáshoz, az látszik, hogy azért a háromnapos hosszú hétvégére is terveznek a magyarok utazást. A szállásárak egy év alatt nagyjából 9-10 százalékot emelkedtek a legnépszerűbb településeken pedig hamar elfogynak a hotelszobák. Az egyik szállásközvetítő oldalon átlagosan 15 ezer forint az főre eső éjszakánkénti ár, és az biztos, hogy nem érdemes kivárni a foglalással, hiszen a szobaárak egyre csak emelkednek.

Kifejezetten jó hír, főleg a megtépázott szállodaiparnak, hogy hét hosszú hétvégénk is van idén, a magyarok ilyenkor imádnak kiruccanni és egy wellness szállodában pihenni fáradalmaikat. Ha minden igaz, erre telik is nekik, a Központi Statisztikai Hivatal február 22-én tette közzé a decemberi átlagkereseteket, azóta tudjuk, hogy Magyarországon ez 16,4, a nettó átlagkereset 16,3, a reálkereset pedig 10,3%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – tehát több pénz jut papíron kikapcsolódásra, regenerálódásra.

Az utazás népszerűsége ismét a régi, mintha nem is lett volna ez az elmúlt 4 év. Rekordszámú szállodafoglalást regisztrált 2024 januárjában és februárjában egy szabadidős szálláshely-nagykereskedő az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva: náluk 25 százalékkal többen foglaltak, igaz a világ összes országából. De hazánkban is élénkül a kereslet, hagyományosan a tavasz első napjaiban indulnak be a belföldi szállásfoglalások.

A foglalási darabszámokat összesítve a a főváros vonzotta a legtöbb utazót a téli időszakban, a tavaszra azonban ez megfordult: a Szallas.hu-n eddig megtett foglalások alapján a top belföldi úti cél Eger lett, a főváros visszaszorult a második helyre, a dobogó harmadik fokán pedig Pécs áll. A foglalások eloszlása alapján a legnépszerűbb hazai turisztikai régiók a március 15-ei hosszú hétvégén: Észak-Magyarország: 25% - minden negyedik foglalás ide szól, Nyugat Dunántúl: 14%, Balaton: 13%.

Az idei évben nagyon közel esik egymáshoz a március 15-i hétvége és Húsvét. Azt látjuk, hogy emiatt a belföldi vendégek választanak a kettő közül, és inkább Húsvétra érkezik több foglalás mint március 15-ére. Ettől függetlenül az idei első hosszúhétvége foglaltsága is jól alakul a vidéki házakban, véleményünk szerint a legtöbb szállodában 70% feletti kihasználtság várható.

 - mondta el kérdésünkre Sárvári-Deák Zsófia, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára, majd hozzátette, 

a belföldi vendégek körében továbbra is a wellness-gyógyszállodák a leginkább kedveltek a téli-tavaszi időszakban, ez nem változik a hosszú hétvégén sem. A március 15-e alkalmával megrendezett különböző programok országszerte szintén nagy vonzerővel bírnak. 

9 százalékos áremelkedés

Árat illetően mi a bruttó közvetített szobaár bevételből tudunk visszaszámolni egy átlagos Ft/fő/éj értéket, és ezt tudjuk előző évhez hasonlítani. Átlagosan 15 000 Ft egy főre eső éjszakánkénti ár, és ez tavalyi év azonos időszakához képest kb. 9 százalékos növekedést jelent - de tavaly március 15. nem hozott hosszú hétvégét. Mint azt a szállásközvetítő portáltól megtudtuk, 

még valószínűleg a következő napokban élénkül a foglalás, és a last minute is erős szokott lenni, de eddig az látszik, hogy a húsvét, illetve a tavaszi szünet indítják majd be igazán a tavaszt belföldön - legalábbis az előfoglalás ott erősebb, de ott is trend szerint a last minute is sokat hoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Arra a kérdésre, hogy érdemes-e várni az utolsó pillanatig a foglalással, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára, azt válaszolta, már sok éve az előfoglalási akciók mindig nagyobbak mint a last minute foglalások, emiatt az utolsó pillanatban általában csak jóval magasabb áron lehet már szobát találni, de természetesen vannak szálláshelyek, melyek alacsonyabb foglaltság esetén esetleg akciókat nyújtanak a vendégeknek.

SZÉP kártya: visszaállt az eredeti rend

Feltehetően nem csak a reálbéremelkedés, de az is hajtja a belföldi turizmust, hogy 

januártól már nem lehet hidegélelmiszert vásárolni a boltokban SZÉP-kártyával.

A magas infláció miatt 2023. augusztus elejétől lehetett az üzletekben fizetni vele, ám idén már csak meleg ételre, szállásra, szabadidős foglalkozásokra lehet használni. A döntést üdvözölték a különböző szakmai szervezetek, arra számítanak, hogy így több pénz áramlik a szállásadókhoz, vendéglátóhelyekhez.

Ilyen évre számítanak a szakértők

A munkaerőhiány mellett az is kihívást jelenthet az idei évben a hotelek számára, hogy sok a jelenleg is zajló felújítás, beruházás, bővül a kínálati piac, így fokozódik a verseny a foglalásokért - mondta el korábban Gonda Orsolya, a Szallas.hu értékesítési csapatának

Ugyanakkor összességében keresleti oldalon is erősödést vetítettek előre a szakértők 2024-re, amit a gazdasági környezet további javulásával magyaráztak, illetve azzal, hogy akik tavaly lemondtak a nyaralásról, két egymást követő évben már nem vonják meg maguktól az utazás adta felüdülés lehetőségét. A SZÉP kártya is ismét a belföldi utazások mozgatórugója lehet, hiszen hideg élelmiszerre idén már nem lehet felhasználni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem