31 °C Budapest
air pollution crisis in city from diesel vehicle exhaust pipe on road

Így spórolnak súlyos tízezreket az üzemanyagon az élelmes magyarok: kevesen gondolnak rá, de működik

2023. május 15. 18:32

Bár most az időjárás nem csábítja kirándulásra az embert, de tény, hogy a jó idő közeledtével egyre többen indulnak el autós kirándulásokra. Azonban a jelenlegi benzinárak mellett koránt sem mindegy, hogy mennyit is fogyaszt az autónk. Ezzel az 5 tippel most nemcsak a pénztárcádat, de a környezetet is megkímélheted.

A jó idő és a pünkösdi hosszúhétvége közeledtével egyre többen indulnak el autós kirándulásokra. Pár hasznos trükkel azonban nem csak könnyebben boldogulhatunk az utakon, hanem a kiadott költségeket és a gépjármű szén-dioxid kibocsátását is csökkenthetjük. Az OMV most öt praktikus tippel segít, hogy a lehető leghatékonyabban vezessünk.

Bemelegítés

Bár a legtöbben a beszállást követően azonnal útnak indulnak, érdemes lehet pár percet várni. Ugyanis hidegindítás esetén minden motornak több üzemanyagra van szüksége, emiatt megemelkedik a fogyasztás.

Épp ezért óvatosan melegítsük fel a motort az üzemi hőmérsékletre: ezzel egyúttal kíméljük a környezetet és a pénztárcánkat, ráadásul várakozás közben beállíthatjuk a navigációt is. A Google Maps például már felajánl olyan útvonallehetőségeket is, amelyeken üzemanyagot takaríthatunk meg, ráadásul sok esetben ezek látványosabb szakaszokat jelentenek.

Állandó sebesség

Gyorsan, lassan vagy közepes tempóban? A válasz az egyenletes sebesség: ha kellő távolságot tartunk az előttünk haladó autótól, nagyobb biztonságban leszünk az úton, finomabban tudjuk kiegyenlíteni a sebességkülönbségeket. Emellett a gördülési szakaszok is jobban kihasználhatók, és a fékek kopása minimálisra csökkenthető. Ráadásul üzemanyagot takarítunk meg, ugyanis állandó sebességgel haladva a jármű kevesebbet fogyaszt.

Az autó felgyorsítása igényli a legtöbb üzemanyagot, így a kívánt utazósebesség eléréséhez gyorsítsunk dinamikusan és időben váltsunk magasabb sebességfokozatba. A túl gyors vagy túl lassú felgyorsítás egyaránt megterhelő a motor számára.

Legmagasabb fokozat

Érdemes mindig a lehető legmagasabb sebességfokozatban vezetni. Ugyanis, ha szükségtelenül magas motorfordulatszámon járatjuk az autót, több üzemanyagot fogyasztunk és ezzel együtt növeljük a kopást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Rendszeres ellenőrzés

Rendszeresen ellenőrizzük, hogy az autónk megfelelő műszaki állapotban van. Ennek egyik fontos eleme, hogy legalább havonta nézzük meg az abroncsnyomást is: amennyiben túl alacsony, a gumik gyorsabban kopnak és nő az üzemanyag-fogyasztás. A kerekek esetében is lényeges még megjegyezni, hogy a szükségtelenül széles gumiabroncsok növelik a súlyt és a gördülési ellenállást.

A motor alkatrészein található lerakódások csökkenthetik a teljesítményt és növelhetik a fogyasztást. A napi rutinellenőrzés mellett érdemes évente szervizelni a járműveket, így felmérhetjük az állapotát.

Kerüljük a felesleges terhelést

Már hetek óta tervezzük rendbe rakni a csomagtartót, mégse jön el soha az ideje? Nagyobb utazások előtt figyeljünk oda erre is, hiszen ezzel pénzt és energiát spórolhatunk! Bár sok esetben könnyebb az autóban hagyni azokat a dolgokat, amik egyszer még jól jöhetnek, azonban a hozzáadott súly miatt megnő a gépjármű fogyasztása. Így nyaralás előtt vegyük ki a felesleges dolgokat, például a hóláncot.

Az üzemanyag-takarékos vezetés figyelmet és jártasságot igényel, de az elkötelezettség kifizetődik: ugyanis ezzel azon túl, hogy költséget takarítunk meg, hozzájárulhatunk az autónk szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm