9 °C Budapest
Budapest, Hungary - June 29, 2019 : Nepliget bus terminal volán volan

Durva bírságemelés a Volánbusznál: elképesztő összeget fizethetnek a bliccelők

2023. március 22. 10:31

2023. április 1-jétől módosul a Volánbusz üzletszabályzata. Az utazási igazolvány, kedvezményes vagy díjtalan utazásra jogosító okmány nélkül, illetve érvénytelen jeggyel, bérlettel utazók által a helyszínen fizetendő pótdíj mértéke 12 ezer, a pótdíjazástól számított 3-30 napon belüli teljesítésnél 25 ezer, 30 napon túli tartozás esetén pedig 50 ezer forint lesz. Új lehetőségként 3 napon belül még lehetőség lesz a helyszíni bírsággal megegyező mértékű, 12 ezer forintos pótdíjat fizetni. Az utólagos bemutatás költsége 2500 forintra nő. A cél, hogy mindenki érvényes jeggyel vagy bérlettel utazzon a Volánbusz járatain - közölte a cég.

A múlt évben 186 ezer járat ellenőrzése során mintegy 12,5 ezer esetben összesen 98 millió forint pótdíjat szabtak ki az ellenőrök a Volánbusznál. A büntetésekre jellemzően azért szokott sor kerülni, mert az utas fizetés után nem veszi át a menetjegyet, nem tudja igazolni az igénybe vett kedvezményre való jogosultságát, lejárt a kedvezménye, vagy érvénytelen igazolvánnyal (diákigazolvány, hatósági igazolvány, ellátottak utalványa) veszi igénybe azt, esetleg kiemelten kedvezményes bérletét nem a megfelelő viszonylatban használja.

A Volánbusz 2023. április 1-jén életbe lépő üzletszabályzata szerint a pótdíj összege 30 napon belüli fizetés esetén 8 ezer forintról 25 ezer forintra, 30 napon túli teljesítés esetén 12 ezer forintról 50 ezer forintra nő.

Aki a helyszínen, vagy – új lehetőségként – három munkanapon belül teljesíti fizetési kötelezettségét, annak 25 ezer forint helyett csak 12 ezer forintot kell lerónia. A meglévő, érvényes utazási igazolvány utólagos, 15 napon belüli bemutatásának költsége 1300 forintról 2500 forintra nő.

Újdonság, hogy aki 3 munkanapon belül teljesíti befizetési kötelezettségét, annak áprilistól a 25 ezer forint helyett csak 12 ezer forintos pótdíjat kell megfizetni.

A 3 munkanapon belüli befizetés az alábbiak szerint teljesíthető:

  • személyesen az autóbusz-állomások elővételi pénztáraiban, nyitvatartási idő alatt, az ellenőrzéskor átadott tanúsítvány, illetve a pótdíjcsekk segítségével, vagy
  • banki átutalással a VOLÁNBUSZ Zrt. 10201006-50081060-00000000 számú pótdíjszámlájára.

Az utalás során a befizetés beazonosíthatósága érdekében a közlemény rovatban elsőként a tanúsítvány azonosítóját, majd a pótdíjazott nevét kell feltüntetni. Amennyiben a közleményben feltüntetett adatok hiányosak, és emiatt a befizetés nem azonosítható, az összeget a társaság visszautalja, és ezt követően már nincs lehetőség a kedvezményes pótdíj megfizetésére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Aki nem él a 3 munkanapon belüli befizetés lehetőségével, illetve nem tesz eleget az utólagos bemutatási kötelezettségnek, annak a pót- és viteldíj befizetését az ellenőrzéskor kiállított készpénzátutalási megbízásokon, vagy banki átutalással kell teljesítenie.

A közszolgáltatást ellátó Volánbusz kiemelt célja, hogy magas színvonalon végezze feladatait, ehhez elengedhetetlen jogos bevételeinek beszedése. Ugyanakkor az utasok számára is sokkal inkább megéri jegyet vagy bérletet venni, mint bliccelni, hiszen a pótdíj összege a viteldíj sokszorosára is rúghat - húzták alá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem