19 °C Budapest
White letters forming Balaton sign on the beach at the coast of Lake Balaton, clear blue calm water and mountains in the background on a sunny summer day, popular vacation destination in Hungary

Ezek a legjobb strandok 2022 nyarán a Balatonnál: itt a hivatalos toplista

2022. július 7. 14:48

A 2022.évben a Balatoni Szövetség 19. alkalommal hirdette meg a Kék Hullám Zászló strandminősítést. Az idei évben ismét rekordot döntött a minősítésre jelentkező strandok száma, 45 balatoni strand vállalta, hogy a bejárás során szigorú szempontrendszer alapján vizsgálja meg őket a bizottság. Mint minden évben, most is voltak új jelentkezők, visszatérő pályázók és két balatoni camping strandja is megmérettette magát.

 A helyszíni bejárások – az iskolaszünet kezdete utáni héten- 2022. június 20.-től zajlottak öt napon keresztül az értékelésbe bevont partnerek, szervezetek képviselőinek részvételével. A Balatoni Szövetség partnereként a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai helyszíneltek a strandokon.

2022-ben újra meghirdették a Balaton Családbarát Strandja és a Balaton Legzöldebb Strandja különdíjat, melyek az utóbbi két évben nem kerültek kiosztásra. Idén –immár hagyományosan- újra egytől öt csillagig kaptak értékelést a nevezett strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát.

A minősítés során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét (parkoló, járdák, vizesblokkok, vízbejutás lehetősége), a környezet állapotát (virágosítás, gyep állapota, meder állapota), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyeltek. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az újra gondolt, vagy megújított étel-ital választékot.

A három Balaton parti megye: Veszprém, Zala és Somogy megye önkormányzata különdíjat ajánlott fel egy-egy - a minősítés során kiemelkedően szereplő- megyéjükben található strand számára.

Öt csillag: 

1.      Csopak Községi strand

2.      Balatonmáriafürdő Központi strand

3.      Zamárdi Nagy strand

4.      Gyenesdiás Lido strand

5.      Gyenesdiás Diási Játékstrand

6.      Alsóörs Községi strand

7.      Badacsonytomaj Badacsony strand

8.      Zánka Községi strand

9.      Balatonszárszó Központi strand

10.   Szigliget Községi strand

11.   Balatonfüred Kisfaludy strand

12.   Balatonfüred Esterházy strand

13.   Balatonberény Községi strand

14.   Balatonakali Mandulavirág strand

15.   Balatongyörök Községi strand

16.   Balatonalmádi Wesselényi strand

17.   Keszthely Városi strand

18.   Keszthely Libás strand

19.   Vonyarcvashegy Lido strand

20.   Fonyód Panoráma strand

21.   Balatonlelle Napfény strand

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

22.   Ábrahámhegy Községi strand

23.   Balatonföldvár Keleti strand

24.   Révfülöp Napfény Camping strand

25.   Balatonfűzfő Fövenyfürdő strand

26.   Balatonfűzfő Tobruk strand

27.   Balatonfenyves Központi strand

28.   Balatonberény Berény Naturista strand

Négy csillag:

1.      Keszthely Helikon strand

2.      Örvényes Legisly Beach

3.      Balatonfenyves Alsó strand

4.      Balatonfenyves Csalogány strand

5.      Fonyód Bélatelepi strand

6.      Balatonföldvár Nyugati strand

7.      Balatonudvari Községi strand

8.      Balatonudvari Fövenyesi strand

9.      Révfülöp Szigeti strand

10.   Révfülöp Császtai strand

11.   Badacsonytomaj Városi strand

12.   Balatonalmádi Káptalanfüredi strand

13.   Balatonboglár Platán strand

14.   Szántód Rigó utcai strand

Három csillag:

1.      Balatonszemes, Berzsenyi D. utcai strand

Két csillag: 

      1.Balatonszemes Hullám utcai strand

      2.Balatonszemes Vigadó strand

Egyéb díjak

  • A Balaton Legzöldebb Strandja 2022. címet a gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el, mely példamutatóan elkötelezte megát a fenntarthatóság és a környezeti nevelés mellett.
  • A Balaton Családbarát Strandja 2022. különdíjat az Alsóörs Községi strand nyerte.
  • A Somogy Megyei Közgyűlés különdíját a szántódi Rigó utcai szabadstrand kapta.
  • A Veszprém Megyei Közgyűlés különdíja a balatonfűzfői Fövenyfürdő Strandhoz került.
  • A Zala Megyei Önkormányzat különdíját a keszthelyi Városi Strand kapta.
  • 2022-ben első alkalommal a Balatoni Kör különdíjat ajánlott fel a Balaton Gasztro-Strandja 2022. elnevezéssel, melyet a Balatongyörök Községi Strand nyert el. Az itt levő vendéglátóhelyek példát mutatnak arra, hogy egész éves működéssel, minőségi kínálattal is lehet strandon üzemelni.
  • A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját 2022.-ben a Balatonakali Mandulavirág Strand nyerte, ahol az önkormányzat helyi rendelettel kötelezővé tette a vízisport eszközök használatánál a mentőmellény viselését, melyet természetesen biztosítanak is a vendégek számára.
  • 2022-ben első alkalommal az MTÜ különdíjat ajánlott fel egy balatoni strand számára, mely a minősítés során kiemelkedően szerepelt, ez a Balatonberény Községi Strand volt.
  • A Balaton-felvidéki Nemzeti Park „Zöld levél díjat” adományozott a zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő strandoknak: Csopak Községi Strand és Balatonfüred Kisfaludy és Esterházy strandok.
  • „Zöld béka díjat” adományozott a környezeti nevelésben kiemelkedő strandoknak: Révfülöp, Napfény Camping strand – ahol példaértékűek a vízi és vízparti élővilágot élmény-szerűen bemutató táblák, játékok, játszótér és természetismereti gyermekfoglalkozásokat tartanak. Gyenesdiás, Gyenesi Lidó Strand – ahol kis tanösvény és interaktív táblák mutatják be a strand élővilágát. Balatonfűzfő, Fövenyfürdő – „strandi galériát” hoztak létre, ahol gyermekalkotások (rajzok, festmények) tekinthetők meg a strandról és környezetéről, élővilágáról. Balatonakali, Mandulavirág strand – a vízi és vízparti élővilágot bemutató tájékoztató táblával rendelkeznek, természetismereti gyermekfoglalkozásokat tartanak. Vonyarcvashegy, Lido Strand – a vízi és vízparti élővilágot bemutató tájékoztató táblával rendelkeznek, természetismereti gyermekfoglalkozásokat tartanak, figyelemmel kísérik a strandon élő süncsalád életét.
  • „Zöld fészek” díjat adományoz az élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő strandoknak: Alsóörs Községi Strand – figyelmet fordítottak a fecskefészkek védelmére, Balatonalmádi, Wesselényi Strand – fecske műfészket helyeztek ki, Ábrahámhegy Községi strand – figyelmet fordítottak a fecskefészkek védelmére, Zánka Községi strand – figyelmet fordítottak a fecskefészkek védelmére.
  • A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság különdíjat adományoz a nemzeti park fennállásának 25 éves jubileuma alkalmából a három Balaton parti megye (Veszprém, Zala és Somogy megye) egy-egy strandja részére, amelyek évek óta elkötelezetten érvényesítik az ökológiai szemléletet, zöld szempontokat:  Veszprém megyében a balatonfüredi Kisfaludy strand, Zala megyében a Keszthely Városi Strand, Somogy megyében a balatonföldvári Keleti Strand.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem