15 °C Budapest
A group of friends legs dangling off a jetty, by the water at a lake together on a sunny afternoon.

10 titkos, természetes strand Magyarországon: hihetetlenül olcsó és kevés a turista

2022. június 11. 13:04

Fürdővizeink többsége kiváló minősítést kapott a hatóságoktól, ez azt jelenti, hogy biztonsággal lehet ott fürdőzni - számol be az NNK friss közleményében. Magyarországon összesen 274 kijelölt természetes fürdőhely van, mi most összeszedtük a 10 legjobbat.

A belföldi nyaralók számára immár évek, évtizedek óta a Balaton környéki teleülések a legnépszerűbbek: tudják ezt a helyiek is, ezért ma már senki nem lepődik meg az olykor kifejezetten borsos árakon. Ettől függetlenül a tömeg minden évben garantált, így aki nem szeret a strandon nyomorogni, órákat sorba állni egy sörért, lángosért, az rendszerint inkább nyugodtabb, és főleg olcsóbb nyaralóhelyek felé veszik az irányt. Ezek szépségben, hangulatban persze nem vehetik fel a versenyt a magyar tengerrel, ugyanakkor tartogat kellemes meglepetéseket az utazóknak.

Az NNK tavalyi összesítése alapján az országos helyzetkép nagyon kedvező. A 274 kijelölt természetes fürdőhely közül 165 természetes fürdővíz kapott kiváló, 64 jó és 6 tűrhető, 4 kifogásolt minősítést. Az idegenforgalmi szempontból kiemelt tavaink - Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó - mellett a természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású. A szezonban üzemben lévő 27 természetes fürdőhelyen nincs még elegendő minta a minősítéshez, de ezek ellenőrzése is folyamatos.

Strandolás előtt érdemes tájékozódni az NNK honlapján, ahol megtalálható a kijelölt fürdőhelyek listája, a fürdővíz éves minősítése és a legutóbbi vízvizsgálat eredménye. Továbbá információk elérhetők a fővárosi és megyei kormányhivatalok honlapján, illetve a fürdőhelyeken is. 

De nézzük, hova érdemes ellátogatni idén nyáron.

Arlói tó

Arló község Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén a Hódos-patak völgyében fekszik. Fő nevezetessége a tó, mely a 338 méter magas Csahó-hegy déli oldalának megcsúszása következtében keletkezett. Egy 300 méternél is hosszabb 50-60 méteres függőleges szakadásfal mentén csúszott meg az a homoktömeg, amely elzárta a Szohony-patak völgyét. Annak vize így feltöltötte a kialakult mélyedést, létrehozva ezzel a páratlan szépségű Arlói-tavat.

A tó partján pihenőházak és horgásztanyák sora épült fel. A környezetében igényes, jellegzetes külsejű üdülők hoztak létre egy új, külön életet élő közösséget. Közvetlen környezetét fenyőerdők borítják, ezért a párás, szinte páratlan mikroklímájú hegyi levegő rendkívül alkalmas allergiás, és más légzőszervi problémák enyhítésére, gyógyítására.

A Suvadás Liget, a tó strand, és kemping részét takarja. A vízben úszni, játszani, evezni, vízibiciklizni is lehet. Mindemellett túrákat is tehetnek vendégeink a közeli hegyekben, erdőségekben, testközelből megcsodálva a suvadás képződményét is.

  • Strandbelépő felnőtt: 700 HUF
  • Diák, nyugdíjas: 500 HUF

Bánki-tó

Bánk Nógrád megye délnyugati részén található község, a 7 hektáron elterülő, átlagosan 4 méter mély tó a fürdőzők és a horgászok körében is közkedvelt. A Bánki tófürdő strandja a három nyári hónapban várja a természetes környezetben fürdőzni vágyókat.

A felnőtt belépőjegy 1500 forint, a kedvezményes belépő pedig 1000 forint (itt is áremelés volt, tavaly ugyanis a felnőtt jegy 1200, a kedvezményes pedig 800 forintba került). Vízibicikli bérlésre is van lehetőség, ennek ára 2500 Ft/óra (tavaly még 200 forint/óra volt).

Vasadi Nádas tóstrand

A vadregényes természetesség, a fokozatos vízmélyülés, és a szélesebb, nagyobb tér sok izgalmat tartogat kicsiknek, nagyoknak. A Vasadi tófürdőt parkosított környezetével, tisztán tartott vizével, és 2 db 45 méteres vízicsúszdájával a család minden tagja garantáltan élvezni fogja. Felnőtt belépő: 1 700 Ft/ fő Gyermek (3-14 éves) és nyugdíjas (nyugdíjas igazolvány felmutatásával) belépő: 1 300 Ft/ fő

D-Beach a Strand - Gödöllő, Domonyvölgy

Budapesttől 44 kilométerre, keletre elhelyezkedő Domonyvölgyben egy kifejezetten egyedi strand is található, tengerparti hangulatot idéző partszakasszal, mely 2005 óta várja a látogatókat. 14000 négyzetméter homokos plázzsal, strandröplabda és strandfoci pályákkal áll a környékbeliek és az országos bajnokságok rendelkezésére. A felnőttjegy hétköznap 2500, a szintén egész napos kedvezményes belépő pedig 2000 forintba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Itató szabadstrand - Mosonmagyaróvár

Az Itató szabadstrand Mosonmagyaróváron minden igényt kielégít: nem csak strandbüfé, homokos röplabda pálya, játszótér és füves part várja a látogatókat, de tusolási lehetőség és öltözőkabin is, sőt, a parkolás is megoldható.

Orfű

Az Orfűi-tavak egy mesterséges tórendszer, amely Pécstől kb. 10 km-re északnyugatra, a Mecsek északi-lábánál helyezkedik el. A Kistó Strand a közel 10 hektáros Orfűi tó Pécs térségének egyetlen engedéllyel rendelkező, ellenőrzött vízminőségű, homokos aljzatú, nyílt vízi strandjaként üzemel. Maga a strand körülbelül 2 hektár nagyságú, kb. 5 ezer fő befogadására alkalmas. Az egész napos felnőtt belépő 1200 forint, míg a diákok 1000 forintért.

Az Orfű Aquapark pedig úgy tűnik idén is zárva lesz: korábban megegyezett az orfűi és a pécsi városvezetés, hogy lehetőség szerint összedobják az orfűi akvapark ideiglenes nyitására való pénzt. A tulajdonosváltás azonban közbeszólt – gazdát cserélt ugyanis a terület -, tavaly ezért elmaradt a nyitás. Idén lett volna erre lehetőség, mivel az új tulajdonos ebbe beleegyezett, viszont most Pécs szállt ki: nem támogatják a strand ideiglenes újranyitását  - írja a Pécs Aktuál.

Szelidi-tó

A Budapesttől 120 kilométerre fekvő Szelidi-tó 5 km hosszú, 150-200 m széles, 3-4 m mély, vízfelülete megközelítőleg 80 hektár, ezzel hazánk ötödik legnagyobb tava. A tó déli partján nyugalomba jutott futóhomok területein kellemes strandok kerültek kialakításra. A vendégeket egy ingyenesen látogatható szabad strand és egy nagyobb igényesen kialakított fizetőstrand várja.

A parton vízibiciklik, csónakok, kenuk, és surfök bérelhetők, így akár rövidebb vízi túrák is tehetők. A gyerekeket kiépített játszóterek és egy óriás vízicsúzda várja. A horgászat kedvelői sem csalódhatnak a tóban amúr, keszeg, kárász, ponty és törpeharcsa rendszeresen akad a horgokra. A strandbelépők árai az idei évben változtak a szelidihez hasonló üdülő-zónákban alkalmazott jegyárakhoz hasonlóan. A parkolás ebben az évben is ingyenes a strand körül. Az egész napos felnőtt belépő 1000 forint, míg a gyermekek 600 forintért csobbanhatnak.  

Tómalom

A Sopron és a Fertő tó között található Tómalom Fürdő strandján napozómólók és vízijárművek várják a fürdőzni, kikapcsolódni vágyókat. A felnőtt belépőjegy 1000 forint, a diák, nyugdíjas pedig 600 forint.

Kép: Soproni Vízmű Zrt.
Kép: Soproni Vízmű Zrt.

Sándorfalva Nádastó Szabadidőpark

Csongrád irányába Szegedtől 15 km-re található a Sándorfalva Nádastó Szabadidőpark festői környezete. A több tóból álló tórendszer a horgászat szerelmeseit egész évben várja, a strandolni vágyók pedig június 11-től - augusztus 30-ig élvezhetik a táj szépségit és a hűsítő vizet reggel 8-tól este 8-ig.

 Sziksósfürdői Strand

A a nyári szezonban fogadja a látogatókat Szeged mellett. A strand területén a Sziksóstó partja, gyermekmedence és számos kikapcsolódási lehetőség várja a vendégeket. strandon vendéglátóhelyek, kerítés és öltözők épültek, kialakították a csónakázótavat, a sátorverőhelyeket a kempingnek, a sportpályákat, valamint leválasztották a nudista strandot és a női napozót.

  • Felnőtt belépő 1 000 Ft
  • Kedvezményes belépő800 Ft
  • Gyermek belépő (0-4 éves korig) 100 Ft

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem