14 °C Budapest

Mi van itt? Rengeteg pénzt tapsolnak el áprilisban a magyarok

2019. április 14. 07:02

Húsvétkor aki megteheti, útnak indul, és nagyjából mostanra már meg is teltek a hazai szállodák. Utánajártunk, melyek a legnépszerűbb úti célok, és annak is, vajon tényleg csak a pihenőkártyák zsebeiről költjük a pénzt?

2019 februárjában a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 7 százalékkal emelkedett. Feltehetően a növekedés folytatódik.

Mióta a Nagypéntek is szabadnap, egyre többen használják ki ezt a 4 napot valamilyen pihenésre.

Húsvétkor, aki megteheti, az otthonán kívül, jellemzően valamelyik magyarországi szállodában tölti a négynapos ünnepet. A vidéki szállodákba tipikusan magyar vendégek érkeznek nagy számban ilyenkor, főként olyan környezetben, melyek ideálisak a pihenésre: döntően a gyógy- és wellness szállodákba. Ezek a ilyenkor 90 és 100 százalék közötti foglaltsággal üzemelnek.

 - mondta el a Pénzcentrumnak Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöki tanácsadója. 

Tehát továbbra is sokan választják az itthoni pihenést az Utazzitthon.hu adatai alapján az előző évekhez hasonlóan 

idén is "teltházas" lesz a húsvét a hazai szállodákban, ez már az ünnep előtti hetekben is jól látszik.

A március hosszú hétvége forgalmához viszonyítva az áprilisi hosszú hétvége sokkal élénkebb, ami valószínűleg a barátságosabb (nagyobb a valószínűsége a jó időnek) időjárásnak is köszönhető.

2018-hoz képest idén sokkal korábban beteltek a felkapott régiók szálláshelyei, aki utolsó hetekre hagyta a szobafoglalást az nagy valószínűséggel nehezen találja meg a megfelelőt. Árak tekintetében átlagosan 5 -10 százalék körüli áremelés volt a jellemző, az időtartamot tekintve a 3 éjszakás foglalások vannak többségben - mondta el Nagy Viktória, az Invia marketing menedzsere.

Hová utazunk?

Akár csak tavaly, idén is Nyugat-Dunántúl a legkeresettebb, a szálláshelyek típusát figyelembe véve pedig egyértelműen a széleskörű szolgáltatást kínáló wellness szállodák viszik a prímet, de egyre népszerűbbek a családias hangulatot kínáló panziók is - derül ki az Invia belföldi partnere, az Utazzitthon.hu adataiból.

A legkeresettebb desztinációk a fürdővárosaink, ezek között is élen jár Hajdúszoboszló, de Hévíz, Harkány és Sárvár is dobogós. A főváros környékére látogatók Visegrád, Esztergom és Cegléd wellness szállodáit választották előszeretettel.

És bár idén későbbi időpontra esik az ünnep, még sem sikerült előkelőbb helyre kerülnie a balatonirégiónak, akik mégis a tó partján ünnepelnének, ők főként Siófokot, Balatonfüredet és Zamárdit választják, feltehetően azért mert itt a megbízható wellness hotelek száma is magasabb.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De mégis miből?

Egy ilyen utazás azonban nem olcsó mulattság, 4 fő egy 3 csillagos szállodában mindenfajta megerőltetés nélkül el tud költeni 200 ezer forintot 3 nap alatt. De mégis miből utaznak ennyien.

A munkáltató 2019. január 1-jétől béren kívüli juttatásra vonatkozó kedvező közteherfizetés - ahol az összes közteher 34,5 százalék - mellett kizárólag a Széchenyi pihenő (Szép) kártya alszámláira nyújthat támogatást. Tehát akkor pihenőkártyával utaznak a magyarok - gondolhatnánk. Ám a helyzet nem ilyen egyszerű.

Kérdésünkre, hogy milyen mértékben befolyásolja a SZÉP Kártya a belföldi vendégéjszakák számának alakulását, Kovács István elmondta:

"Folyamatosan készítünk elemzéseket, figyelmemmel kísérjük a kártyák használatát, és ezekből az derül ki, hogy a belföldi szállodákban fizetett szállásdíj bevételnek éves átlagban a 20 százalékát fizetik SZÉP Kártyával. Lehetséges, hogy húsvétkor ennek az aránya valamivel magasabb lesz. Hangsúlyozta, hogy 

a belföldi vendégéjszakák száma azért emelkedik, mert egyre szélesebb az a társadalmi réteg Magyarországon, amelyik megteheti, hogy szállodában, panzióban töltse a szabadságát. Ebben segíti őket a pihenőkártya.

Ennek ellenére idén februárban már érezhető volt, a törvénymódosítás hatása, hiszen 15,6 százalékkal magasabbak voltak pihenőkártya-költések - olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében. Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíj-bevételének növekedési üteme 7,2 százalékos volt, és elérte a 30 milliárd forintot.

Ezt erősíti meg az is, hogy 2019 első negyedévében a Szallas.hu-n foglalt szállások 11,2 százalékánál jelölték meg előzetesen a SZÉP-kártyás fizetési módot - mondta el a Pénzcentrumnak Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketing menedzsere.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem