12 °C Budapest

Szabadon kutakodhat a nyaraló magyarok után a rendőrség

2019. január 21. 09:00

Bárkiről kikérhetnek adatokat a hatóságok a hazai szálláshelyektől egy törvénymódosítás értelmében. A szállásadóknak ugyanis kötelező lesz feltölteni a vendégek adatait egy központi rendszerbe, amelyben szabadon kutakodhat a rendőrség - így megtudhatják, ki, hol, hány napot szállt meg.

2019-ben élesben is működni kezd a turizmus törvény novemberben elfogadott módosítása, amelynek eredményeként napra pontosan nyomon lehet majd követni az emberek mozgását, ha szálláshely-szolgáltatást vesznek igénybe - emlékeztetett a Balatontipp.hu.

Egy a törvényt kiegészítő kormányrendelet szerint ugyanis a már működő szállodáknak legkésőbb június 30-ig, a panzióknak szeptember 30-ig, a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi szálláshelyeknek és a magánszállásadást is magába foglaló “egyéb szálláshelyeknek" pedig december 31-ig kell regisztrálni magukat a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. által üzemeltetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál.

Ennek keretében a szállásadóknak telepítenie kell az úgynevezett “szálláshelykezelő szoftvert", amivel folyamatosan adatokat szolgáltatnak majd a vendégeikről. Amennyiben a NeTAK üzemeltetőjének felhívása ellenére sem teljesítené ezt az adott szálláshely, az MTÜ az érintett hatósági ellenőrzését kezdeményezi az illetékes jegyzőnél.

Nem lehet elbújni

Bár a NeTAK számára küldött adatok csak statisztikai, adózási, marketingtervezési célokra lesznek alkalmasak, a törvény szeptember 1-én hatályba lépő másik módosítása szerint a rendőrség is közvetlenül hozzáférhet a szálláshelyek információihoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Balatontipp szerint a szálláshely-szolgáltatónak a vendég érkezésekor - ahogy eddig, úgy ezután is - rögzítenie kell a vendég családi és utónevét, születési családi és utónevét, születési helyét és idejét, nemét, anyja születési családi és utónevét, a személyazonosításra alkalmas okmányának, illetve úti okmányának azonosító adatait, valamint a szálláshely-szolgáltatás címét, a szálláshely igénybevételének kezdő és várható befejező időpontját, a szoftver pedig automatikusan feltölti mindezt egy olyan tárhelyre, ahol egyebek mellett a rendőrség is közvetlenül hozzáfér az információkhoz.

A hatóságoknak lehetősége lesz részletes adatokat is kérni a szállásadótól, illetve a szállásadó, vagy bárki más tudta nélkül egyedi kereséseket is folytathat majd a tárhelyen. Ehhez elég lesz arra hivatkozni, hogy a keresést a bűnüldözés, a bűnmegelőzés, valamint a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, és a körözési eljárás lefolytatása érdekében teszik, viszont nem csak az “idegenrendészeti törvény" hatálya alá tartozó személyek után kutakodhatnak, hanem minden olyan vendég után, akik bejelentkeznek egy-egy szállásra.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm