24 °C Budapest
Ezt feltétlenül intézd el a munkahelyeden: jobb, ha még ma lépsz

Ezt feltétlenül intézd el a munkahelyeden: jobb, ha még ma lépsz

2018. január 2. 05:36

Gazdag lesz az idei év hosszú hétvégékben, és ha valaki a szabadság napjait a hosszú hétvégék megtoldásaként veszi ki, akár egy hosszabb utazást, nyaralást is beiktathat év közben.

2018-ban rekordszámú hosszú hétvége vár a magyar munkavállalókra a munkaidő naptár alapján. Ez azt is jelenti, hogy a családoknak bőven lesz lehetősége kisebb-nagyobb utazásokra anélkül, hogy a szülőknek szabadságot kellene kivennie.

Lássuk, mikor is lesz alkalom arra, hogy néhány napig fesztelenül élvezhessük a szabadságot:

 • Tegnap volt január 1-je, ha ezt is számoljuk, máris túl vagyunk egy hosszú hétvégén.
 • Március 15-e csütörtökre esik, 16-a péntek pedig áthelyezett pihenőnap, vagyis márciusban máris lesz egy négynapos hétvégénk.
 • Március 30-án lesz nagypéntek, ami 2017-től szabadnapnak minősül és április 2-án lesz húsvéthétfő, vagyis itt is lesz egy négynapos hétvégénk.
 • Május 1-e idén keddre esik, ez a munka ünnepe, de április 30-át is élvezhetjük, mert az áthelyezett pihenőnap, vagyis isméz van egy négynapos hétvégénk.
 • Május 21-én hétfőn lesz pünkösdhétfő, tehát három napig pihenhetünk.
 • Augusztus 20-a is hétfőre esik, ismét három nap lesz szabad.
 • Október 23-a idén keddre esik, de a 22-ét is szabadon élvezhetjük, az is egy áthelyezett pihenőnap, amit majd le kell dolgoznunk. Vagyis ismét van egy négynapos hétvégénk.
 • November 1-e csütörtök lesz, 2-a szintén áthelyezett pihenőnap, vagyis ismét négynapos hétvégénk lesz.
 • December 24-e végül nem lett szabadnap, de áthelyezett pihenőnap, mivel hétfőre esik és december 25-26-a pedig kedd és szerda lesz.

A 2018. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló 9/2017. (V. 19.) NGM rendelet értelmében 2018-ban a naptár szerinti munkarendtől eltérően hat alkalommal lesz szombat munkanap:

 • 2018. március 10-én szombaton a március 16-ai, pénteki pihenőnapot dolgozzuk le.
 • 2018. április 21-én szombaton az április 30-ai, hétfői pihenőnapot dolgozzuk le.
 • 2018. október 13-án, szombaton, laz október 22-ei, hétfői pihenőnapot dolgozzuk le.
 • 2018. november 10-én a november 2-ai, pénteki pihenőnapot dolgozzuk le.
 • 2018. december 1-én a december 24-ei, hétfői pihenőnapot kell ledolgozni,
 • 2018. december 15én pedig a december 31-ei hétfői pihenőnapot.

Néhány napos szabadsággal összejöhet egy hét pihenés

Ha valaki okosan sakkozik a szabadságával, úgy is összejöhet egy egyhetes pihenés tavasszal a családdal, hogy csak néhány napot vesz ki pluszban, hála a hosszú hétvégéknek. Van, akinek esetleg még 2017-ről maradt szabadnapja, érdemes azokat mielőbb kivenni.

A bent ragadt napok ugyanis nem vesznek el. Ha például valaki a munkahelyén 2017. október október 1-jén vagy azután állt munkába, akkor a munkáltató a szabadságot jogosult 2018. március 31-ig kiadni. Ugyancsak kivehetjük a bent ragadt szabadságot 2018-ban, ha még 2017-re vonatkozóan megállapodtunk a munkaadónkkal, hogy az életkor szerinti pótszabadságot a munkaadó 2018. december 31-ig adja ki. Ha a szabadságot a munkavállaló állapota miatt nem tudta kivenni (például tartós távolléten van valamilyen okból kifolyólag), akkor az aktív állományba való visszatérést követően 60 napon belül ki kell adni a szabadságot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alapszabadság egyébként idén is 20 nap minden munkavállaló számára, és ehhez jön még az úgynevezett pótszabadság, amely elsősorban az életkortól függ (a munkavállaló huszonötödik életévétől egy, a huszonnyolcadik életévétől kettő, a harmincegyedik életévétől három, a harmincharmadik életévétől négy, a harmincötödik életévétől öt nap jár, és így tovább). De a Munka törvénykönyve szerint pótszabadság jár a gyermekes családoknak is: egy gyermek után +2 nap, két gyerek után négy, kettőnél több gyermek esetén összesen 7 munkanap pótszabadság jár.

Érdemes tehát mielőbb kitalálni, hogyan szeretnénk felhasználni a szabadságunkat, és mielőbb jelezni a munkaadó felé az időpontot, hogy nyugodtan élvezhessük az évközi pihenőidőt. Azt is fontos észben tartani, hogy a Munka törvénykönyve szerint a munkáltató az, aki a munkavállalóval megbeszélve kiadja a szabadságokat. Évente ugyan hét munkanap szabadságot a munkáltató - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben, a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, azonban, ha ezzel nem él a munkavállaló, a munkáltatót terheli a szabadság kiadásának kötelezettsége - tehát ő dönt arról, ki mikor élvezheti a szabadságot. Ezt elkerülve jobb előre gondolkodni, előre egyeztetni és előre jelezni, mikor szeretnénk szabadságra menni.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?