1 °C Budapest

Nyaralás után is lecsaphat a balatoni átok

Pénzcentrum
2015. szeptember 7. 05:49

A Pénzcentrum körképe szerint idén több balatoni településen is ellenőrizték az idegenforgalmi adó korrekt befizetését. Ebből pedig évről évre egyre több bevétele származik a helyi önkormányzatoknak. Érdemes odafigyelnünk, hiszen, ha barátainkat a közelmúltban láttuk vendégül, akkor lehet, hamarosan nekünk is fizetnünk kell.


Idén számos balatoni település döntött az idegenfogalmi adó (ifa) emelése mellet, hiszen a települések költségvetésében ez kiemelkedő szerepet játszik. Bár 2015-ben Gyöngyösön kérnek a legtöbbet egy éjszakáért (505 forintot), de a Balaton környékén Tapolcán és Tihanyban is elérte az idegenforgalmi adó mértéke az 500 forintot vendégenként.

Az idegenforgalmi adó összegéről havi bevallást kell tennie az erre kötelezetteknek, azt azonban talán kevesen tudják, hogy nemcsak a szállásadók, hanem a barátaikat vendégül látók is kötelesek ezt az adót megfizetni ismerőseik után. (Bár ez alól akad néhány kivétel, például nem kell fizetni a 18. év alatti gyermekek után.) De, hogy ellenőrzik ennek a befizetését? Hogyan kell bejelenteni, ha mi fogadunk vendégeket? A Pénzcentrum a témában a balatoni települések önkormányzatait kérdezte.

{{EMBED:infogram_0_ifa-6920921039291}}

A grafikonon szereplő balatoni települések közül az idegenforgalmi adóból kiemelkedően magas bevétele a nyaralók által kedvelt balatonfüredi településnek volt tavaly: majdnem 268 millió forint. Siófokon pedig a 2015-ben tervezett ifa bevétel 290 millió forint körüli. Az ábrán az is látható, hogy a településeknek évről évre folyamatosan növekedik az ebből származó bevételük, ami nem lehet véletlen, hiszen a Balaton továbbra is a legnépszerűbb hazai úti célnak számít, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően pedig ma már négy évszakos úti célként tekinthetünk rá.

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

Balatonfüreden az idegenforgalmi adó hatékony ellenőrzése érdekében megbízott adatgyűjtők járják a várost és a helyszíni információkról jegyzőkönyvet készítenek. Később ezeket az adatokat vetik össze a bevallásokkal és a befizetésekkel. Ha eltérést tapasztalnak, akkor egyeztetnek az adózókkal, felszólításokat, és hiánypótlási felhívást küldenek ki.

Az adatgyűjtő kollégák naponta, hatóságunk munkatársai legalább hetente, illetve problémás esetekben szükség szerint gyakrabban ellenőrzik a szálláshelyeket.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Zamárdi önkormányzata.

Siófokon 24 fő végzi az adatgyűjtést májustól szeptemberig. Hatáskörük kiterjed a vendégkönyv ellenőrzésére az adatok begyűjtésre és a jegyzőkönyvvezetésére is.

A tapasztalatok vegyesek

Míg a badacsonytomaji önkormányzat elmondása szerint a szobakiadók nagy része jogkövető magatartást tanúsít és eleget tesz a bevallási és nyilvántartási kötelezettségeinek addig Zamárdiban pozitív és negatív tapasztalatok egyaránt vannak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 
Sok esetben hathatós intézkedés szükséges a bevallás pontos elkészítése érdekében, más esetekben örömmel tapasztaljuk, hogy a korábban hatósági ellenőrzés alá vont szállásadó az idei évben jogkövetően végzi tevékenységét.

- tette hozzá Zamárdi önkormányzata.

Siófokon például az okoz problémát, hogy a szállásadók nem annyi szobára és férőhelyre kérnek engedélyt, amennyivel valójában rendelkeznek, vagy amennyit használatba adnak.

Gyakori hibának számít, hogy a vendégkönyvbe nem a valóságnak megfelelő vendégszámot írják be.

Mekkora lehet a büntetés?

Az idegenforgalmi adót az adózónak a beszedést követő hónap 15. napjáig kell az adóhatósághoz befizetnie az erre szolgáló készpénzátutalási megbízás (postai csekk) használatával.

Késedelmes befizetés esetén a törvényi előírásnak megfelelően, késedelmi pótlékot számítunk fel, ami a mindenkori jegybanki alapkamat kétszerese, a késedelmes napokra számítva.

- válaszolta kérdésükre Badacsonytomaj önkormányzata.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem