28 °C Budapest
Nyaralás után is lecsaphat a balatoni átok

Nyaralás után is lecsaphat a balatoni átok

Pénzcentrum
2015. szeptember 7. 05:49

A Pénzcentrum körképe szerint idén több balatoni településen is ellenőrizték az idegenforgalmi adó korrekt befizetését. Ebből pedig évről évre egyre több bevétele származik a helyi önkormányzatoknak. Érdemes odafigyelnünk, hiszen, ha barátainkat a közelmúltban láttuk vendégül, akkor lehet, hamarosan nekünk is fizetnünk kell.


Idén számos balatoni település döntött az idegenfogalmi adó (ifa) emelése mellet, hiszen a települések költségvetésében ez kiemelkedő szerepet játszik. Bár 2015-ben Gyöngyösön kérnek a legtöbbet egy éjszakáért (505 forintot), de a Balaton környékén Tapolcán és Tihanyban is elérte az idegenforgalmi adó mértéke az 500 forintot vendégenként.

Az idegenforgalmi adó összegéről havi bevallást kell tennie az erre kötelezetteknek, azt azonban talán kevesen tudják, hogy nemcsak a szállásadók, hanem a barátaikat vendégül látók is kötelesek ezt az adót megfizetni ismerőseik után. (Bár ez alól akad néhány kivétel, például nem kell fizetni a 18. év alatti gyermekek után.) De, hogy ellenőrzik ennek a befizetését? Hogyan kell bejelenteni, ha mi fogadunk vendégeket? A Pénzcentrum a témában a balatoni települések önkormányzatait kérdezte.

{{EMBED:infogram_0_ifa-6920921039291}}

A grafikonon szereplő balatoni települések közül az idegenforgalmi adóból kiemelkedően magas bevétele a nyaralók által kedvelt balatonfüredi településnek volt tavaly: majdnem 268 millió forint. Siófokon pedig a 2015-ben tervezett ifa bevétel 290 millió forint körüli. Az ábrán az is látható, hogy a településeknek évről évre folyamatosan növekedik az ebből származó bevételük, ami nem lehet véletlen, hiszen a Balaton továbbra is a legnépszerűbb hazai úti célnak számít, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően pedig ma már négy évszakos úti célként tekinthetünk rá.

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

Balatonfüreden az idegenforgalmi adó hatékony ellenőrzése érdekében megbízott adatgyűjtők járják a várost és a helyszíni információkról jegyzőkönyvet készítenek. Később ezeket az adatokat vetik össze a bevallásokkal és a befizetésekkel. Ha eltérést tapasztalnak, akkor egyeztetnek az adózókkal, felszólításokat, és hiánypótlási felhívást küldenek ki.

Az adatgyűjtő kollégák naponta, hatóságunk munkatársai legalább hetente, illetve problémás esetekben szükség szerint gyakrabban ellenőrzik a szálláshelyeket.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Zamárdi önkormányzata.

Siófokon 24 fő végzi az adatgyűjtést májustól szeptemberig. Hatáskörük kiterjed a vendégkönyv ellenőrzésére az adatok begyűjtésre és a jegyzőkönyvvezetésére is.

A tapasztalatok vegyesek

Míg a badacsonytomaji önkormányzat elmondása szerint a szobakiadók nagy része jogkövető magatartást tanúsít és eleget tesz a bevallási és nyilvántartási kötelezettségeinek addig Zamárdiban pozitív és negatív tapasztalatok egyaránt vannak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sok esetben hathatós intézkedés szükséges a bevallás pontos elkészítése érdekében, más esetekben örömmel tapasztaljuk, hogy a korábban hatósági ellenőrzés alá vont szállásadó az idei évben jogkövetően végzi tevékenységét.

- tette hozzá Zamárdi önkormányzata.

Siófokon például az okoz problémát, hogy a szállásadók nem annyi szobára és férőhelyre kérnek engedélyt, amennyivel valójában rendelkeznek, vagy amennyit használatba adnak.

Gyakori hibának számít, hogy a vendégkönyvbe nem a valóságnak megfelelő vendégszámot írják be.

Mekkora lehet a büntetés?

Az idegenforgalmi adót az adózónak a beszedést követő hónap 15. napjáig kell az adóhatósághoz befizetnie az erre szolgáló készpénzátutalási megbízás (postai csekk) használatával.

Késedelmes befizetés esetén a törvényi előírásnak megfelelően, késedelmi pótlékot számítunk fel, ami a mindenkori jegybanki alapkamat kétszerese, a késedelmes napokra számítva.

- válaszolta kérdésükre Badacsonytomaj önkormányzata.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?