11 °C Budapest

Tízezreket spórolhatsz, ha most utazol Horvátországba

2011. július 26. 17:32

Nagyon sokan szeretik a horvát tengerpartot, hiszen közel van és megfizethető. A legtöbben autóval utaznak az Adriára, azonban érdemes lehet az üzemanyaggal ügyesen kalkulálni, Magyarország bármely részéről is indulunk útnak, hiszen Horvátországban a magyarországi árakhoz képest 30-40 forinttal olcsóbban lehet tankolni.

A korábbiaknál nagyobb mértékben drágultak az üzemanyagok kedden Horvátországban, ahol a magyarországi árakhoz képest így is 30-40 forinttal olcsóbban lehet tankolni.

A legnagyobb hálózattal rendelkező INA honlapján olvasható árlista szerint az Eurosuper BS 95 Class benzin ára az eddigi 9,66-ról 9,94 kunára (1 kuna 36 forint), vagyis 358 forintra emelkedett. Az Eurodizel BS Class gázolajért az eddigi 8,97 helyett 9,23 kunát (332 forintot) kell fizetni.

Hazánkban a MOL Szerdán (2011. július 27-én) nulla órától 3 forinttal emeli a benzin és 4 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi listaárát. Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű (3 Ft-os benzinár és 4 forintos gázolajár) emeléssel szembesülhetnek majd szerdától az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 386-387 forintos literenkénti áron, míg a gázolajat 374-375 forintos literenkénti áron tankolhatják majd az autósok.

A 30-40 forintos eltérések miatt tehát érdemes lehet az autósoknak ügyesen gazdálkodni az üzemanyaggal, hiszen rengeteget spórolhatnak, ha a tankolást Horvátországban intézik. Jó tanácsként elmondható tehát, hogy odafele várjuk meg míg átlépjük a határt, visszafele pedig tankoljuk tele az autót mielőtt belépnénk Magyarországra.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen a határ közelében lakók számára is mindenképp megérheti, ha átruccannak tankolni Horvátországba. Korábbi hírek szerint azonban egyelőre nem lehet üzemanyag-turizmusról beszélni.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?