19 °C Budapest

4900 km, egyetlen liter benzinnel: mi is a drága?

2011. május 20. 17:02

4900 km, egyetlen liter benzinnel. Ebben az esetben az sem lenne baj, ha a mobilitást jelentő nedűnek a mostani többszöröse, akár százszorosa is lenne az ára. Ebből az összefüggésből is látszik, hogy nem csak a hajtóanyag egységára, hanem sokkal inkább az egységnyivel megtehető távolság számít annak a megítélésében, hogy mi is a drága vagy az olcsó.

A címben említett teljesítmény ugyan utópisztikusnak tűnik, pedig egyáltalán nem az. A világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgázipari vállalata, a Shell által támogatott versenyen - Eco-maratonon - elért 2010-es rekord, mely bebizonyította, hogy megfelelő energiahatékonyság esetén akár ekkora távolságra is el lehet jutni egyetlen liter benzinnel.

 

A magyar csapatok


2011-ben a Berlin melletti Lausitzring ad otthont az egyetemek és főiskolák - illetve az egyik magyar csapat révén középiskolák - számára kiírt versenynek, melyen az a cél, hogy a hallgatók a saját maguk által tervezett és épített járművekkel a lehető legnagyobb távolságot tegyék meg - egyetlen liter benzin energiatartalmával egyenértékű hajtóanyag felhasználásával. A kecskeméti, pécsi, óbudai és győri csapatoknak idén 164 másik prototípussal és 53 UrbanConcept járművel kell versenyre kelniük.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?