18 °C Budapest

Medvegyevnél betelt a pohár: visszahozná a szovjet modellt

Pénzcentrum
2010. június 17. 08:47

Az orosz elnök szerint egy nagyhatalomhoz méltatlan, hogy az ország vezetői külföldi gyártmányú személyautókban utaznak. Dmitrij Medvegyev elnöki rendeletben adott utasítást arra, hogy tanulmányozzák át annak lehetőségét, hogy újra lehet-e indítani a ZiL óriáslimuzin gyártását - írja a Napi Gazdaság.

Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban szigorúan érvényesül az az elv, hogy az állami vezetők hazai gyártású autókat használnak, ehhez kíván csatlakozni az orosz vezetés is a szovjet státusszimbólum feltámasztásával.

A Moscow Times írása szerint a ZiL-t eredetileg a legrégebbi, még 1916-ban alapított moszkvai autógyárban állították elő, és első sorozata az amerikai Packard vonalait idézte. A modell még a ZiS jelzést viselte, ami a Zavod imenyi Sztalina, vagyis a Sztálin Autógyár rövidítését, amit a vezér halála után átkereszteltek Lihacsov Autógyárra, így az embléma ZiL-re változott.

A Guardian arról számolt be, hogy a ZiL gyártást elméletileg ugyan leállították 1991-ben, de a ezt követően még legalább két nyitott változatot rendeltek belőle, ezek egyikéből tartott csapatszemlét a legutóbbi Vörös téri díszszemlén Anatolij Szergyukov védelmi miniszter.

ZiL Limuzin (a kép illusztrácó)

A gyár szóvivője szerint készek újraindítani az autó gyártását, amelynek két, a 80-as években tervezett modellje még mindig szerepel a vállalat internetes oldalán - rendelésre ugyanis ma is előállítják a gyakorlatilag kézi munkával készülő, páncélzat nélkül is 3,5 tonnás óriásokat, amelyeket 7,7 literes, V-8-as motor hajt. A vállalat 2005-ben eladta legnagyobb üzemét, hogy törleszteni tudja adósságait, az épület azóta egy hatalmas plázának ad helyet Moszkvában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Teherautókat továbbra is gyártanak, de abból is egyre kevesebb fogy: a 2008-as 4500 után tavaly már csak 2200 darabot állítottak elő.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?