18 °C Budapest

Hol olcsó a benzin? Európa útjain számos ország kútjain - körkép

2010. május 20. 05:20

Ezt a hetet megúsztuk üzemanyagár-emelés nélkül, így a benzin átlagára maradt 343 forint literenként, egy liter gázolajért pedig 324 forintot kell fizetni. Az egyes kutak eltérő árképzése miatt jelentős különbségekkel találkozhatnak az autósok, de még nagyobb eltérésekre bukkanhatunk, ha szétnézünk a különböző európai országok benzinkútjain.

A magyar autósok a diszkont töltőállomásokon literenként akár 10 forinttal olcsóbban tankolhatnak, viszont az autópályákon és a forgalmas csomópontok környékén legalább ennyivel drágábban juthatnak üzemanyaghoz. A határok közelében élők közül egyre többen külföldön tankolnak, mivel - a szlovák benzin kivételével - az összes szomszédos országban olcsóbbak az üzemanyagok, mint nálunk.

A kontinens vizsgált országai közül legolcsóbban az orosz, az ukrán és a román autósok tankolhatnak a legolcsóbban. Oroszországban 182 forintot, Ukrajnában 226 forintot, míg Romániában 296 forintot kell fizetni egy liter benzinért. A legolcsóbb gázolajat szintén az oroszoknál mérik - 151 forintért literjét -, őket követik az ukránok 198 forinttal, majd némi meglepetésre a luxemburgiak következnek 278 forintos egységárral.

Nem panaszkodhatnak a benzinárakra a szerbek, a lettek és a bolgárok sem, de átszámítva még az észteknél, a horvátoknál és a lengyeleknél is 325 forintnál olcsóbb a 95-ös. A méregdrága holland benzinnek (jelenleg 441 forint egy liter) sokáig nem volt párja, de a norvégoknak 469 forinttal ezt is sikerült túlszárnyalni.

A norvégoknak gázolaj tekintetében is sikerült leszorítani a sokáig éllovas briteket (398 forint/l) a dobogó legfelső fokáról a maguk 427 forintos egységárával. A dán, az olasz, a svéd és a francia dízelesek is izzíthatják a pénztárcájukat, átszámítva mindenhol 350 forint felett adják literjét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Norvégiában 287 forinttal többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Oroszországban, egy liter gázolajhoz 276 forinttal drágábban juthatnak, mint az orosz dízelesek. A magyar autósok a legtöbbet egy ukrán tankolással takaríthatnak meg, számítások szerint - az autó üzemanyagtartályától és fogyasztásától függően - akár száz kilométerről is megéri átruccanni egy tank naftáért.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?