16 °C Budapest

Hol olcsó a benzin? Európa útjain számos ország kútjain - körkép

2010. május 20. 05:20

Ezt a hetet megúsztuk üzemanyagár-emelés nélkül, így a benzin átlagára maradt 343 forint literenként, egy liter gázolajért pedig 324 forintot kell fizetni. Az egyes kutak eltérő árképzése miatt jelentős különbségekkel találkozhatnak az autósok, de még nagyobb eltérésekre bukkanhatunk, ha szétnézünk a különböző európai országok benzinkútjain.

A magyar autósok a diszkont töltőállomásokon literenként akár 10 forinttal olcsóbban tankolhatnak, viszont az autópályákon és a forgalmas csomópontok környékén legalább ennyivel drágábban juthatnak üzemanyaghoz. A határok közelében élők közül egyre többen külföldön tankolnak, mivel - a szlovák benzin kivételével - az összes szomszédos országban olcsóbbak az üzemanyagok, mint nálunk.

A kontinens vizsgált országai közül legolcsóbban az orosz, az ukrán és a román autósok tankolhatnak a legolcsóbban. Oroszországban 182 forintot, Ukrajnában 226 forintot, míg Romániában 296 forintot kell fizetni egy liter benzinért. A legolcsóbb gázolajat szintén az oroszoknál mérik - 151 forintért literjét -, őket követik az ukránok 198 forinttal, majd némi meglepetésre a luxemburgiak következnek 278 forintos egységárral.

Nem panaszkodhatnak a benzinárakra a szerbek, a lettek és a bolgárok sem, de átszámítva még az észteknél, a horvátoknál és a lengyeleknél is 325 forintnál olcsóbb a 95-ös. A méregdrága holland benzinnek (jelenleg 441 forint egy liter) sokáig nem volt párja, de a norvégoknak 469 forinttal ezt is sikerült túlszárnyalni.

A norvégoknak gázolaj tekintetében is sikerült leszorítani a sokáig éllovas briteket (398 forint/l) a dobogó legfelső fokáról a maguk 427 forintos egységárával. A dán, az olasz, a svéd és a francia dízelesek is izzíthatják a pénztárcájukat, átszámítva mindenhol 350 forint felett adják literjét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Norvégiában 287 forinttal többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Oroszországban, egy liter gázolajhoz 276 forinttal drágábban juthatnak, mint az orosz dízelesek. A magyar autósok a legtöbbet egy ukrán tankolással takaríthatnak meg, számítások szerint - az autó üzemanyagtartályától és fogyasztásától függően - akár száz kilométerről is megéri átruccanni egy tank naftáért.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem