16 °C Budapest
Hacker with computers in dark room. Cyber crime

10-ből 7 magyar teljesen fittyet hány erre: súlyos tévhitben élnek, milliókba fájhat a könnyelműségük

2022. október 6. 11:34

A magyar vezetők csupán 30%-a tart kibertámadástól a Sophos felmérése szerint. A hazai cégek nem igazán fordítanak nagyobb figyelmet kiberbiztonsági kérdésekre, mint két évvel ezelőtt. A koronavírus-járvány és Oroszország Ukrajna elleni inváziója ellenére sem történt lényegi szemléletváltás a cégek többségénél - derült ki egy friss felmérésből.

A válaszadók 56%-a tartja valószínűtlennek azt, hogy kibertámadás éri a vállalatot, amelyben dolgozik. 8% szerint lehetetlen, hogy ez előforduljon, azaz a vezetők 64%-a nem tart kibertámadástól a közeljövőben. Összesen csupán 30% tart kibertámadástól, közülük alig 4 százalék gondolja, hogy nagy eséllyel bekövetkezik a vállalata ellen egy kibertámadás, 26% mondta azt, hogy valószínűleg bekövetkezik - írja legújabb felmérse eredményére hivatkozva a Sophos kiberbiztonsági cég.

Inkább a szolgáltatások miatt aggódnak a cégvezetők

Az elmúlt két évben a vállalatok jelentős része nem érezte a koronavírus és az ukrajnai háborús konfliktus hatását a biztonságára: jelenleg a magyar menedzserek alig 37%-a gondolja úgy, hogy vállalata sebezhetőbbé vált a kibertámadásokkal szemben, mint a járvány és a háború előtt. A válaszadók mindössze 8%-a állítja, hogy most nagyobb a kockázat. Enné lényegesen többen, a vezetők 44%-a ugyanakkorának gondolja a veszélyt, mint 2020 előtt.

A vezetők leginkább (26%) a kibertámadásnak a megrendelések és szolgáltatások teljesítésre gyakorolt hatásától tartanak, 23% a cég imázsára gyakorolt negatív hatástól tart, 15% adatszivárgástól és egyéb jogi következményektől fél, közel 10% a vállalat pénzügyi likviditására gyakorolt lehetséges hatása miatt aggódik. Alig 2% mondta azt, hogy egy kibertámadás az alkalmazottak elvesztéséhez vezethet.

A járvány és a háború nem hozott változásokat

A megkérdezett vezetők 91%-a azt állítja, hogy vállalataik nem fordítanak nagyobb figyelmet a kiberbiztonsági kérdésekre a Covid járvány kezdete óta. Alig 8% az, aki sokkal többet foglalkozik ezzel a kérdéssel a COVID óta. Ez utóbbiak közül több mint fele azt mondja, hogy felszerelést biztosított a távmunkához, biztonsági szakembert vett fel, vagy új megoldásokra, szoftverekre támaszkodott.

Ami a háborút illeti; a menedzserek szintúgy 91%-a gondolja úgy, hogy az ukrajnai háború óta semmivel sem változott/nőtt meg a cégüknél a kiberbiztonság iránti érdeklődés. Csupán a megkérdezettek 7 százaléka növelte a kiberbiztonságra fordított figyelmet. Ezek közül a cégek 25%-a kiberbiztonsági képzést szervezett a dolgozóknak, 30% extra büdzsét allokált a kiberbiztonságra és 40%-uk új biztonsági megoldásokat és programokat vezetett be.

Nagyon érdekes, hogy a világjárvány a magyar vállalkozások döntő többségénél semmilyen változást nem hozott kiberbiztonság területén, nem fektetettek bele több pénzt, erőforrást. Ukrajna Oroszország általi inváziója ugyanúgy nem lett katalizátora a digitális biztonság megközelítésében és megvalósításában bekövetkezhető változásoknak. Meglepő módon, ezek az események nem világítottak rá a vállalatok hiányosságaira, a fokozott adatbiztonság vagy az alkalmazottak képzésének szükségességére. Felmérésünk szerint a cégek alig 17%-a rendelkezik kiberbiztonsági politikával és meghatározott eljárásokkal a kibertámadás esetére. A többieknek, azaz a cégek 83%-nak a lehető leghamarabb követniük kell a példájukat

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– kommentálja Szappanos Gábor, a Sophos kiberbiztonsági szakértője.

A lengyel menedzserek tudatosabbak, mint a magyarok

Ugyanezt a felmérést Csehországban és Lengyelországban is elvégezték. Az eredmények jelentősen eltérnek a magyar piactól. A lengyelek alig 15% véli úgy, hogy a cége elleni kibertámadás nem valószínű, sőt lehetetlen (emlékeztetőül: Mo-on: 64%). A cseheknél ez az arány 45%. A lengyel vezetők 55%-a nyilatkozta azt, hogy a kiberbiztonsággal kapcsolatos hozzáállásán a járvány és az ukrajnai háború változtatott. ( Mo: 8%). A cseheknél viszont a válaszok fele szerint semmilyen hatással nem volt ez a két esemény erre a területre. A lengyel vezetők 52%-a rendelkezik kiberbiztonsági politikával. Valamivel kevesebb, 38%-os ez az arány Csehországban. (Mo: 17%)

Úgy tűnik, a lengyel vállalkozások jobban tudatában van a kiberfenyegetéseknek, mint mi. Ugyanakkor a piac érik és fejlődik a felsővezetők képzése terén, és ennek hatásai remélhetőleg hamarosan láthatóak lesznek nálunk is. A magyar vállalat menedzsere még nem ismeri fel a támadások növekvő kockázatát. Ez egy negatív dolog, hiszen a fenyegetések tudatosítása az első lépés a vállalkozások jobb védelme felé

– összegzi a felmérést a Sophos szakértője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem