11 °C Budapest
Lemaradt a világtól a magyar internetsebesség: lesújtó adatok jöttek, van min dolgozni

Lemaradt a világtól a magyar internetsebesség: lesújtó adatok jöttek, van min dolgozni

2022. szeptember 23. 19:03

Egy frissen kiadott statisztika szerint az európai középmezőnynél is gyengébb a Magyarországon elérhető letöltési sebesség, amely az internetes szokásainkra is hatással lehet. Szomszédaink zöme is lehagy minket, még háborúban szenvedő ország is jobban áll ebben a tekintetben, mint mi.

Hazánkban szinte mindenki használ internetet akár a munkájához, akár szórakozásképpen - a kilencvenes évek közepén elindult lakossági internetrobbanás a kétezres évekre elérte Magyarországot is, és folyamatosan, évről évre még mindig növekszik az előfizetések száma. Most azonban kiderült, hogy bizony a sebességen még bőven van mit javítani: egy kutatás most megállapította, hogy európai összevetésben bizony csak a középmezőnyben vagyunk, ami a letöltési sebesség 1 Mbit/másodperces értékét illeti. Leástunk a számok mélyére, és megnézzük, hogy a leggyorsabb és leglassabb az internet - mert azért annyira rosszul persze nem állunk, ha már a nagyobb képet vizsgáljuk meg.

Le vagyunk maradva a szomszédoktól

A felmérést egy brit kábelcég végezte 2020-ban és 2021-ben. A módszer lényege az volt, hogy a cég szakemberei egyrészt az országoktól elkért adatokból, másrészt saját mérésekből felállított egy átlagot, amelyből lett az az adat, amelyeket látunk a grafikonokon. A kutatásból jó néhány ország kimaradt, de jellemzően vagy nagyon ki szigetekről van szó, vagy adatot nem szolgáltattak - ilyen például a Vatikán, amelyet mérete miatt nem is vizsgáltak meg.

Az adatokból elsőre talán az tűnik fel mindenkinek, hogy a kisebb méretű országok végeztek az első tízben - ennek egyszerű oka van, minél kisebb az ország, annál könnyebb gyorsan kiépíteni a lehető legjobb szolgáltatást. Jersey például egy brit koronafüggőség, mindössze százezren lakják, területe pedig nem éri el a 120 négyzetkilométert - és ez az első ország a világon, ahol minden szélessávú internetfelhasználó számára elérhetővé tette a tiszta optikai szálat (FTTP). A helyi internetszolgáltató 500 Mbps minimális letöltési sebességet kínál ügyfeleinek. Az európai országok között második helyet elért Izlandon pedig a lakosság 99,9%-ának garantálják a minimális 100 Mbps sebességet.

Hazánk sajnos az európai országok középmezőnyétől is le van maradva: az adatok szerint 2021-ben az átlagos letöltési sebesség 42,99 Mbps volt, alig néhány európai országnál vagyunk jobbak ezzel az eredménnyel. Erre magyarázat lehet, hogy nem tartozunk a legkisebb méretű országok közé, de beszédes adat, hogy a gazdaságilag nálunk (egyelőre) rosszabbul álló, szomszédos Románia az élbolyban van a maga 112-es értékével. A többi szomszédunkat nézve sem állunk a legjobban: Szerbia, Ausztria, de még Ukrajna is gyorsabb letöltési sebességet kínál, mint Magyarország.

Hol a legjobb az internet?

A listában nem csak európai összevetésben, de globálisan is szerepelnek a legjobb és legrosszabb országok - lássuk először az első kategóriát. Itt is nagyjából érvényesül az az alapigazság, hogy kisebb méretű országok jobb és gyorsabb internettel rendelkeznek - persze bizonyos fokú gazdasági fejlettség se árt hozzá, de ezt majd a legrosszabb internettel rendelkező országoknál látszik igazán. A legjobb internettel rendelkező országok listáján Kína egyik "külterülete", Makaó végzett az élen, aztán jön a már ismert Jersey, Izland, utánuk pedig Lichtenstein és Gibraltár zárják a legjobb 5 listáját.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A top 10-ben hét európai ország van, másik három pedig ázsiai (Makaó, Tajvan és Japán), ami jól jelzi azt a globális folyamatot, hogy a hagyományosan rosszabb gazdasággal rendelkező országok még mindig nem rúgnak labdába ezen a téren sem. Japánon és Franciaországon kívül ráadásul olyan nagyon nagy múltú országot sem találunk - jellemzően pár száz négyzetkilométeres területek ezek, szerencsés elhelyezkedéssel.

És hol a legrosszabb?

Kevésbé meglepő módon a 10 legrosszabb letöltési sebességgel rendelkező ország zöme a gazdaságilag súlyosan lemaradt térségekben helyezkedik el. A leglassabb sebességet Türkmenisztánban találjuk (0,77), aztán jön Kelet-Timor (0,94) és Jemen (0,97) következnek - vagyis az első három ország egyaránt ázsiai ebben a tekintetben.

A top 10 ország közül öt is Afrikában van, köztük bőven találunk polgárháborúban vagy diktatúrában szenvedő államokat egyaránt. Európai ország itt nem fért a top 10-be, kontinensünkön a leglassabb internetet a Balkánon, pontosabban Bosznia-Hercegovinában találjuk (8,16).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?