7 °C Budapest
Cloud computing, Cloud Computing, Cloud technology concept

Rengeteg magyar vállalkozás nyitott erre: így csökkentik költségeiket az éles eszű vezetők

2022. szeptember 13. 17:01

Magyarország a felhőszolgáltatások terén több szempontból is piacvezető a régióban, hazánkban elsősorban a költségcsökkentési vágy fűti a felhősítést. Ezt állapította meg az SAP és a Kantar legújabb közös kutatása, melyről az SAP NOW konferencián számoltak be. Az idén 50 éves SAP Magyarországon 25 éve van jelen önálló leányvállalattal, melynek alkalmazotti létszáma a napokban átlépte az 1500 főt.

Bár a régió vállalatai rendszerint alacsonyabb szintekről indulnak, mint a leginkább felhőalapú szoftverkörnyezetre támaszkodó országokban, a fejlődésük sokkal gyorsabb, mint az érettebb piacoké. Az SAP megbízásából a Kantar által készített “Utazás a felhőbe – Közép- és Kelet-Európa a digitális átalakulás útján” című kutatás keretében a régióban megkérdezett több mint 1200 cégvezető 76 százaléka nyilatkozta, hogy vállalata legalább egy felhőszolgáltatást használ, átlagosan pedig hat különböző üzleti terület is alkalmaz ilyen megoldásokat. Az eredmények arra utalnak, hogy a felhőalapú technológiák erősen befolyásolják a régiós üzleti környezetet, ugyanakkor a vállalatok előtt még hosszú út áll a teljes hasznosításig. Az elérhető megoldások ismertsége változatos képet mutat a régióban, és a felhőalapú vállalatirányítási rendszerek elterjedése is meglehetősen egyenetlen.

Az elmúlt évek bizonyították, hogy a digitálisan érett vállalatok ellenállóbbak a válsághelyzetekkel és piaci változásokkal szemben, ezért is tervezi Közép- és Kelet-Európa vállalatainak 61 százaléka, hogy a következő évben további üzleti területeken vezet be felhőalapú szolgáltatásokat. Emellett közel 70 százalékuk kétéves távlatban a technológiával kapcsolatos beruházások további növekedésére is számít.

Pro és kontra

A megkérdezett menedzserek csaknem 70 százaléka tartotta fő kockázatnak az érzékeny adatok esetleges szivárgását, és a vállalat adataihoz való jogosulatlan hozzáférést. A kutatásban résztvevő vállalatok több mint fele egyelőre kénytelen a felhőalapú megoldások bevezetése helyett más kihívásokra összpontosítani. Eközben az elmúlt néhány év megmutatta azt is, hogy a felhőbe mentés jelentheti a megoldást a kemény piaci verseny, az új munkavégzési formák és az új típusú gazdasági kihívások terén is.

2021-ben a magas digitalizációs szinten álló vállalatoknak „csak” 45 százaléka tapasztalt visszaesést az értékesítésében, míg a digitalizációnak még csak a korai szakaszában járó vállalatoknak 73 százaléka élte át ugyanezt.

Hungarikumok a felhőszolgáltatások fogadtatásában

Magyarország a felhőszolgáltatások terén több szempontból is piacvezető a Közép- és Kelet-Európai régióban. Itt a legmagasabb például az ilyen megoldásokat alkalmazó vállalatok aránya, és a teljes IT-költségvetéshez képest nálunk fordítják a legtöbb pénzt felhőszolgáltatásokra. A felhőalapú megoldások elsősorban a számlázás és a tranzakciók (55 százalék), a biztonsági megoldások (54 százalék) és a projektmenedzsment (53 százalék) területén találhatók meg.

A régió többi országához képest kifejezetten magyar jellegzetesség, hogy a vállalatokat a költségek csökkentése tereli a felhőalapú megoldások felé - ezt a megkérdezett vállalatok 30 százaléka tartotta komoly hajtóerőnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Eközben az aggályok terén is tapasztalhatunk helyi sajátosságokat. A rendszerek rendelkezésre állásával kapcsolatos fenntartások a régióban egyedül Magyarországon kerültek a három legfőbb ellenérv közé. Hasonló arányban aggasztja a szakembereket, hogy esetleg jelszavak és érzékeny adatok kerülhetnek illetéktelen kezekbe.

A megkérdezett magyar vállalatok IT költségvetésük 35 százalékát tervezik felhőalapú megoldásokra fordítani a következő pénzügyi évben, ez a régió legmagasabb értéke. Romániával együtt Magyarországon a legmagasabb, 28 százalék azoknak a menedzsereknek az aránya, akik jelentős növekedésre számítanak a felhőalapú beruházások terén.

A növekedési kilátásainkat igazoló kutatás mellett az is magabiztossá tesz minket a következő 25 év tekintetében, hogy a globális SAP akvizícióinak köszönhetően a hagyományos robusztus vállalatirányítási szoftverek mellett egyre több specializált megoldást tudunk kínálni a jelenkor legfrissebb kihívásaira, amilyen például a marketingautomatizáció, a fenntarthatóság, a pénzügyi flexibilitás, vagy a kódolásmentes kezelhetőség

– mondta el az évforduló kapcsán Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm