15 °C Budapest
Close up of a young Asian woman using contactless payment via smartphone to pay for her shopping at self-checkout kiosk in a store

Telekódot kérnek online fizetésnél? Így működik az OTP telekód és így lehet megváltoztatni!

2021. szeptember 18. 09:29

Az OTP Bank felhasználói között azok számára, akik korábban nem értesültek az internetes vásárlás szabályainak szigorításáról, minden bizonnyal meglepő lehetett, amikor az online vásárlási felület először kérte a telekód megadását. Na de mi az a telekód és mire jó a telekód használata? Tényleg biztonságosabb az online vásárlás a telekód bevezetése óta?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Cikkünkben eláruljuk, hogy mi az a telekód OTP Bank felhasználóknál, hogyan működik az OTP telekód és hogyan történik az OTP telekód megváltoztatása egyszerűen és villámgyorsan. Miért került bevezetésre az OTP telekód és mióta kérik a fizetési felületek a telekód megadását? Hány számjegyű a telekód és milyen esetekben kell beírnunk azt?

Mi az a telekód?

A telekód egy olyan internetes biztonsági kód, amit az online vásárlás során kér tőlünk a rendszer, egy extra azonosító PIN formájában. A telekód nem szerepel a bankkártyán, így eltulajdonított kártya esetén sem kezdhetnek el vele mások vásárolni. A telekód szolgáltatás használata ettől az évtől kötelező az EU-n belül (ha a kereskedő európai banktól elfogad pénzügyi szolgáltatást) és EU-n kívül is (ha a kereskedő alapból EU-n kívüli banktól fogad el pénzügyi szolgáltatást, de bevezeti a telekód lekérését). A telekód kifejezetten a MasterCard és VISA kártyák használatára érvényes.

Mióta van telekód?

A telekód 2021.01.01-jén került bevezetésre egységesen az EU tagállamaiban, illetve a fent leírt esetekben az EU-n kívül is. Ha korábban nem értesültünk róla, idén okozhatott nagy meglepetést, amikor az internetes vásárlás során kérték, de nem tudtuk, a telekód mi az.

Hány számjegyű a telekód?

A telekód egy három számjegyű biztonsági kód, ami alapból a betéti kártya mögött álló bankszámlaszám utolsó 3 számjegye, ezt azonban meg kell változtatnunk az első használat előtt, hogy a kártya érvényes legyen az online vásárlásoknál.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az OTP telekód megváltoztatása

A telekód módosítása a kártyabirtokos feladata: ez megtehető az OTP ATM-ek „TeleKód módosítása” felületén, illetve az OTPdirekt segítségével is. Utóbbi esetben igénybe vehető az OTPdirekt telefonos szolgáltatása, illetve az internetes felület is, ahol a „Betéti kártyák, hitelkártyák / Bankkártya adatok lekérdezése és módosítása” menüpontban lehetséges. Ha kifog rajtunk a távolsági ügyintézés, a telekód módosítását elintézhetjük személyesen is, bármelyik OTP bankfiókban.

Miért fontos tehát a telekód?

Az OTP telekód bevezetése 2021 elején vált általánossá: ez egy olyan internetes biztonsági kód, ami az online vásárlások során kerül lekérdezésre, mint egy extra jóváhagyási pont, a kétlépcsős azonosítás elemeként. A telekód bevezetése egyszerű biztonsági célzattal jött létre: ellopott bankkártya esetén sem lehet vele vásárolni, ha a használója nem ismeri a telekód 3 számjegyű azonosítóját.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 14:16