Close up of a young Asian woman using contactless payment via smartphone to pay for her shopping at self-checkout kiosk in a store

Telekódot kérnek online fizetésnél? Így működik az OTP telekód és így lehet megváltoztatni!

2021. szeptember 18. 09:29

Az OTP Bank felhasználói között azok számára, akik korábban nem értesültek az internetes vásárlás szabályainak szigorításáról, minden bizonnyal meglepő lehetett, amikor az online vásárlási felület először kérte a telekód megadását. Na de mi az a telekód és mire jó a telekód használata? Tényleg biztonságosabb az online vásárlás a telekód bevezetése óta?

Cikkünkben eláruljuk, hogy mi az a telekód OTP Bank felhasználóknál, hogyan működik az OTP telekód és hogyan történik az OTP telekód megváltoztatása egyszerűen és villámgyorsan. Miért került bevezetésre az OTP telekód és mióta kérik a fizetési felületek a telekód megadását? Hány számjegyű a telekód és milyen esetekben kell beírnunk azt?

Mi az a telekód?

A telekód egy olyan internetes biztonsági kód, amit az online vásárlás során kér tőlünk a rendszer, egy extra azonosító PIN formájában. A telekód nem szerepel a bankkártyán, így eltulajdonított kártya esetén sem kezdhetnek el vele mások vásárolni. A telekód szolgáltatás használata ettől az évtől kötelező az EU-n belül (ha a kereskedő európai banktól elfogad pénzügyi szolgáltatást) és EU-n kívül is (ha a kereskedő alapból EU-n kívüli banktól fogad el pénzügyi szolgáltatást, de bevezeti a telekód lekérését). A telekód kifejezetten a MasterCard és VISA kártyák használatára érvényes.

Mióta van telekód?

A telekód 2021.01.01-jén került bevezetésre egységesen az EU tagállamaiban, illetve a fent leírt esetekben az EU-n kívül is. Ha korábban nem értesültünk róla, idén okozhatott nagy meglepetést, amikor az internetes vásárlás során kérték, de nem tudtuk, a telekód mi az.

Hány számjegyű a telekód?

A telekód egy három számjegyű biztonsági kód, ami alapból a betéti kártya mögött álló bankszámlaszám utolsó 3 számjegye, ezt azonban meg kell változtatnunk az első használat előtt, hogy a kártya érvényes legyen az online vásárlásoknál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az OTP telekód megváltoztatása

A telekód módosítása a kártyabirtokos feladata: ez megtehető az OTP ATM-ek „TeleKód módosítása” felületén, illetve az OTPdirekt segítségével is. Utóbbi esetben igénybe vehető az OTPdirekt telefonos szolgáltatása, illetve az internetes felület is, ahol a „Betéti kártyák, hitelkártyák / Bankkártya adatok lekérdezése és módosítása” menüpontban lehetséges. Ha kifog rajtunk a távolsági ügyintézés, a telekód módosítását elintézhetjük személyesen is, bármelyik OTP bankfiókban.

Miért fontos tehát a telekód?

Az OTP telekód bevezetése 2021 elején vált általánossá: ez egy olyan internetes biztonsági kód, ami az online vásárlások során kerül lekérdezésre, mint egy extra jóváhagyási pont, a kétlépcsős azonosítás elemeként. A telekód bevezetése egyszerű biztonsági célzattal jött létre: ellopott bankkártya esetén sem lehet vele vásárolni, ha a használója nem ismeri a telekód 3 számjegyű azonosítóját.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?