25 °C Budapest
Envelope sign with matrix background

Már globálisan terjed a brazil trójai vírus: banki adatokra vadásznak a kiberbűnözők

2021. május 18. 16:23

Új, Brazíliából származó banki malware-t fedeztek fel a Kaspersky kutatói. A Bizarro névre keresztelt vírussal a jelek szerint 70 bankot vettek célba a támadók különféle európai és dél-amerikai országokban.

A kutatók tavaly több Dél-Amerikából származó banki trójai (Guildma, Javali, Melcoz és Grandoreiro) esetében is felfigyeltek arra a jelenségre, hogy a támadók elkezdték az egész világra kiterjeszteni a működésüket. Az együttesen a „the Tétrade” néven ismert víruscsaláddal végrehajtott támadásokat új, innovatív, kifinomult technikák alkalmazása jellemezte. Ez a trend a jelek szerint 2021-ben is folytatódik, most éppen egy új lokális szereplővel, a Bizarróval, amely kezd világméretű jelenséggé válni.

A Bizarro egy Brazíliából származó új banki trójai víruscsalád, amely most már más országokban, többek között Argentínában, Chilében, Németországban, Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban és Olaszországban is jelen van. A Tétrade víruscsaládhoz hasonlóan a Bizarro esetében is partnereket használnak vagy pénzmosókat („money mule-okat”) toboroznak a támadásaik végrehajtásához, a pénzek kifizetéséhez, vagy egyszerűen csak a fordításban való segítségnyújtáshoz.

A malware-család mögött álló kiberbűnözők ugyanakkor különféle technikai módszerek alkalmazásával próbálják meg bonyolulttá tenni a malware elemzését és észlelését, emellett pszichológiai manipulációs trükkök bevetésével próbálják meggyőzni a célpontokat arról, hogy adják ki online banki hitelesítési adataikat.

A Bizarro terjesztése Microsoft telepítő csomagok útján történik, amelyeket az áldozatok spam e-mailekben található linkekről töltenek le. Az indítást követően a Bizarro a további kártékony funkcióinak végrehajtásához letölt egy ZIP archívumot egy feltört weboldalról. Miután elküldte az adatokat a telemetria szervernek, a Bizarro elindítja a képernyőlopó modult. A Kaspersky szakembereinek eddigi tapasztalatai szerint a Bizarro az Azure-on és az Amazonon hosztolt szervereket, valamint feltört WordPress szervereket használ a malware tárolásához és a telemetria-adatok gyűjtéséhez.

A szakemberek kiemelik, hogy a hátsó kapu a Bizarro egyik alapvető eleme. Több mint 100 parancsot tartalmaz, amelyek legtöbbje hamis felugró üzeneteket jelenít meg a felhasználóknak. De olyanok is vannak közöttük, amelyek az online banki rendszereket próbálják meg leutánozni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kiberbűnözők mindig új módszereket keresnek az e-fizetési és az online banki rendszerekben használt hitelesítési adatokat ellopó malware-ek terjesztéséhez. Jelenleg egy gyökeres változást hozó trendet látunk a banki malware-ek terjesztésében: a regionális szereplők nem csak a saját régiójukban, hanem az egész világra kiterjedően aktívan támadják a felhasználókat. Az új technikákat alkalmazó támadók más kontinenseken is elkezdték terjeszteni a brazil malware-családokat. A legjobb példája ennek a Bizarro, amely már az európai felhasználókat is támadja. Ez intő jel kell legyen számunkra arra, hogy nagyobb hangsúlyt fordítsunk a regionális bűnözők és a helyi fenyegetéselemzési adatok elemzésére, különben a jelenség hamarosan globális aggodalomra okot adó problémává válhat

– mondta el Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem