14 °C Budapest

Veszélyes levelek árasztják el a magyar postaládákat

Pénzcentrum
2014. június 9. 13:02

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan kell, hogyan tudnak fellépni a postaládájukat kéretlenül elárasztó, legtöbbször veszélyes levelekkel, spamekkel szemben. Mutatjuk, mire kell figyelni, és mit tehetünk mi magunk.

A "spam" kifejezés kéretlen elektronikus üzenetet jelent, melynek küldéséhez a címzett nem adta a hozzájárulását. A feladó általában azonos időpontban több száz vagy több ezer címre küldi el e leveleket, melyek rendszerint valamilyen hirdetést tartalmaznak, illetve vásárlásra buzdítanak. Spamnek minősülnek a vicces képeket, videókat tartalmazó üzenetek is, ám a kéretlen levelek tipikus formájában nyeremény átvételére, nyereményjátékban való részvételre, illetve valamilyen termék megvételére hívják fel a címzettet.

A legfontosabb, hogy ismerjük fel, ha spammel állunk szemben, hogy az általunk ismeretlen feladótól érkezett levelet, hirdetést ne nyissuk meg, azt lehetőség szerint olvasás nélkül töröljük - javasolja a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége.

Meddig marad a rekkenő hőség? Milyen időnk lesz a héten? - KATTINTS!

Az ártalmas e-mailekkel szembeni védekezés hatásos fegyvere lehet, ha szűrőprogramot használunk. Ezen alkalmazások az esetek többségében az üzenetek tartalmát, vagy azok feladóit ellenőrzik, így szűrik ki a nem kívánatos tartalmakat. A programok között találhatunk ingyenes változatokat is, amelyek egyszerűen letölthetőek és kezelhetőek, így bárki által könnyen használhatóak.


Amennyiben a spamet mégis megnyitottuk, fontos, hogy soha ne reagáljunk az abban foglaltakra - javasolják a fogyasztóvédők. Ne válaszoljunk az esetlegesen feltett kérdésre, ne kattintsunk a levélben elhelyezett linkre és ne továbbítsuk az üzenetet! Nem tudhatjuk ugyanis, hogy valójában milyen céllal érkezett hozzánk a kéretlen üzenet, így azzal sem lehetünk tisztában, hogy milyen hatásai, következményei lehetnek például annak, hogy továbbküldjük a levelet.

Kemény keddre készülhetnek a budapestiek - főleg az autósok - KATTINTS!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha az általunk ismeretlen feladótól érkezett e-mail valamilyen termék megvásárlására ösztönöz, ne vegyük meg azt! Ne adjuk meg bankkártyánk számát, bankszámlaszámunkat, egyéb személyes adatainkat és soha ne utaljunk pénzt a feladónak! Egy kedvezőnek tűnő, vissza nem térő lehetőséggel kecsegtető üzenet olvasása után előfordulhat, hogy a feladó kérésének eleget téve hajlandóak lennénk bizonyos összeget átutalni annak érdekében, hogy sorsunk jobbra forduljon, ám ezt soha nem szabad megtennünk! Ezen üzenetek ugyanis gyakorta valótlan tartalmúak, és céljuk csupán az, hogy feladójuk jövedelemre tegyen szert.

Amennyiben azonban mindenáron meg szeretnénk venni a hirdetett terméket, vagy részt szeretnénk venni az ajánlott programon, fokozott körültekintéssel járjunk el! Próbáljuk meg a lehető legtöbb információt megszerezni a spam feladójáról, annak címéről, egyéb elérhetőségéről. Érdeklődjünk az ajánlat részleteiről, az esetleges elállás, lemondás lehetőségéről!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem