Veszélyes levelek árasztják el a magyar postaládákat

Pénzcentrum
2014. június 9. 13:02

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan kell, hogyan tudnak fellépni a postaládájukat kéretlenül elárasztó, legtöbbször veszélyes levelekkel, spamekkel szemben. Mutatjuk, mire kell figyelni, és mit tehetünk mi magunk.

A "spam" kifejezés kéretlen elektronikus üzenetet jelent, melynek küldéséhez a címzett nem adta a hozzájárulását. A feladó általában azonos időpontban több száz vagy több ezer címre küldi el e leveleket, melyek rendszerint valamilyen hirdetést tartalmaznak, illetve vásárlásra buzdítanak. Spamnek minősülnek a vicces képeket, videókat tartalmazó üzenetek is, ám a kéretlen levelek tipikus formájában nyeremény átvételére, nyereményjátékban való részvételre, illetve valamilyen termék megvételére hívják fel a címzettet.

A legfontosabb, hogy ismerjük fel, ha spammel állunk szemben, hogy az általunk ismeretlen feladótól érkezett levelet, hirdetést ne nyissuk meg, azt lehetőség szerint olvasás nélkül töröljük - javasolja a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége.

Meddig marad a rekkenő hőség? Milyen időnk lesz a héten? - KATTINTS!

Az ártalmas e-mailekkel szembeni védekezés hatásos fegyvere lehet, ha szűrőprogramot használunk. Ezen alkalmazások az esetek többségében az üzenetek tartalmát, vagy azok feladóit ellenőrzik, így szűrik ki a nem kívánatos tartalmakat. A programok között találhatunk ingyenes változatokat is, amelyek egyszerűen letölthetőek és kezelhetőek, így bárki által könnyen használhatóak.


Amennyiben a spamet mégis megnyitottuk, fontos, hogy soha ne reagáljunk az abban foglaltakra - javasolják a fogyasztóvédők. Ne válaszoljunk az esetlegesen feltett kérdésre, ne kattintsunk a levélben elhelyezett linkre és ne továbbítsuk az üzenetet! Nem tudhatjuk ugyanis, hogy valójában milyen céllal érkezett hozzánk a kéretlen üzenet, így azzal sem lehetünk tisztában, hogy milyen hatásai, következményei lehetnek például annak, hogy továbbküldjük a levelet.

Kemény keddre készülhetnek a budapestiek - főleg az autósok - KATTINTS!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha az általunk ismeretlen feladótól érkezett e-mail valamilyen termék megvásárlására ösztönöz, ne vegyük meg azt! Ne adjuk meg bankkártyánk számát, bankszámlaszámunkat, egyéb személyes adatainkat és soha ne utaljunk pénzt a feladónak! Egy kedvezőnek tűnő, vissza nem térő lehetőséggel kecsegtető üzenet olvasása után előfordulhat, hogy a feladó kérésének eleget téve hajlandóak lennénk bizonyos összeget átutalni annak érdekében, hogy sorsunk jobbra forduljon, ám ezt soha nem szabad megtennünk! Ezen üzenetek ugyanis gyakorta valótlan tartalmúak, és céljuk csupán az, hogy feladójuk jövedelemre tegyen szert.

Amennyiben azonban mindenáron meg szeretnénk venni a hirdetett terméket, vagy részt szeretnénk venni az ajánlott programon, fokozott körültekintéssel járjunk el! Próbáljuk meg a lehető legtöbb információt megszerezni a spam feladójáról, annak címéről, egyéb elérhetőségéről. Érdeklődjünk az ajánlat részleteiről, az esetleges elállás, lemondás lehetőségéről!

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?