Ilyen csúcskészülékek veszik át az okostelefonok helyét

Pénzcentrum
2013. május 13. 13:01

Három éven belül 6 milliárd dolláros piaccá nőheti ki magát a hordható internetes mobil eszközök piaca - írja a Bloomberg elemzőkre hivatkozva. Már nyílt titok, hogy az Apple és a Samsung okosórát fejleszt, a Google pedig egy okosszemüveget dob piacra, de ezek az új készülékek az alkalmazásfejlesztőknek is komoly piacot teremtenek.

Milliárdos piacot jelenthetnek hamarosan az okosórák és az okosszemüvegek

A trendek a hordható mobil készülékek irányába mutatnak. Már gyakorlatilag nyílt titok, hogy okosórát fejleszt az Apple és a Samsung, a Google pedig már tavaly bemutatta a Google Glass elnevezésű szemüvegét. Elemzők szerint hamarosan több milliárd dolláros piaccá nőheti ki magát az iparág, az IMS Research becslései szerint 2016-ra elérheti a 6 milliárd dollárt a hordható készülékekből származó bevétel globális szinten.

Az okostelefonok mutatják az irányt

Bár még csak most kezd kialakulni ez a piac, néhány vállalat már lépett, részesedni akar a korán beszállók előnyeiből. Az Evernote nevű vállalat például már saját üzletet nyitott és számos mérnökkel működik együtt, akik az okosórákon és a Google szemüvegein dolgoznak. "Az olyan sikeres technológiák, mint az okostelefonok, mutatják az utat. Az első két-három évükben hiánytermékek voltak. Ezek az új hordható készülékek is hasonló utat járhatnak be, nagyon nyereségesek lesznek 3-5 éven belül. Ez hosszútávú beruházás" - fejtette ki véleményét az Evernote vezérigazgatója, Phil Libin a Bloombergnek.

Idén még csak mintegy 15 millió darab ilyen hordható mobil készüléket értékesíthetnek a világban, míg 2017-re 70 millió darabra rúghat az eladott eszközök száma a Juniper Research prognózisai szerint. Ezek az eszközök most elsősorban az egészségi állapotot monitorozó készülékek, többek között a Nike és a Fitbit gyártásában.

Nem csak a hardvergyártók profitálhatnak

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A különféle okoseszközök elterjedéséből, nem csak a hardvergyártók profitálhatnak. A fogyasztók különféle alkalmazásokat tölthetnek le, ez pedig az alkalmazásfejlesztőknek kedvezhet, valamint bárkinek, aki hirdetéseket tud eladni ezekre a készülékekre. "Nagyon gyors lehet a növekedés, amint lesz egy olyan termék, amelyik megfelel a fogyasztók igényeinek" - véli az IDC szakértője. Például 40 millió eladott eszközből a fejlesztők mintegy 400 millió dolláros bevételre számíthatnak az alapján, amennyit most az iPhone és az iPad alkalmazások fejlesztői havonta átlagosan keresnek. A mobilokra fejlesztett alkalmazások 2012 végéig összesen 30 milliárd dollárnyi bevételt hoztak a fejlesztőknek.

Kulcskérdés az adatbiztonság

Az elemzők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az adatbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak gátat szabhatnak a termékek terjedésének, hiszen ezek olyan készülékek, amelyekkel titokban tudnak a felhasználók képeket és videókat készíteni. A felmérések mindenesetre azt mutatják, hogy a felhasználók már felkészültek egy ilyen termékre. A ChangeWave Research által Észak-Amerikában készített felmérés alapján a megkérdezettek 19 százaléka vásárolna olyan eszközt, ami a pletykák szerint az Apple okosórája, az iWatch lesz.

Lassan kifulladhat az okostelefonok piaca

Az okostelefonok piaca lassan telítődik, a növekedés lassul, a verseny pedig erős, így egyre nehezebb lesz a gyártóknak extra profitot csinálni az okostelefonokon. Ez eddig is igazából csak két cégnek sikerült: az Apple és a Samsung tudott csak nyereséget termelni. A gyártók ezért keresik a következő kitörési pontot, ami az innováció következő szakasza lehet és minden jel abban az irányba mutat, hogy a hordható internetes eszközök felé lépnek a gyártók.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?